Lody bananowe

Lody bananowe to sposób na szybki deser z łatwo dostępnych składników. Aby powstały lody bananowe potrzeba użyć jedynie bananów, cukru pudru, soku z cytryny i śmietanki kremówki. Podczas upalnego lata idealnie sprawdzą się lody bananowe. Przepis można zrobić również bez dodatku cukru.

Deserylodylody domowe

Czas przygotowania:
1440 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 198 głosów)

Kroki wykonania:

  • giorgio-trovato-4t0kofpmmnA-unsplash1.Lody bananowe – przepis:
    Na początek należy obrać banany i pokroić w plasterki. Następnie trzeba dodać sok z cytryny i całość zmiksować blenderem. Kolejnym krokiem, aby zrobić lody bananowe jest dodanie cukru pudru. Masę na lody bananowe należy dokładnie wymieszać. Następnie kremową bazę na lody bananowe trzeba przełożyć do pojemnika i włożyć do zamrażarki na około 4 godziny. W tym czasie banany mają się lekko zamrozić.
  • smietana-fot.iStock-min (1)2.Po tym czasie banany należy wyjąć i ubić śmietankę kremówkę. Śmietana ma być jednak płynna. Następnym krokiem, gdy przygotowujemy lody bananowe jest połączenie śmietanki z bananowym purée. Masę na lody bananowe trzeba wstawić do zamrażalnika. Lody bananowe serwujemy po około 6-8 godzinach.

Porady

Lody bananowe zawierają w przepisie: 

  • 3 banany
  • 2-4 łyżki stołowe soku z cytryny
  • 130 g cukru pudru
  • 625 g śmietany kremówki

 

Notka redakcyjna

Lody bananowe – jak zrobić lody bananowe?

Lody bananowe nie musza być wcale wysokokaloryczne. Można przygotować je w zdecydowanie lżejszej wersji. Przedstawiamy przepis na lody z mrożonych bananów. Wystarczy wziąć 4 bardzo dojrzałe banany, około 280 g surowych orzechów nerkowca, 1 laskę wanilii, szczyptę soli, 1 łyżkę płynnego oleju kokosowego, łyżeczkę soku z cytryny, 70 g drobno pokrojonych orzechów włoskich oraz 50 g pokruszonych ziaren kakao. Może być również drobno posiekana wysokoprocentowa gorzka czekolada. Nerkowce na lody bananowe należy namoczyć przez całą noc. Następnie trzeba je odcedzić oraz wypłukać. Kolejnym krokiem jest obranie bananów i pokrojenie ich na mniejsze części. Następnie należy włożyć je do torebki strunowej i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Gdy przygotowujemy lody bananowe, powinny być wyjęte kwadrans przed rozpoczęciem pracy. Potem do blendera należy wstawić namoczone nerkowce i dolać 1/2 szklanki wody. Całość należy zmielić na gęstą pastę przez kilka minut na najwyższych obrotach. Następnie powinno się przekroić laskę wanilii i wyjąć nasiona. Dokładamy wanilię do blendera wraz z zamrożonymi bananami. Następnie trzeba dodać krem z nerkowców, szczyptę soli, sok z cytryny i olej kokosowy. Masę na lody bananowe należy miksować, aż do uzyskania jednolitej kremowej masy. Następnie należy wmieszać do masy na lody bananowe posiekane orzechy włoskie i pokrojoną gorzką czekoladę. Masę na lody bananowe trzeba przełożyć do pojemnika nadającego się do mrożenia. Lody bananowe trzeba mrozić przez około 4-6 godzin. Lody bananowe należy wyjąć kwadrans przed podaniem.

Lody bananowe – lody fit z banana

Najprostsze lody bananowe można zrobić w formie lodów na patyku. Wystarczy obrać i pokroić banana i 1/3 owocu nabić na wykałaczkę do szaszłyków lub patyczki do lodów. Lody bananowe w tej formie można udekorować roztopioną gorzką czekoladą, suszonymi i pokrojonymi owocami np.: suszonymi morelami, suszoną żurawiną albo posiekanymi orzechami. Świetnie sprawdzą się migdały, pistacje lub orzechy włoskie.

Weganie mogą przygotować lody z bananów i mleka kokosowego albo użyć coraz popularniejszej śmietany kokosowej. Wystarczy, że jeden banan, szklanka gęstego mleka kokosowego lub śmietana kokosowa i 3 łyżki wiórków kokosowych zostaną umieszczone w blenderze i zmiksowane na gładką masę. Lody bananowe można przełożyć do pojemnika i mrozić przez 4 godziny. Od czasu do czasu należy mieszać lody, aby utrzymać kremową konsystencję. Masa na lody bananowe bez zamrażania sprawdzi się jako pyszny mus owocowy.

Lody bananowe – lody z mrożonych bananów i jogurtu

Lody bananowe będą świetnie smakować, gdy dodamy do nich jogurt naturalny. Mrożone banany w istotny sposób skracają zrobienie lodów bananowych. Lody z mrożonych bananów i jogurtu są równie proste w przygotowaniu, co poprzednie przepisy. Wystarczy trzy zamrożone banany umieścić w blenderze i dodać 70 ml jogurtu naturalnego. Składniki na lody bananowe należy miksować, aż do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Takie lody bananowe są gotowe od razu do podania.Warto pamiętać, że lody bananowe można wzbogacić łyżką masła orzechowego. Lody bananowe świetnie smakują z dodatkiem kawy lub kawy zbożowej. Ponadto lody bananowe mogą być podkreślone różnego rodzaju przyprawami np.: kardamon lub cynamon. Lody bananowe można podawać z płatkami kukurydzianymi, z granolą, ze świeżymi owocami np.: malinami, jagodami lub truskawkami.

Lody bananowe - lody bananowe z mlekiem

Lody bananowe można przygotować z brzoskwiniami. Wystarczy przygotować dwie brzoskwinie, jednego banana, 330 g śmietanki 30 %, 2 jajka, ½ szklanki cukru trzcinowego i 200 ml mleka. Na początek należy ubić jajka na parze stopniowo dodając cukier. Następnie mleko trzeba zagotować i gorące wlać do jajek. Masę jajeczną na lody bananowe należy jeszcze chwilę ubijać, a potem wystudzić. Kolejnym krokiem jest roztarcie brzoskwiń za pomocą blendera. Banan powinien być rozgnieciony widelcem. Następnie śmietankę należy ubić mikserem. Potem do przestudzonych jajek dodajemy brzoskwinie i rozgniecionego banana. Masę na lody bananowe trzeba dokładnie wymieszać. Na koniec do masy na lody bananowe należy stopniowo dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać. Gotowe lody bananowe wlewamy do maszynki do lodów i włączamy ją na 30 minut. Następnie lody bananowe wstawiamy do zamrażalnika na około 3 godziny. Lody bananowe przygotowane w ten sposób będą słodko-kwaśne i niezwykle orzeźwiające w smaku.

Lody bananowe – domowe lody bananowe

Lody bananowe można przygotować z dodatkiem awokado. Dzięki temu lody bananowe będą jeszcze bardziej kremowe. Lody bananowe można przygotować w specjalnych formach zamykanych u dołu. W ten sposób powstaną domowe lody na patyku. Na początek należy obrać pół awokado i zmiksować je z jednym bananem i łyżką stołową syropu klonowego. Następnie trzeba dodać dwie łyżki soku z cytryny i wymieszać. Masę na lody bananowe należy przelać do foremek, wbić patyczki i zamrażaj przez minimum 4 godziny. Po wyjęciu z zamrażarki należy zamoczyć w ciepłej wodzie, żeby lody łatwo odeszły od foremek. Następnie można rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, ostudzić i polać nią lody. Na koniec lody bananowe można posypać rozkruszonymi orzechami włoskimi, pokruszonymi migdałami, z orzechami laskowymi. Lody bananowe świetnie będą smakować podane w wafelkach, miseczkach lub w pucharkach.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy