REKLAMA

Wegańskie lody czekoladowe z orzechami

Jak zrobić wegańskie lody czekoladowe z orzechami? Dla wielu osób domowe lody brzmią jak coś niewykonalnego. Kinga Paruzel w książce "Fit słodkości. Naturalnie słodkie i zdrowe" ma na to sposób. Wypróbujcie jej przepis na lody czekoladowe z orzechami! Są po prostu pyszne!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

lody domowe lody czekoladowe

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 156 głosów)


Kroki przygotowania:

  • mleko-kokosowe-iStock-min 1.

    Wszystkie składniki na wegańskie lody czekoladowe, oprócz orzechów, zmiksuj aż masa będzie gładka i kremowa. Wlej do maszyny do lodów lub przelej do pojemnika.
    Wymieszaj z podprażonymi posiekanymi orzechami i zamroź.
    Gotowe wegańskie lody czekoladowe z orzechami wyjmij z zamrażarki na ok. 10 min przed podaniem, aby łatwiej je nakładać.

Porady

  • Jak zrobić lody czekoladowe bez maszynki? Jeśli zdecydujesz się mrozić lody w zamrażalniku, warto przełożyć je do mniejszych pojemników, dzięki czemu skróci się czas mrożenia. Dodatkowo warto przemieszać je co 15 minut, by pozostały puszyste i lekkie.
  • Lody czekoladowe można serwować zarówno w wafelku, jak i w pucharze wypełnionym ulubionymi dodatkami. Warto spróbować także przygotować wegańskie lody na patyku. Przydadzą się do tego specjalne foremki.

Notka redakcyjna

Promocja! W dniach 25-27 czerwca kupując w Home & You, za drugi produkt zapłacisz – 90%

Lody wegańskie: przepis

Czy zastanawiacie się czasem, gdzie kupić lody wegańskie? Jeśli nie przychodzi wam do głowy żadne miejsce, to nic nie szkodzi. Kupne lody wegańskie i ich skład często pozostawiają wiele do życzenia. Żadne lody nie smakują tak dobrze jak te przygotowane w domu z krótką listą naturalnych składników. Tutaj jednak pojawia się pytanie o sekret idealnych lodów wegańskich. Z czego je zrobić?

Przepis na lody z książki „Fit słodkości. Naturalnie słodkie i zdrowe” Kingi Paruzel to najlepszy (i najłatwiejszy) przepis na lody, z którym kiedykolwiek będziecie mieć do czynienia. Wystarczy kilka składników by zrealizować przepis na lody czekoladowe z kakao.

Domowe lody czekoladowe

Po domowe lody czekoladowe warto sięgnąć, gdy temperatura na zewnątrz robi się coraz wyższa. Warto zadbać o to by były one wykonane ze składników najwyższej jakości. Sprawi to, że ich smak będzie niezapomniany.

Do produkcji wegańskich lodów nie wykorzystuje się żadnych składników pochodzenia zwierzęcego. By zastąpić śmietankę najlepiej sięgnąć po mleczko kokosowe, które ze względu na swoją wysoką zawartość tłuszczu sprawi, że wegańskie lody będą idealnie kremowe i puszyste. Roślinne mleko to doskonała baza pod domowe lody z czekoladą.

Wegańskie lody i masło orzechowe to doskonałe połączenie, które sprawi, że domowe lody otrzymają jeszcze bardziej kremową konsystencje i wyjątkowy smak.

W przepisach na lody często wykorzystywane są żółtka, które stanowią stabilizator lodów. Wykorzystanie surowych jaj budzi wiele obaw związanych z ryzykiem zakażenia salmonellą. Lody z wykorzystaniem żółtek to nie są lody dla wegan. Przepisy na lody wegańskie zawierają zazwyczaj dodatek skrobi kukurydzianej, która z powodzeniem zastąpi kurze jaja.

Jak zrobić lody czekoladowe bez maszynki?

Maszynka do lodów to użyteczny gadżet, który można wykorzystać nie tylko do przygotowania lodów z czekoladą. Każdy fan przepisów na domowe lody powinien przemyśleć jej zakup

Nie pozwólmy jednak na to, by brak maszynki do lodów sprawił, że nie wypróbujemy przepysznego, kremowego przepisu na domowe lody wegańskie. Ważne jest by domowe lody były dobrze napowietrzone. Dzięki temu unikniemy efektu zbitej, zamrożonej masy. Warto jest wyjmować co jakiś czas lody z zamrażalnika i przemieszać je by dodać im więcej puszystości.

Wege lody: alternatywy

Jeżeli nie mamy mleka roślinnego świetną alternatywą będzie przygotowanie wegańskich lodów z bananów. Zblendowane owoce bananowca stanowią idealną bazę pod wegańskie lody bananowe. Możemy także wypróbować wegańskie lody z awokado lub lody na bazie fasoli! Jest to rozwiązanie, które zaskoczy wszystkich.

Doskonałym wegańskim rozwiązaniem są także sorbety. Wegańskie lody wodne na bazie owoców są orzeźwiające i doskonale ochłodzą w upalne dni. Do przygotowania wegańskiego sorbetu możemy wykorzystać ulubione owoce i dodać do nich zioła, np. miętę, melisę lub werbenę.

Zobacz też przepis na: ekspresowy wegański twarożek ze słonecznika

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy