Lody bananowe to sposób na szybki deser z łatwo dostępnych składników. A do tego do ich zrobienia wystarczą jedynie owoce i odrobina śmietanki. Robi się je szybko, bez maszynki i konieczności mieszania. Idealnie sprawdzą się w czasie upalnych, letnich dni i można je jeść bez wyrzutów sumienia. Przepis na domowe lody bananowe robimy bez grama cukru, ale gwarantujemy, że będzie słodko.
Getty/iStock
(średnia 4.49 z 198 głosów)
Banany: wybieramy duże i dojrzałe, ale z ciągle żółtą skórką. Myjemy je, obieramy i kroimy w plastry. Przekładamy je do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika, na minimum 3 godziny (maksymalnie na 6 godzin). W tym czasie banany mają się lekko zamrozić.
Miksowanie: zmrożone banany przekładamy do pojemnika, w którym będziemy je blendować. Jeśli są zbyt zmrożone, to można chwilę poczekać, aż trochę zmiękną. Na tym etapie dokładamy też śmietanę. Miksujemy na gładką masę.
Lody bananowe: nakładamy je bezpośrednio po przygotowaniu. Możemy je też włożyć do zamrażalnika, ale nie na dłużej niż 2 godziny, inaczej zmrożą się zbyt mocno. Możemy też przelać je do specjalnych pojemników i podać je w formie lodów na patyku. W takiej sytuacji lody powinny mrozić się co najmniej 2 godziny lub dłużej.
Porady
- Z podanej proporcji wyjdzie nam ok. 300 g lodów, czyli mniej więcej 6 gałek.
- Lody bananowe najlepiej podawać od razu po zmiksowaniu masy, można nałożyć je do miseczek, pucharków lub wafelków. Można też zrobić z nich kanapkę lodową. Wystarczy przełożyć nimi wafle.
- Zaletą domowych lodów bananowych jest to, że są naprawdę zdrowe, bez problemu mogą je jeść nawet najmłodsze dzieci. Nie zawierają cukru, więc też nie trzeba ograniczać się z ich ilością.
- Z lodami z bananów możemy tworzyć też wspaniałe desery lodowe. Nakładamy kilka gałek lodów i ozdabiamy je bitą śmietaną. Można dodatkowo posypać je prażonymi orzechami, odpowiednie będą zarówno ziemne, również solone, włoskie lub laskowe, ale też makadamia i nerkowce - w całości lub pokruszone. Sprawdzą się też wszelkiego rodzaju posypki cukrowe i czekoladowe lub po prostu starta czekolada: mleczna, gorzka lub biała. Dodatkowo można dołożyć też świeże owoce lub sosy, np. karmelowy lub owocowy.
- Śmietanę możemy zastąpić mlekiem, krowim lub innym dowolnym, również roślinnym, a także jogurtem naturalnym.
Unikacie składników pochodzenia zwierzęcego? Sprawdźcie nasz przepis na wegańskie lody z bananów!
W naszym przepisie proponujemy najprostszą wersję lodów, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wzbogacić masę bananową o inne dodatki. Poniżej podajemy kilka sprawdzonych propozycji:
Lody bananowe można podawać z płatkami kukurydzianymi, z granolą, ze świeżymi owocami np.: malinami, jagodami lub truskawkami.
Lody bananowe to opcja naprawdę zdrowego deseru, w przeciwieństwie do klasycznej wersji nie są wysokokaloryczne.
Komentarze