Domowe lody waniliowe

Lody waniliowe to smakołyk, który lubią nie tylko dzieci. Domowe lody waniliowe mają dodatkową przewagę, gdyż możemy użyć prawdziwej wanilii, pełnotłustego mleka, śmietanki oraz żółtek. Możliwość kontrolowania ilości cukru, gdy przygotowujemy lody waniliowe również nie jest obojętna. Podpowiadamy przepis na lody waniliowe.

Deserylody domowe

Czas przygotowania:
25 min.
Kalorie:
175.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.43 z 149 głosów)

Kroki wykonania:

  • wanilia, fot. iStock1.Lody waniliowe – przepis:
    Laskę wanilii należy naciąć delikatnie wzdłuż na pół i za pomocą ostrego noża wyłuskać ziarenka. Następnie mleko i śmietankę trzeba zagotować z ziarenkami oraz laską wanilii. Kolejnym krokiem jest ubicie żółtek z cukrem na puszysty krem. Potem z mleka powinno się usunąć laskę wanilii.
  • zoltka-jajka-fot.iStock (1)2.Następnie do ubitych żółtek należy wlewać gorące mleko ze śmietanką cały czas miksując na małych obrotach. Następnie masę na lody waniliowe trzeba podgrzać chwilę na wolnym ogniu nie przerywając mieszania, aby zgęstniała, ale się nie zagotowała. Następnie należy zdjąć z ognia i ostudzić ciągle mieszając. Zimną masę na lody waniliowe trzeba przełożyć do płaskiego naczynia i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Lody waniliowe należy mieszać kilkakrotnie podczas zamrażania. Lody waniliowe należy później pozostawić w zamrażalniku do całkowitego zamrożenia. Lody waniliowe są gotowe do podania.

Kalorie: 175.00

Porady

Lody waniliowe przygotowane są:

  • z tłustej śmietanki kremówki
  • pełnotłustego mleka
  • laski wanilii
  • cukru
  • żółtek jajek

Notka redakcyjna

Lody waniliowe – jak zrobić lody waniliowe?

Lody waniliowe można przygotować za pomocą specjalnej maszynki do lodów. Maszynki do lodów jednocześnie schładzają i mieszają masę na lody waniliowe. Dzięki temu nie musimy się martwić pilnowaniem czasu i systematycznym mieszaniem masy na lody waniliowe. Lody waniliowe warto przygotowywać z pełnowartościowych składników. Znakomite lody waniliowe powstaną, gdy użyjemy pełnotłustego mleka minimum 3%, śmietanki kremówki 30%, żółtka z jajek od kur z wolnego wybiegu a laski wanilii będą pochodziły np.: z Madagaskaru. Lody waniliowe mogą być dosładzane cukrem, cukrem waniliowym lub stewią albo ksylitolem. Ciekawostką jest, że do lodów waniliowych można dodać szczyptę soli, która wzmocni odczucie słodkiego smaku.

Lody waniliowe – ile kalorii mają lody waniliowe?

Lody waniliowe to doskonałe źródło białka i wapnia. Słodki smak i zapach wanilii sprawiają, że wzrasta poczucie zadowolenia a mózg wydziela więcej endorfin określanych hormonem szczęścia. Lody waniliowe sprzyjają chwilom relaksu i umilają czas podczas oglądania filmów lub seriali. Lody waniliowe poza oczywistymi zaletami, mogą niepokoić sporą zawartością tłuszczu. Lody waniliowe w stu gramowej porcji mają około 210 kalorii. Lody waniliowe na serwowane na gałki mają około 50 g wagi.

Lody waniliowe - jak zrobić lody waniliowe w domu?

Lody waniliowe można wykonać z pomocą foremek do lodów. Na początek przełożyć żółtka do miski i z cukrem utrzeć na puszysty krem. Następnie trzeba dodać do nich cukier puder i cukier waniliowy. Potem należy zagotować mleko. Gorące mleko powinno się wlać do kremu z żółtek i szybko wymieszać. Masę na lody waniliowe przelać do garnka i podgrzewać na małym ogniu cały czas ubijając trzepaczką. Jak tylko masa się zagotuje, należy wyłączyć gaz. Następnie kremową masę na lody waniliowe należy ostudzić. Śmietanę trzeba ubić na sztywno. Następnie należy wlać do niej masę z żółtkami. Potem dokładnie mieszając całość powinno się przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Masę na lody waniliowe należy ubijać ok. 30 minut. Potem masę na lody waniliowe należy przełożyć do foremek do lodów na patyku i zamknąć od spodu szpatułkami. Następnie należy mocno zamrozić. Przed zjedzeniem foremki z zamrożonymi lodami waniliowymi należy przytrzymać w dłoniach. Lody waniliowe są gotowe do podania.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy