Tartaletki z truskawkami

Ocena:

4.52 (168)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Tartaletki z truskawkami to pyszny, letni deser z wykorzystaniem sezonowych owoców. Zasmakują każdemu miłośnikowi kruchego ciasta. Warto przyrządzić je w formie piramidek, sprawdzą się wtedy jako efektowny deser na przyjęcie urodzinowe w ogrodzie. Jeśli szukacie prostego wypieku na leniwe popołudnie, koniecznie wypróbujcie nasz prosty przepis na tartaletki z truskawkami i kremem waniliowym.  

Składniki:

  • mąka pszenna  250 g

  • masło  125 g

  • cukier puder  100 g

  • sól  3 g

  • jajka  1 szt.

  • śmietana 30%  300 ml

  • mascarpone  250 g

  • cukier waniliowy  10 g

  • truskawki  300 g

Tartaletki z truskawkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C, tryb góra-dół. Śmietanę kremówkę, serek mascarpone i masło solidnie chłodzimy. Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy w plastry.

  • Krok 2:

    Ciasto na tartaletki: mąkę przesiewamy na stolnicę razem ze szczyptą soli i 60 g cukru pudru. Zimne masło kroimy w kostkę i rozcieramy z mąką, tak żeby uzyskać kruszonkę. Następnie dodajemy jajko. Ciasto ugniatamy do połączenia składników i formujemy z niego kulę. Zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 

  • Krok 3:

    Krem: schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem pudrem (40 g) i cukrem wanilinowym. Mieszamy z serkiem mascarpone na jednolitą masę.

  • Krok 4:

    Przygotowanie spodów: ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Wykładamy nim foremki do tartaletek. Nakłuwamy je widelcem, a następnie przykrywamy folią aluminiową i obciążamy kulkami ceramicznymi lub grochem, żeby ciasto się nie skurczyło w trakcie obróbki termicznej.

  • Krok 5:

    Pieczenie: wkładamy muszelki to tartaletek do rozgrzanego piekarnika na 15 minut, po czym zdejmujemy folię i czekamy kolejne 5 minut. Kiedy spody się zarumienią, można je wyjąć i odstawić do całkowitego wystygnięcia. 

  • Krok 6:

    Tartaletki z truskawkami: wykładamy krem śmietanowy na wystudzone spody. Przykrywamy go plasterkami truskawek. Deser możemy udekorować płatkami migdałów. 

Porady

  • Krem najlepiej wyciskać na spody za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego. Warto uformować z niego niewielką górkę. Dzięki temu deser przyjmie atrakcyjną formę piramidki otoczonej owocami.  
  • Ciasto kruche na tartaletki z truskawkami najlepiej rozwałkować między dwoma kawałkami folii spożywczej. Dzięki temu nie przyklei się do blatu i nie będzie się rwać.  
  • Włoskie mascarpone możemy zamienić na kanapkowy serek śmietankowy o podobnej konsystencji. Krem do tartaletek da się również przyrządzić na bazie waniliowego serka homogenizowanego.  
  • Co zrobić, jeśli nie mamy ceramicznych kulek do obciążania ciast, a w naszej spiżarce zabrakło też grochu lub ryżu? Innym ciekawym sposobem na uzyskanie idealnego kształtu babeczek jest nałożenie krążka ciasta na foremkę od zewnętrznej strony i przyciśnięcie jej drugą foremką. Dzięki temu spód się nie wybrzuszy. Kiedy mamy mało czasu i chcemy przyrządzić szybki deser, możemy kupić gotowe kruche muszelki w sklepie i wypełnić je owocami. 
  • Krem z dodatkiem serka mascarpone jest gęsty i świetnie sprawdza się jako wypełnienie tartaletki z owocami. Jeśli chcemy upewnić się, że będzie stabilny i nie straci swojej struktury, możemy dodać do niego żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości ciepłej wody. 
  • Gotowe minitartaletki z truskawkami warto posmarować w wierzchu odrobiną konfitury lub galaretki. Dzięki temu owoce będą się ładnie błyszczeć, nie wyschną i nie stracą soczystego koloru. 
  • Deser polecamy udekorować świeżymi ziołami, które świetnie komponują się z czerwienią owoców, na przykład miętą, bazylią lub tymiankiem. 
  • Do aromatyzowania kremu do tartaletek przyda się domowa esencja waniliowa. To doskonały zamiennik dla sztucznych dodatków lub drogich ekstraktów.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak urozmaicić przepis na tartaletki z truskawkami? 

Podpowiadamy, jak zrobić tartaletki z kremem waniliowym na bazie śmietanki i serka mascarpone. Jest to niezwykle prosta i szybka wersja tego deseru. Jeśli mamy więcej czasu i nieposkromiony zapał do cukiernictwa, możemy także wypróbować inne przepisy, takie jak:  

  • Truskawkowa tartaletka z budyniem – kruchy spód wypełniamy klasycznym francuskim kremem cukierniczym (crème pâtissière). Do jego stworzenia potrzebne są żółtka, mleko, cukier i skrobia ziemniaczana. Ten prosty przepis nie jest nam obcy, jeśli robiliśmy kiedyś domowy budyń waniliowy.  
  • Tartaletki z owocami i galaretką – żeby cieszyć się tym deserem, wystarczy wylać przestudzoną galaretkę na warstwę truskawek. Najłatwiej będzie pominąć krem i wypełnić kruche muszelki owocowym nadzieniem po krawędzie. 
  • Tartaletki z truskawkami i kruszonką – wersja dla miłośników takich wypieków jak kruchy placek lub ciastu ucierane z owocami, które najczęściej zwieńczone są chrupiącą posypką
  • Tartaletki z truskawkami i rabarbarem – to połączenie, które jak żadne inne kojarzy się z wakacjami. Kruche babeczki z tym sezonowym, kwaskowym warzywem można podawać z sosem truskawkowym coulis.

Minitartaletki warto wypełniać i dekorować owocami, które są w sezonie. Gorąco polecamy użycie truskawek, które nie tylko świetnie smakują, ale także pięknie się prezentują na kremie śmietanowym. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dowolnie łączyć je na przykład z porzeczkami, malinami lub borówkami.  

Tartaletki z truskawkami i inne wypieki na lato 

Kruche tartaletki z sezonowymi owocami to świetna propozycja na spotkanie rodzinne lub przyjęcie na świeżym powietrzu. Ponieważ stanowią indywidualne porcje, wystarczy wyłożyć je na paterę, a schrupanie ich nie będzie stanowiło żadnego problemu dla gości. Podpowiadamy, co jeszcze warto przyrządzić na deser w ciepłe, letnie dni. 

  • Kruche ciasto z truskawkami – delikatny, maślany spód, soczyste owoce i chrupiąca kruszonka to połączenie, którego nie sposób nie lubić. Zadowoli każdego łasucha i zaspokoi ochotę na słodkie truskawki. 
  • Ciasto z musem truskawkowym – soczyście czerwona owocowa warstwa spoczywa na kremie śmietankowym i puszystym biszkopcie. Coś dla miłośników przekładanych deserów i serników na zimno
  • Pleśniak z truskawkami – kruche ciasto z kruszonką wzbogacamy lekką, puszystą bezą. To klasyczny wypiek, który można przygotować z dodatkiem różnych owoców. 
  • Rolada z truskawkami – czyli krem śmietanowy z owocami zawinięty w cienki biszkopt. Jest prosta w przygotowaniu, a na stole prezentuje się dość nietypowo. Ciekawe rozwiązanie na proszony podwieczorek. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne