Łatwa szarlotka

Pierwsza szarlotka i przepis wyszedł idealnie! Ciasto nie jest za słodkie, pachnie jabłkami i jest mocno owocowe. Polecam mój przepis na łatwą szarlotkę.

ciasto z jabłkamiszarlotkajabłecznikkruche ciastoDesery

Czas przygotowania:
80 min.
Ocena:

(średnia 4.01 z 339 głosów)

Składniki:

  • przepis na całą blachę
  • CIASTO:
  • 6 żółtek
  • 3 szklanki mąki
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • margaryna (masło roślinne) - opakowanie 250g +ok. 3 łyżki zwykłego masła
  • czubata szklanka cukru
  • NADZIENIE:
  • 1,5-2 kg jabłek (ligole, szara reneta, dowolnie)
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • cynamon

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Z podanych składników zagnieść ciasto na szarlotkę. Jeśli klei się do rąk, podsypać mąką.
  • Następnie 1/3 ciasta schować do lodówki (może być zamrażarki). Blachę na szarlotkę wysmarować margaryną (masłem roślinnym) i wyłożyć papierem do pieczenia, następnie rozłożyć 2/3 ciasta.
  • Jabłka obrać i pokroić w kostkę (niedużą). Wsypać na patelkę i podsmażyć, pod koniec smażenia dodać cukier wanilinowy oraz cynamon (do smaku, szarlotka będzie bardziej aromatyczna), smażyć jeszcze chwilę i następnie odstawić do wystygnięcia.
  • Chłodne jabłka wyłożyć równomiernie na blachę z ciastem, ciasto z lodówki delikatnie zetrzeć na grubej tartce i ostrożnie rozłożyć po całej powierzchni blachy (na której są już jabłka i 2/3 ciasta).
  • Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. i piec szarlotkę przez około godzinę.
  • Po upieczeniu nie wyjmować od razu ciasta, pozostawić do spokojnego wystygnięcia. Podawać posypane cukrem pudrem. Smacznego!

Porady

Szarlotka "lubi" masło

W szarlotce jedną z głównych ról pełni masło, które dodaje się do kruchego ciasta - sugerujemy więc, aby zastąpić nim inne tłuszcze. Ciasto nie tylko pięknie pachnie i wybitnie smakuje, ale nadaje też niezwykłą kruchość. Jest też zdrowsze niż margaryna - wprawdzie jest tłuste i nie należy go jeść w nadmiarze, ale ma prosty, naturalny skład - przeciwieństwie do tłuszczów utwardzonych.

Szarlotka - z cynamonem czy z wanilią?

A może jedno i drugie? Szarlotka, choć pyszna i pachnąca, wymaga podkreślenia smaku i aromatu. Zapach cynamonu rozprzestrzeniający się po domu podczas pieczenia ma dodatkowe znaczenie - terapeutyczne! Poprawia nastrój i uspokaja.

Jakie jabłka?

Tradycyjnie, najlepsza do ciasta odmiana jabłka to szara reneta - wspaniale się rozpada, ma słodko-winny smak. Możesz tez sięgnąć po wcześniejsze odmiany, jak papierówka czy antonówka - ich miąższ też idealnie nadaje się do wypieków. Szarlotka będzie wyśmienita!

 

Wypróbuj też ten przepis na szarlotkę

Ciastko z malinami i nutellą - wypróbuj przepis
 

Notka redakcyjna

Szarlotka jest pyszna sama w sobie, ale jeśli podasz ją na ciepło - z lodami lub bitą śmietaną - podbijesz serca gości i domowników.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy