REKLAMA

Domowe lody malinowe

Lody malinowe bez dodatku jajek to sposób na idealny lodowy deser. Dodatek śmietanki sprawi, że malinowe lody z tego przepisu wyjdą aksamitne, delikatne i po prostu pyszne. W przepisie wykorzystujemy maszynkę do lodów. Domowe lody malinowe są o wiele smaczniejsze niż te kupne. Zobacz, jak zrobić lody malinowe i przygotuj wyjątkowy deser na upalne dni dla całej rodziny!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Desery lody domowe

Czas przygotowania:
4godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.48 z 199 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Maliny 1.

    Jak zrobić lody z malin? Zaczynamy od przygotowania owoców. Maliny myjemy, przekładamy do garnuszka z grubszym dnem i zasypujemy cukrem. Całość podgrzewamy na wolnym ogniu, aż owoce zaczną bulgotać. Gdy maliny się rozpadną, przestudzamy je i przecieramy przez sitko. Masę malinową łączymy ze 100 ml kremówki.

  • Bita śmietana 2.

    W kolejnym kroku ubijamy na sztywno pozostałą kremówkę i delikatnie łączymy z malinową masą. Przekładamy całość do maszynki do lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gotowe lody malinowe podajemy od razu lub mrozimy na później w zamykanym pojemniku.

Porady

• Aksamitne lody malinowe to zasługa przecierania malin przez sitko. Jeśli nie przeszkadzają nam charakterystyczne pestki owoców, możemy je po prostu zblendować blenderem ręcznym.
 
• Domowe lody z malin możemy przygotować również bez użycia maszynki, jeśli jej nie posiadamy. Wystarczy, że gotową masę malinową umieścimy w pojemniku, który schowamy w zamrażarce.

• Szybkie lody malinowe najlepiej nakładać specjalną łyżką do lodów, dzięki której nasz lodowy deser będzie się prezentował jeszcze lepiej.

• Domowe lody z malin serwujemy w szklanych pucharkach lub wafelkach, jeśli je posiadamy.

Notka redakcyjna

Lody o nietypowym smaku – spróbuj!

Każdy z nas z pewnością niejednokrotnie jadł lody truskawkowe, czekoladowe, śmietankowe i tym podobne. Coraz częściej możemy spotkać w lodziarniach lody przypominające w smaku nasze ulubione znane batoniki czy ciasteczka. Warto jednak wiedzieć, że istnieje mnóstwo ciekawych, oryginalnych i pysznych przepisów na lody, z którymi wcześniej prawdopodobnie nie mieliśmy styczności, a które naprawdę zaskakują swoim wyjątkowym smakiem. Taki deser możemy z łatwością przygotować samodzielnie w domu, podobnie jak każde inne lody. Jednym z wartych uwagi przepisów jest ten na domowe czarne lody. Dzięki dodatkowi czarnego sezamu, deser ten przybiera ciemną barwę, a sezam dodatkowo podbija smak lodów. Do ich przygotowania wystarczą jedynie 3 składniki, a efekt końcowy zachwyca! Ciekawą alternatywą dla tradycyjnych przepisów na domowe lody, jest pomysł na lody szparagowo-miętowe! Brzmi niewiarygodnie, ale uwierzcie nam, że zakochacie się zarówno w orzeźwiającym smaku tego deseru, jak i w jego pięknym zielonym kolorze! To jednak nie koniec zieleni w naszych propozycjach na oryginalne smaki domowych lodów. Okazuje się, że możemy również przygotować wyśmienite lody z połączenia bazylii i groszku. Lody bazyliowo-groszkowe to wytrawny deser na zimno, który doskonale sprawdzi się np. jako przystawka między daniami. Możliwości jest bardzo dużo. Domowe lody mogą naprawdę zaskoczyć smakiem. Wybierz swój ulubiony oryginalny smak lodów i przygotuj niespodziankę dla twoich bliskich i rodziny. Gwarantujemy, że takiego deseru, nie zapomną na długo! 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy