Wino

4 kolekcji przepisów

1184 przepisów

wino

Wino od wieków uznawane jest za jeden z najwykwintniejszych trunków. Ten wyśmienity napitek, charakteryzujący się niezwykle bogatym smakiem i głębokim aromatem, doskonale sprawdza się jako aperitif, a w kuchni stanowi nieodłączny składnik wielu potraw, wzbogacając ich smak i nadając im tak bardzo pożądanej delikatności. Jak powstaje wino i z czego można zrobić ten trunek? W jakich przepisach znajdzie zastosowanie? 

Jak powstaje wino?

Scharakteryzowanie procesu produkcji wina w kilku zdaniach jest niezwykle trudne, tym bardziej, że tej sztuce poświęcony jest cały dział nauki, nazywany enologią (lub winoznawstwem), a same metody wytwarzania tego trunku ewoluowały na przestrzeni wieków.

W pierwszej kolejności oddziela się grona od łodyg i liści. Gdy owoce są już przygotowane do dalszej obróbki, trafiają do specjalnej prasy, która wyciska z nich cały sok. Zależnie od rodzaju wina, od soku oddziela się skórki i pestki lub nie. Następnie całość (lub tylko sok) trafia do specjalnej kadzi, gdzie po dodaniu drożdży następuje fermentacja alkoholowa. Zawarty w owocach cukier stanowi dla nich pożywkę i w rezultacie tego procesu powstają dwa produkty - alkohol i dwutlenek węgla. Po zakończeniu tego procesu wino należy ściągnąć znad osadu, który składa się z martwych drożdży.

Zanim trunek trafi do butelek, musi zostać poddany dokładnej filtracji. W ten sposób z wina usuwa się wszystkie substancje niepożądane, mogące doprowadzić do wystąpienia określonych wad (barwowych i smakowych). Niektóre gatunki przed zabutelkowaniem podlegają procesowi starzenia w beczkach, najczęściej w dębowych. W ten sposób w bukiecie smakowym pojawiają się dodatkowe aromaty. 

Z czego można zrobić wino?

Wino należy dzielić na dwa podstawowe rodzaje - gronowe i owocowe. Pierwsze, jak wskazuje na to sama nazwa, powstaje ze specjalnie wyselekcjonowanych winogron i uchodzi za najszlachetniejsze, zapewniające najlepsze doznania sensoryczne. Poszczególne gatunki owoców różnią się między sobą nie tylko wyglądem (wielkością i kolorem), ale przede wszystkim smakiem, co ma bezpośrednie przełożenie na różnorodność bukietów smakowych w winach.

Druga grupa to wina owocowe i zaliczyć do niej należy trunki powstałe w procesie fermentacji wszystkich owoców innych niż winogrona. Ta kategoria obejmuje zatem wino z wiśni, czarnej porzeczki, dzikiej róży, aronii i każde inne.

W środowisku miłośników tego trunku nie cichną dyskusje na temat wyższości jednego rodzaju nad drugim. Faktem jest, że wina owocowe nie zawsze cieszą się dobrą renomą, zwłaszcza w Polsce, gdzie kojarzą się przede wszystkim z napitkami z najniższej półki. Prawda jest jednak taka, że technologia produkcji win gronowych i owocowych (prawdziwych, nie tych, które winem są wyłącznie z nazwy) jest niemal identyczna, a te drugie nie muszą ustępować pierwszym pod względem jakości. Wiele krajów, których klimat nie sprzyja uprawie winogron, słynie z produkcji właśnie tej odmiany. 
Termin ,,wino" odnosi się też do napojów alkoholowych produkowanych na bazie skrobi. Przykładem takiego trunku jest choćby wino ryżowe, należy jednak podkreślić, że w tym przypadku proces technologiczny bliższy jest ważeniu piwa niż fermentacji wina.   

Rodzaje win

Wina należy dzielić przede wszystkim ze względu na kolor i zawartość cukru. W pierwszej kategorii rozróżniamy wina białe (w procesie produkcji używane są winogrona czerwone, ale bez skórek), czerwone i różowe. Pod względem zawartości cukru należy rozróżniać wina wytrawne, półwytrawne, półsłodkie i słodkie. Tego typu trunki klasyfikuje się też ze względu na zawartość alkoholu. W tej kategorii funkcjonuje podział na wina stołowe, w których zawartość alkoholu najczęściej zamyka się w przedziale 9-15 proc. objętości, oraz wzmacniane, które ze względu na dodatek destylatu mogą osiągać stężenie alkoholu wynoszące 16-22 proc. 

Przepisy z winem

Wino smakuje nie tylko w kieliszku, ale także na talerzu. Ten wyśmienity trunek jest bowiem tradycyjnym składnikiem wielu potraw. Nie sposób wyobrazić sobie francuską zupę cebulową bez wina, to samo dotyczy choćby risotto z borowikami i każdego innego. Wino to świetny dodatek do mięs - sarnina lub wołowina w winie odznacza się nie tylko bogatym smakiem, ale i nadzwyczajną kruchością, podobnie zresztą jak jagnięcina w białym winie z wiosennymi warzywami

Wino świetnie nadaje się też do deserów (zabaglione z malinami smakuje wybornie), a nawet do ryb. Wystarczy, że na stole choć raz zagoszczą śledzie w białym winie, by przekonać się o słuszności takiego połączenia.