Czekoladowe, truskawkowe, a może karmelowe? Przygotowanie lodów to nic trudnego. Pod warunkiem, że macie odpowiedni sprzęt. Maszynka do lodów pomoże wam zrobić kremowe pyszne lody i kwaskowe sorbety. Jest tylko jeden problem - jak powstrzymacie się przed jedzeniem ich codziennie?

Maszynka do lodów – jak działa?

Maszyna do lodów ma dwa podstawowe zadania – po pierwsze powinna dobrze wymieszać lodową masę, po drugie odpowiednio ją schłodzić. Zwykle musimy sami przygotować podstawową masę, którą potem umieścimy w maszynce. Celem maszynki jest także jej napowietrzenie.

Za pomocą mieszadła, maszyna do lodów dokładnie wyrabia lody, jednocześnie je mrożąc. Co nam to daje? Nasz deser jest kremowy i puszysty. Mieszadło niweluje wszelkie kawałeczki lodu, które mogłyby powstać w masie, gdybyśmy po prostu schowali ją do zamrażalnika.

Maszyna do lodów – na co zwrócić uwagę?

Lody domowe najprościej przygotować w specjalnie do tego przeznaczonej maszynce. Na co zwrócić uwagę podczas jej wybierania? Przede wszystkim na wielkość pojemnika. Będziemy musieli schować go do zamrażalnika, więc warto wybrać taki, który bez problemu się tam zmieści. W większości maszynek, pojemnik chłodzimy kilka godzin przed przygotowywaniem lodów. Później tylko wrzucamy wszystkie składniki i włączamy maszynę. Pojemnik chłodzi je już w momencie mieszania, dzięki czemu nawet po kilku minutach możemy mieć gotowy deser.

Innym wariantem są maszyny z chłodzącym kompresorem lub dyskiem, które również stosunkowo szybko chłodzą mieszającą się masę. Przy wyborze maszyny ważna będzie także jej moc oraz rozmiar mieszadła. Jeśli zamierzamy przygotowywać proste, podstawowe smaki, mieszadło nie musi być duże, ale już kiedy dodamy do lodów owoce czy kawałki czekolady powinno być nieco większe, by równo wymieszać składniki. Sprawdzajmy proporcje - część mieszająca musi docierać niemal do brzegów misy.

Na rynku dostępnych jest wiele wariantów maszynek, w tym te z wyświetlaczem odmierzającym czas czy z podwójnym pojemnikiem. Wybierzmy taką, która będzie najlepiej dopasowana do naszych potrzeb.

Maszyna do lodów – jaką wybrać?

W sklepach znajdziemy co najmniej kilka różnych modeli maszyn do lodów – od tych najprostszych, które wymieszają nam masę na lody, po te bardziej skomplikowane, które od razu zamrożą deser. Najlepiej wybrać maszynę, która sama wymiesza i schłodzi lody, nasza praca będzie wtedy ograniczona do minimum.

Zerknijcie na trzy urządzenia powyżej. Pierwsze urządzenie do robienia lodów to jedna z prostszych wersji maszynki. Jednak dzięki temu niepozornemu urządzeniu przygotujemy nie tylko lody, ale i sorbety, a nawet mrożone jogurty. Dzięki wbudowanemu akumulatorowi zimna, ta maszyna do robienia lodów przygotuje wspaniały deser w mniej więcej pół godziny. Jest prosta w obsłudze i łatwa do umycia.

W drugiej maszynie do lodów przygotujemy aż 1,5 litra tego specjału! Dodatkowo, maszyna ma wbudowany timer i wyświetlacz, na którym sprawdzimy, ile jeszcze musimy czekać na nasz deser. W zestawie jest miarka, a całe urządzenie zostało wykonane ze stali nierdzewnej, więc posłuży nam przez długi czas.

Trzecie urządzenie do lodów to wybór dla tych, którzy lodów jedzą dużo i chcieliby robić je jak prawdziwi profesjonaliści. Ta maszyna do lodów zrobi je za was. Ma rozbudowany układ chłodzenia, a temperaturę utrzymuje nawet do 60 minut. To maszyna do lodów o mocy 150 W, czyli szybka i mocna.

Maszyna do lodów – co zamiast niej?

W sklepach oprócz typowych maszynek do lodów znajdziecie też inne urządzenie. Jeśli jesteście fanami sorbetów i owocowych deserów, być może warto kupić maszynę do robienia sorbetów. Ulubione owocowe sorbety z truskawek, malin czy brzoskwiń zrobi w kilka chwil. Zanim przystąpicie do ich produkcji, zamroźcie kilka godzin wcześniej owoce. Maszyna poradzi sobie z ich zmiksowaniem i otrzymamy orzeźwiający sorbet.

Nie chcecie kupować kolejnego dużego elektrycznego sprzętu? Być może warto pomyśleć o ręcznej maszynce do lodów. Działa dokładnie tak samo jak automatyczna, jedyna różnica polega na tym, że przy pomocy ruchomej rączki, sami musimy ukręcić lody.

Z kolei jeśli mamy w domu robota planetarnego, nie musimy kupować osobno maszynki do lodów. Możemy natomiast dokupić do niego misę i odpowiednią końcówkę do mieszania lodów. Warto kupić misę z pokrywą z otoworem - bez problemu wlejemy w nią lodową masę, ale i dosypiemy np. kawałki owoców.

Inną opcją jest zrobienie lodów z przepisu, w którym założono, że nie będziemy korzystać z maszynki. Możemy też przygotować lody na patyku, w specjalnych foremkach.

Foremki do lodów – do sorbetów i lodów na patyku

Nie oszukujmy się - mimo, że maszyna do lodów to wielkie ułatwienie, nie zawsze chce nam się ją uruchamiać. Wtedy z pomocą przychodzą foremki do lodów. Foremki do lodów to najszybszy sposób na lody domowe. Są banalnie proste w obsłudze, a do tego tanie. Dodatkową zaletą foremek jest ich kompaktowy rozmiar - zmieszczą się w każdej zamrażarce.

Jeśli mamy foremki do lodów, wystarczy, że zblendujemy owoce z wodą i zamrozimy: sorbet gotowy. Podobnie z lodami mlecznymi, ich przygotowanie do mrożenia zajmie nam jedynie kilka chwil. Takie rozwiązanie jest też wygodne, otrzymujemy lody na patyku, nie ma więc problemu jak je podać. Foremki świetnie sprawdzą się, kiedy chcemy przygotować orzeźwiającą przekąskę, np. jako deser do grilla.

Co ciekawe, w sklepach można znaleźć też rozmaite urządzenia pomocnicze - maszynę do robienia wafelków czy specjalny młynek, który rozdrabnia cukierki na kolorową posypkę.

W przypadku lodów domowych, problemem może być ich jedzenie bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Zwykle są dość twarde i mocno zmrożone, dlatego warto wyjąć je 10-15 minut wcześniej, żeby łatwiej było nałożyć deser do miseczek.

Maszynka do lodów – czy warto kupić?

Na tak postawione pytanie, odpowiadamy: tak! Maszyna do lodów jest urządzeniem, które przyda się zwłaszcza amatorom tego deseru. Lody domowe są zdrowsze niż te kupne, możemy też regulować ilość dodawanych składników, na przykład cukru.

Szukasz więcej inspiracji na lody domowe? Sprawdź nasz poradnik Lody domowe - metody prostsze niż myślisz. Sprawdź, z jakich składników i jak zrobić lody domowe