Lody waniliowe z żółtkami i ziarenkami z laski wanilii mają kremową konsystencję oraz przepiękny aromat. Przepis na bazie kremu angielskiego nie wymaga skomplikowanych składników. Samo przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu. Jednak na efekty trzeba poczekać, ponieważ mrożenie trwa ok. 4 godz. Warto, bo domowe lody waniliowe są zdrowsze od takich ze sklepu. Świetnie smakują solo lub jako dodatek do ciast i deserów.
iStock
(średnia 4.41 z 154 głosów)
Laska wanilii: przecinamy ją wzdłuż na pół i wyjmujemy z niej ziarenka przy pomocy małej łyżeczki.
Mleko: wstawiamy w rondelku do zagotowania. Dodajemy 100 g cukru i ziarenka wanilii. Całość mieszamy i gotujemy na małym ogniu.
Żółtka: ucieramy mikserem z pozostałym cukrem na jasny krem.
Krem angielski na lody waniliowe: do kremu z żółtek dodajemy gotujące się mleko. Całość przelewamy z powrotem do rondelka i podgrzewamy przez kolejne 5 min. Cały czas mieszamy składniki do uzyskania konsystencji gęstego kremu.
Chłodzenie kremu angielskiego: zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy będzie zimny, przykrywamy go folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok. 30 min.
Masa na lody: dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy mikserem przez ok. 7 min. Wyjmujemy z lodówki krem angielski i stopniowo dodajemy do bitej śmietany. Masę na lody przekładamy do zamykanego pojemnika i odkładamy do zamrażarki.
Mrożenie lodów: co 30 min wyjmujemy lody z zamrażalnika i miksujemy, rozbijając tworzące się kryształki lodu.
Lody waniliowe: są gotowe po 4 godz. mrożenia (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu mrożenia). Nakładamy je do pucharków lub wafelków, używając gałkownicy lub dużej, metalowej łyżki.
Porady
- Do lodów waniliowych sprawdzi się śmietanka 30% lub 36%.
- Do mleka możemy dodać nie tylko ziarenka wanilii, ale także przekrojoną laskę. Pamiętajmy jednak o tym, żeby wyjąć ją przed dodaniem mleka do żółtek.
- Zamiast prawdziwej wanilii możemy dodać cukier lub ekstrakt waniliowy. Jednak ziarenka z laski wanilii będą zdecydowanie bardziej aromatyczne.
- Pojemnik na lody warto wcześniej wstawić do zamrażalnika. W zimnym pudełku szybciej się zmrożą.
- Przepis na lody waniliowe jest odpowiedni także do maszynki. Jeśli mamy takie urządzenie w domu, warto z niego skorzystać – nie trzeba będzie pamiętać o mieszaniu lodów co 30 min.
- Z białek, pozostałych po oddzieleniu żółtek, możemy upiec bezę.
W prostszej wersji przepisu, wystarczy użyć słodkiego mleka i śmietanki kremówki. Mleko gotujemy z cukrem, studzimy, a potem stopniowo dodajemy do ubitej śmietany.
Do domowych lodów waniliowych zamiast zwykłego mleka możemy użyć mleka skondensowanego. Wyjdą bardziej kremowe i nie trzeba będzie ich mieszać w trakcie mrożenia. Minusem jest to, że będą o wiele bardziej słodkie.
Lody waniliowe wegańskie najłatwiej jest przygotować na bazie mleka kokosowego. Należy wybrać takie o wysokiej zawartości procentowej kokosa – nie mniej niż 80%. Zanim przystąpimy do pracy, chłodzimy je w lodówce przez min. 12 godz. Powinno się wtedy rozwarstwić na śmietankę i wodę.
Na lody ubijamy tylko gęstą część mleka kokosowego. Dodajemy cukier (może być trzcinowy) i wyłuskane ziarenka wanilii.
Lody waniliowe są najczęstszym dodatkiem do deserów, ponieważ dobrze się komponują z każdym innym smakiem. Poniżej kilka najsmaczniejszych propozycji:
Komentarze