Tartaletki z truskawkami

Tartaletki z truskawkami to pyszny, letni deser z wykorzystaniem sezonowych owoców! Układamy je w formie eleganckich piramidek, dzięki czemu tartaletki sprawdzą się na świętowanie urodzin, imienin lub inne spotkania rodzinne. Mogą być też podane na garden party w sezonie! Tartaletki z truskawkami w tym przepisie zaskoczą Was migdałowym ciastem - to zasługa zmielonych orzechów w kruchym cieście. Sprawdźcie. Możecie też wykorzystać przepis na klasyczne kruche ciasto, jeśli nie lubicie lub nie możecie jeść migdałów. W takiej wersji tartaletki z truskawkami to przepis idealny dla debiutantów w domowym cukiernictwie!

tartaletkideser z truskawkami

Czas przygotowania:
35 min.
Kalorie:
210.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.52 z 168 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Na ciasto: w dużej misce mieszamy: mąkę, masło, 2 łyżki przesianego cukru pudru, zmielone migdały, małe jajko. Aż mieszanina utworzy jednorodne ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na co najmniej 1 godz. Na posypanym mąką pergaminie rozwałkowujemy ciasto, wycinamy 16 krążków pasujących do natłuszczonych tartaletek. Delikatnie dociskamy krawędzie ciasta i nakłuwamy widelcem. Przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w zamrażarce na co najmniej 30 min.
  • 2.Z pergaminu wycinamy krążki nieco większe niż foremki i przykrywamy nimi
    ciasto, obkładamy obciążnikami (np. suchą fasolą). Pieczemy 6–7 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Po upieczeniu usuwamy obciążniki i pergamin, pieczemy przez kolejne 2 min lub do momentu, aż się lekko zezłocą. Odstawiamy do ostygnięcia przed wyjęciem z foremek.
  • 3.Na wypełnienie: w dużej misce mascarpone łączymy z serkiem, śmietaną, wanilią i przesianym cukrem pudrem (50 g). Ubijamy przez 4–5 min. Przekładamy go do worka cukierniczego z okrągłą końcówką i wyciskamy na podpieczone spody dekoracyjne „kopułki”. Truskawki kroimy w plasterki - ozdabiamy po bokach tartaletki.

Kalorie: 210.00

Porady

W przepisie wykorzystano:

  • miękkie masło w temperaturze pokojowej
  • zmielone drobno migdały (gotowe lub zmielone samodzielnie, ale bez skórki)
  • ziarenka wyłuskane z jednej laski wanilii

Jak sprytnie przygotować tartaletki z truskawkami? Warto zaopatrzyć się w dobre foremki do tartaletek. Jeśli często pieczecie tartaletki polecamy zakupić ok. 6 sztuk. Będzie szybciej i łatwiej! Przyda się też trik z mrożeniem kruchego ciasta na tartaletki. Foremki wylepione ciastem wstawiamy przykryte folią do zamrażarki na minimum 30 min. Im dłużej tam zostaną, tym lepiej. To bardzo dobry sposób, który zapobiegnie kurczeniu się ciasta, a tym samym jego pękaniu. Tartaletki z truskawkami wyjdą perfekcyjnie!

Notka redakcyjna

Tartaletki z truskawkami to tylko baza do przepisów na inne desery z owocami lata. Baza do tartaletek jest taka sama, a możecie wymieniać truskawki na: agrest, borówki, jagody, porzeczki czy poziomki. Do wyboru, do koloru!

Zobacz też: tartaletki z kremem daktylowym

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy