Tartaletki z truskawkami to pyszny, letni deser z wykorzystaniem sezonowych owoców. Zasmakują każdemu miłośnikowi kruchego ciasta. Warto przyrządzić je w formie piramidek, sprawdzą się wtedy jako efektowny deser na przyjęcie urodzinowe w ogrodzie. Jeśli szukacie prostego wypieku na leniwe popołudnie, koniecznie wypróbujcie nasz prosty przepis na tartaletki z truskawkami i kremem waniliowym.
Tartaletki z truskawkami Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.52 z 168 głosów)
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C, tryb góra-dół. Śmietanę kremówkę, serek mascarpone i masło solidnie chłodzimy. Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy w plastry.
Ciasto na tartaletki: mąkę przesiewamy na stolnicę razem ze szczyptą soli i 60 g cukru pudru. Zimne masło kroimy w kostkę i rozcieramy z mąką, tak żeby uzyskać kruszonkę. Następnie dodajemy jajko. Ciasto ugniatamy do połączenia składników i formujemy z niego kulę. Zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Krem: schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem pudrem (40 g) i cukrem wanilinowym. Mieszamy z serkiem mascarpone na jednolitą masę.
Przygotowanie spodów: ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Wykładamy nim foremki do tartaletek. Nakłuwamy je widelcem, a następnie przykrywamy folią aluminiową i obciążamy kulkami ceramicznymi lub grochem, żeby ciasto się nie skurczyło w trakcie obróbki termicznej.
Pieczenie: wkładamy muszelki to tartaletek do rozgrzanego piekarnika na 15 minut, po czym zdejmujemy folię i czekamy kolejne 5 minut. Kiedy spody się zarumienią, można je wyjąć i odstawić do całkowitego wystygnięcia.
Tartaletki z truskawkami: wykładamy krem śmietanowy na wystudzone spody. Przykrywamy go plasterkami truskawek. Deser możemy udekorować płatkami migdałów.
Porady
- Krem najlepiej wyciskać na spody za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Warto uformować z niego niewielką górkę. Dzięki temu deser przyjmie atrakcyjną formę piramidki otoczonej owocami.
- Ciasto kruche na tartaletki z truskawkami najlepiej rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej. Dzięki temu nie przyklei się do blatu i nie będzie się rwać.
- Włoskie mascarpone możemy zamienić na kanapkowy serek śmietankowy o podobnej konsystencji. Krem do tartaletek da się również przyrządzić na bazie waniliowego serka homogenizowanego.
- Co zrobić, jeśli nie mamy ceramicznych kulek do obciążania ciast, a w naszej spiżarce zabrakło też grochu lub ryżu? Innym ciekawym sposobem na uzyskanie idealnego kształtu babeczek jest nałożenie krążka ciasta na foremkę od zewnętrznej strony i przyciśnięcie jej drugą foremką. Dzięki temu spód się nie wybrzuszy. Kiedy mamy mało czasu i chcemy przyrządzić szybki deser, możemy kupić gotowe kruche muszelki w sklepie i wypełnić je owocami.
- Krem z dodatkiem serka mascarpone jest gęsty i świetnie sprawdza się jako wypełnienie tartaletki z owocami. Jeśli chcemy upewnić się, że będzie stabilny i nie straci swojej struktury, możemy dodać do niego żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody.
- Gotowe minitartaletki z truskawkami warto posmarować w wierzchu odrobiną konfitury lub galaretki. Dzięki temu owoce będą się ładnie błyszczeć, nie wyschną i nie stracą soczystego koloru.
- Deser polecamy udekorować świeżymi ziołami, które świetnie komponują się z czerwienią owoców, na przykład miętą, bazylią lub tymiankiem.
- Do aromatyzowania kremu do tartaletek przyda się domowa esencja waniliowa. To doskonały zamiennik dla sztucznych dodatków lub drogich ekstraktów.
Podpowiadamy, jak zrobić tartaletki z kremem waniliowym na bazie śmietanki i serka mascarpone. Jest to niezwykle prosta i szybka wersja tego deseru. Jeśli mamy więcej czasu i nieposkromiony zapał do cukiernictwa, możemy także wypróbować inne przepisy, takie jak:
Minitartaletki warto wypełniać i dekorować owocami, które są w sezonie. Gorąco polecamy użycie truskawek, które nie tylko świetnie smakują, ale także pięknie się prezentują na kremie śmietanowym. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dowolnie łączyć je na przykład z porzeczkami, malinami lub borówkami.
Kruche tartaletki z sezonowymi owocami to świetna propozycja na spotkanie rodzinne lub przyjęcie na świeżym powietrzu. Ponieważ stanowią indywidualne porcje, wystarczy wyłożyć je na paterę, a schrupanie ich nie będzie stanowiło żadnego problemu dla gości. Podpowiadamy, co jeszcze warto przyrządzić na deser w ciepłe, letnie dni.
Komentarze