Lody bananowe

Ocena:

4.49 (198)

  • 4 godz. 0 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Lody bananowe to sposób na szybki deser z łatwo dostępnych składników. A do tego do ich zrobienia wystarczą jedynie owoce i odrobina śmietanki. Robi się je szybko, bez maszynki i konieczności mieszania. Idealnie sprawdzą się w czasie upalnych, letnich dni i można je jeść bez wyrzutów sumienia. Przepis na domowe lody bananowe robimy bez grama cukru, ale gwarantujemy, że będzie słodko.

Składniki:

  • banany  2 szt.

  • śmietana kremówka  20 g

Lody bananowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Banany: wybieramy duże i dojrzałe, ale z ciągle żółtą skórką. Myjemy je, obieramy i kroimy w plastry. Przekładamy je do pojemnika i wkładamy do zamrażalnika, na minimum 3 godziny (maksymalnie na 6 godzin). W tym czasie banany mają się lekko zamrozić.

  • Krok 2:

    Miksowanie: zmrożone banany przekładamy do pojemnika, w którym będziemy je blendować. Jeśli są zbyt zmrożone, to można chwilę poczekać, aż trochę zmiękną. Na tym etapie dokładamy też śmietanę. Miksujemy na gładką masę.

  • Krok 3:

    Lody bananowe: nakładamy je bezpośrednio po przygotowaniu. Możemy je też włożyć do zamrażalnika, ale nie na dłużej niż 2 godziny, inaczej zmrożą się zbyt mocno. Możemy też przelać je do specjalnych pojemników i podać je w formie lodów na patyku. W takiej sytuacji lody powinny mrozić się co najmniej 2 godziny lub dłużej.

Porady

  • Z podanej proporcji wyjdzie nam ok. 300 g lodów, czyli mniej więcej 6 gałek.
  • Lody bananowe najlepiej podawać od razu po zmiksowaniu masy, można nałożyć je do miseczek, pucharków lub wafelków. Można też zrobić z nich kanapkę lodową. Wystarczy przełożyć nimi wafle.
  • Zaletą domowych lodów bananowych jest to, że są naprawdę zdrowe, bez problemu mogą je jeść nawet najmłodsze dzieci. Nie zawierają cukru, więc też nie trzeba ograniczać się z ich ilością.
  • Z lodami z bananów możemy tworzyć też wspaniałe desery lodowe. Nakładamy kilka gałek lodów i ozdabiamy je bitą śmietaną. Można dodatkowo posypać je prażonymi orzechami, odpowiednie będą zarówno ziemne, również solone, włoskie lub laskowe, ale też makadamia i nerkowce - w całości lub pokruszone. Sprawdzą się też wszelkiego rodzaju posypki cukrowe i czekoladowe lub po prostu starta czekolada: mleczna, gorzka lub biała. Dodatkowo można dołożyć też świeże owoce lub sosy, np. karmelowy lub owocowy.
  • Śmietanę możemy zastąpić mlekiem, krowim lub innym dowolnym, również roślinnym, a także jogurtem naturalnym.

Unikacie składników pochodzenia zwierzęcego? Sprawdźcie nasz przepis na wegańskie lody z bananów

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Lody bananowe - dodatki

W naszym przepisie proponujemy najprostszą wersję lodów, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wzbogacić masę bananową o inne dodatki. Poniżej podajemy kilka sprawdzonych propozycji:

  • cynamon,
  • kardamon,
  • wanilia,
  • czekolada - posiekana lub wcześniej rozpuszczona i przestudzona,
  • kakao,
  • kawą - w proszku lub mieloną, można też przygotować porcję napoju i dodać zimną do masy,
  • orzechami,
  • masłem orzechowym,
  • sokiem z cytryny,
  • listkami mięty,
  • liofilizowanymi owocami.

Lody bananowe można podawać z płatkami kukurydzianymi, z granolą, ze świeżymi owocami np.: malinami, jagodami lub truskawkami.

Inne wersje lodów z bananami w roli głównej

Lody bananowe to opcja naprawdę zdrowego deseru, w przeciwieństwie do klasycznej wersji nie są wysokokaloryczne.

  • Najprostsze lody bananowe można zrobić w formie lodów na patyku. Wystarczy obrać i pokroić banana i 1/3 owocu nabić na wykałaczkę do szaszłyków lub patyczki do lodów. Lody bananowe w tej formie można udekorować roztopioną gorzką czekoladą, suszonymi i pokrojonymi owocami np.: suszonymi morelami, żurawiną albo posiekanymi orzechami. Świetnie sprawdzą się migdały, pistacje lub orzechy włoskie.
  • Weganie mogą przygotować lody z bananów i mleka kokosowego albo użyć coraz popularniejszej śmietany kokosowej. Wystarczy, że banany zmiksujemy ze szklanką gęstego mleka kokosowego lub śmietaną kokosowa i 3 łyżkami wiórków kokosowych.
  • Lody z mrożonych bananów i jogurtu naturalnego - zamrożone owoce miksujemy z jogurtem, można wzbogacić je łyżką masła orzechowego
  • Lody bananowe świetnie smakują z dodatkiem kawy lub kawy zbożowej
  • Można przygotować je z brzoskwiniami. Wystarczy przygotować dwie brzoskwinie, jednego banana, 330 g śmietanki 30 %, 2 jajka, ½ szklanki cukru trzcinowego i 200 ml mleka. Na początek należy ubić jajka na parze stopniowo dodając cukier. Następnie mleko trzeba zagotować i gorące wlać do jajek. Masę jajeczną na lody bananowe należy jeszcze chwilę ubijać, a potem wystudzić. Kolejnym krokiem jest roztarcie brzoskwiń za pomocą blendera. Banan powinien być rozgnieciony widelcem. Następnie śmietankę należy ubić mikserem. Potem do przestudzonych jajek dodajemy brzoskwinie i rozgniecionego banana. Masę na lody bananowe trzeba dokładnie wymieszać. Na koniec do masy na lody bananowe należy stopniowo dodać ubitą śmietankę i delikatnie wymieszać. Gotowe lody bananowe wlewamy do maszynki do lodów i włączamy ją na 30 minut. Następnie lody bananowe wstawiamy do zamrażalnika na około 3 godziny. Lody bananowe przygotowane w ten sposób będą słodko-kwaśne i niezwykle orzeźwiające w smaku.
  • Domowe lody bananowe z dodatkiem awokado. Taki dodatek może wydać się nieco dziwny, ale pozwala on uzyskać niezwykle kremową konsystencję, a do tego ma świetny kolor.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne