Tartaletki z truskawkami to pyszny, letni deser z wykorzystaniem sezonowych owoców! Układamy je w formie eleganckich piramidek, dzięki czemu tartaletki sprawdzą się na świętowanie urodzin, imienin lub inne spotkania rodzinne. Mogą być też podane na garden party w sezonie! Tartaletki z truskawkami w tym przepisie zaskoczą Was migdałowym ciastem - to zasługa zmielonych orzechów w kruchym cieście. Sprawdźcie. Możecie też wykorzystać przepis na klasyczne kruche ciasto, jeśli nie lubicie lub nie możecie jeść migdałów. W takiej wersji tartaletki z truskawkami to przepis idealny dla debiutantów w domowym cukiernictwie!
Tartaletki z truskawkami Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.52 z 168 głosów)
Kalorie: 210
Porady
W przepisie wykorzystano:
- miękkie masło w temperaturze pokojowej
- zmielone drobno migdały (gotowe lub zmielone samodzielnie, ale bez skórki)
- ziarenka wyłuskane z jednej laski wanilii
Jak sprytnie przygotować tartaletki z truskawkami? Warto zaopatrzyć się w dobre foremki do tartaletek. Jeśli często pieczecie tartaletki polecamy zakupić ok. 6 sztuk. Będzie szybciej i łatwiej! Przyda się też trik z mrożeniem kruchego ciasta na tartaletki. Foremki wylepione ciastem wstawiamy przykryte folią do zamrażarki na minimum 30 min. Im dłużej tam zostaną, tym lepiej. To bardzo dobry sposób, który zapobiegnie kurczeniu się ciasta, a tym samym jego pękaniu. Tartaletki z truskawkami wyjdą perfekcyjnie!
Tartaletki z truskawkami to tylko baza do przepisów na inne desery z owocami lata. Baza do tartaletek jest taka sama, a możecie wymieniać truskawki na: agrest, borówki, jagody, porzeczki czy poziomki. Do wyboru, do koloru!
Zobacz też: tartaletki z kremem daktylowym
Komentarze