Moje Gotowanie Lipiec 2019

Lody popcornowe z malinami

Ocena:

4.46 (155)

  • 40 min.
  • dla 4 osób

Łatwe, domowe lody popcornowe - zasmakują całej rodzinie! Słodką masę zrównoważą kwaskowate maliny. Całość smakuje doskonale, a przepis nie jest taki trudny.

Składniki:

  • 350 ml mleka 3,2%
  • 250 ml śmietanki kremówki 30%
  • 150 g karmelizowanego popcornu + do podania
  • 5 żółtek
  • 50 g cukru pudru
  • maliny świeże lub mrożone (ilość wg uznania)

Lody popcornowe z malinami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mleko i śmietankę umieszczamy w garnku i podgrzewamy
  • zalewamy karmelizowany popcorn i odstawiamy na minimum 4 godz.
  • Po tym czasie płyn przefiltrowujemy do garnka. Podgrzewamy do temp. 85°C. W metalowej misce żółtka miksujemy z cukrem na jasny
  • puszysty krem.
  • Do masy żółtkowej dodajemy 4 łyżki gorącego płynu i cały czas mieszając
  • wlewamy powoli resztę. Całość przelewamy ponownie do garnka i chwilę podgrzewamy
  • nie przerywając mieszania. Studzimy i schładzamy.
  • Zimny płyn wlewamy do maszyny do lodów i postępujemy zgodnie z instrukcją.
  • Przekładamy do pojemnika
  • łączymy z malinami i wstawiamy do zamrażarki na kilka godzin. Podajemy z karmelizowanym popcornem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2019

Porady

Świetnie udają się lody zamrażane w maszynie. Jej obracające się mieszadła nie dopuszczają do wytworzenia się kryształków, dzięki czemu lody mają konsystencję kremu. Podobny efekt uzyskamy, mieszając lody kilkakrotnie podczas mrożenia, szczególnie w początkowej fazie, kiedy przy ściankach tworzy się twarda warstwa. Później pozostawiamy je do całkowitego stwardnienia.

Zobacz przepis: domowe lody poziomkowo-truskawkowe

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne