Domowe lody to nic trudnego do zrobienia. Wystarczy wdrożyć kilka podstawowych zasad, a z pewnością będziecie cieszyć się pysznymi lodami. Trudno wyobrazić sobie letni, upalny dzień bez porcji ulubionych lodów. Podstawowy przepis na lody domowe to są lody śmietankowe. Nawet jakość lodziarni można rozpoznać po dwóch rodzajach lodów. Pierwsze z nich to śmietankowe. Właśnie ten smak pozwoli nam ocenić, jakie składniki zostały użyte i najczęściej są baza do pozostałych smaków. Drugi rodzaj lodów to lody pistacjowe. Jeżeli lodziarnia używa hojnej dawki pasty pistacjowej, to warto odwiedzać taki lokal. Będzie niemal pewne, że nie oszczędza się na wysokiej jakości składnikach. Jeżeli jesteście świadomymi konsumentami, to warto zrobić domowe lody we własnej kuchni. Oto 4 sposoby na pyszne domowe lody. 

Jak zrobić domowe lody? 

Może zastanawiacie się, jak zrobić lody śmietankowe. Na początek warto przygotować lody śmietankowe. Na początek 500 ml śmietanki kremówki 36 %, 250 ml mleko zagotowujemy i dodajemy 25 g cukru i szczyptę soli, Stawiamy na średnim ogniu, od zawrzenia gotujemy około minuty. Trzymamy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając przez około 20 minut, żeby masa przeszła intensywnym zapachem. Następnie żółtka ubijamy na parze z resztą cukru na puszystą, białą masę. Stopniowo dodajemy po trochu śmietankę, stale ubijając na parze. Od chwili, gdy dodamy ostatnią porcję śmietanki, ubijamy jeszcze przez trzy minuty. Naczynie wstawiamy teraz do miski z lodem i stale mieszając, studzimy, po czym przykrywamy i pozostawiamy w lodzie przynajmniej na dwie godziny. Masę przekładamy do maszynki do lodów i wkładamy do zamrażalnika na 4 godziny.

Jak zrobić lody bananowe?

Jeżeli jesteście na diecie wegańskiej, to również możecie cieszyć się smakiem domowych lodów. Wystarczy sięgnąć po dojrzałe banany. Dodatkowo będą to lody ekspresowe w wykonaniu. Należy wziąć dwa zamrożone banany i włożyć do mocnego blendera. W tym momencie można zdecydować się na ulubiony składnik. Można dołożyć świeże maliny, świeże truskawki, kakao lub chałwę. Tak połączone składniki należy szybko zmiksować. Gotowe lody bananowe można nakładać do pucharków. W ten szybki sposób otrzymacie lody bez cukru i bez użycia maszynki do przygotowania lodów. 

Jak zrobić lody czekoladowe?

Dla miłośników czekolady gałka lodów z dodatkiem kakao będzie prawdziwym rarytasem. Lody czekoladowe nie wymagają dużo pracy. Wystarczy wziąć 300 ml śmietanki kremówki 30%, 175 mleka skondensowanego, 2 łyżki kakao i 2 łyżki likieru espresso. Następnie składniki na szybkie lody czekoladowe należy ubić. Należy zacząć od kremówki z mlekiem skondensowanym, następnie dodać kakao, a na koniec likier. Gdy masa na lody będzie puszysta i lekka trzeba przełożyć ja do litrowego pojemnika nadającego się do mrożenia. Powstałe lody czekoladowe należy wstawić do zamrażarki na przynajmniej 6 godzin. Ta metoda została zainspirowana przepisem na lody kawowe Nigelli Lawson. Zawsze wychodzą bezbłędne!

Znając już kilka podstawowych sposobów i przepisy zawarte w naszej galerii z pewnością wybierzecie coś dla siebie. A potem pozostaje wybrać, czy zechce się zjeść lody w wafelku, czy w pucharku.