Nie będziemy wracać do starożytności, choć już wtedy przepis na lody był brany na warsztat. Warto jednak przypomnieć czasy, kiedy w Polsce wyrabiano lody domowe. Pierwsze zapiski mówią, że miało to miejsce tuż przed rozbiorami. Jak zwykle trafiamy na ten ślad w XII Księdze „Pana Tadeusza”: „Ale goście tym czasem skończyli jeść lody I z zamku na dziedziniec wyszli dla ochłody”. Tak wspomniane domowe lody już o naszych przodków wywoływały apetyt.

Co ciekawe, słownik wileński z 1861 r. pod hasłem „lody” [lody domowe] umieszcza informację, że jest to rodzaj... konfitur. W „365 sprawdzonych przepisach” Lucyna Ćwierczakiewiczowa radziła, jak przygotowywać lody w specjalnym cynowym lub miedzianym cebrze, który stawiało się na pokruszonym lodzie, mocno osolonym (dzięki temu lód „trzyma” niską temperaturę): za pomocą drewnianej łopatki ukręcało się ostudzoną masę lodową, i powtarzało czynność co kilkanaście minut tak długo, aż masa zaczynała się zsiadać. Jak widać, sprawa nie była prosta, mimo to wytwarzano lody domowe o bardzo urozmaiconych smakach – nie tylko śmietankowe, ale także kawowe, czekoladowe, orszadowe (migdałowe), orzechowe, cytrynowe, poziomkowe, malinowe itd., zupełnie jak dziś! Jedno jest pewne: lody ucierane ręcznie były bardziej kremowe i delikatne. W okresie międzywojennym wózki, w których ubijano lody, pojawiły się na ulicach, sprzedawano je w kubeczkach wielokrotnego użytku, zawijano w papier lub nakładano na wafle. Maszynki do ukręcania lodów były systematycznie ulepszane i do dziś są używane nie tylko przemysłowo, ale także w domu. Jednak dzięki temu, że mamy zamrażalniki i miksery, możemy przygotować lody nawet bez maszynki. I tak dylemat jak zrobić domowe lody przestał być problemem. Współcześnie możliwości mamy znacznie więcej!

Przepis na lody domowe  - foremki do lodów

Lody domowe nie muszą kojarzyć się jedynie ze specjalistyczną maszyną do lodów. Najprostsze lody domowe zrobimy, wykorzystując foremki do lodów. W tej kwestii do wyboru mamy kilka propozycji. Najpopularniejsze foremki do lodów swoim wyglądem pozwalają stworzyć typowe lody na patyku. Możemy przygotować je z wykorzystaniem jednolitej masy – np. lody malinowe lub lody truskawkowe na patyku. Lody domowe mogą być też wielokolorowe - wcześniej przygotowane warstwy wystarczy w odpowiedniej kolejności wlać do foremek i umieścić w zamrażalniku. W ten sposób powstaną np. lody jagoda-porzeczka-morela.

Aby wzbogacić lodowy deser, możemy przygotować lody domowe z kawałkami owoców. Do takiego triku świetnie sprawdzą się pokrojone na cząstki truskawki, plasterki kiwi, kawałki mango czy borówki amerykańskie. Dla małych i dużych fanów lodów na pewno pyszną niespodzianką będą lody bananowe z truskawkami albo domowe lody z owocami - prawdziwa tęczowa uczta. Robią taki przepis na domowe lody, pamiętajmy o proporcjach – dodatki zajmą nieco miejsca w foremkach, więc masy do zamrażania powinno być nieco mniej.

Foremki do lodów na lody wodne to kolejna popularna możliwość. Domowe lody kształtem przypominać będą wakacyjne hity wyciskane z charakterystycznych tubek. Takie foremki nadają się zarówno do sorbetów, czyli lodów z owocami w roli głównej, jak i klasycznych deserów na bazie żółtek, mleka i śmietanki.  Przepisy na lody truskawkowo-porzeczkowe czy cytrynowe orzeźwienie - lody cytrynowe z bananami to tylko przykłady pomysłów na kolorowe foremki.

Lody domowe - maszyna do lodów

W zależności od budżetu i oczekiwań możemy zdecydować się na podstawową wersję maszyny do lodów, której koszt nie przekracza 200 złotych lub wybrać zamrażarkę bardzo zbliżoną do profesjonalnego sprzętu w lokalach gastronomicznych, której cena może wynieść nawet kilka tysięcy.

Cena zależy m.in. od mocy urządzenia, ale także typu maszyny do lodów. Pomijając kwestie rozmiaru czy kolorystyki, największa różnica dotyczy wewnętrznej konstrukcji. Wyróżniamy maszyny do lodów z chłodzącym kompresorem oraz maszyny, w których podwójne ścianki wypełnia się wodą i w ten sposób funkcjonuje element chłodzący. Są też maszyny do lodów z wymiennym dyskiem, który także skutecznie chłodzi misę – przed użyciem należy jednak pamiętać, aby odpowiednio go zmrozić.

Zwróćmy uwagę na moc maszyny, pojemność misy czy mieszadło, które powinno sprawdzić się zarówno do lodów w jednym smaku, jak i deserów z dodatkami. Czekoladowe wiórki, kawałki orzechów lub owoców powinny być wmieszane w całą masę, a nie gromadzić się w jednym miejscu przez zbyt małe mieszadło. Nie bez znaczenia jest też maksymalny czas pracy urządzenia – niektóre z przepisów na lody domowe uwzględniają pracę nawet do 45 minut.

Lody domowe – lody z kubeczków po jogurcie

Jeśli nie mamy do dyspozycji żadnych z wymienionych sprzętów, czyli maszyny do lodów lub foremek do lodów, ale marzą nam się porcje na patyczkach, możemy wykorzystać zużyte kubeczki po jogurtach. Przepis na lody domowe pozwala nam popracować wyobraźnią! Taki recykling pozwoli wyczarować prawdziwe pyszności np. lody bazyliowo-groszkowe. Opakowania po jogurtach trzeba wcześniej dokładnie umyć. Podobnie, jak w przypadku lodów w foremkach tuż przed podaniem można ostrożnie polać opakowania cieplejszą wodą, aby łatwiej wyjąć lody domowe i cieszyć się ich smakiem.

Jak zrobić domowe lody – bez maszyny do lodów i foremek

Okazuje  się, że przy odrobinie cierpliwości i ze sprawdzonym przepisem w dłoni możemy zrobić lody domowe bez użycia maszyny do lodów, a nawet przeznaczonych do mrożenia foremek. Mając pod ręką płaski, większy pojemnik, wystarczy wlać do niego przygotowaną masę i wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Co ważne, w trakcie zamrażania lody należy kilkakrotnie wymieszać lub zmiksować, najlepiej w równych odstępach czasu. Wszystko po to, aby masa była jednolicie zamrożona, bez grudek czy zbędnych kryształków. Na koniec należy odstawić lody domowe jeszcze na kilka godzin do całkowitego zamrożenia. Taka metoda pozwoli zrobić klasyczne lody truskawkowe i lody waniliowe, a także lody mascarpone

Osoby, które debiutują w kwestii domowej produkcji lodów, często zdziwione są konsystencją tak przygotowanych deserów. Lody domowe są bowiem gęstsze, bardziej intensywne w smaku, a jednocześnie twardsze niż propozycje ze sklepu. Problem z nakładaniem lodów możemy łatwo rozwiązać, wyciągając 10 minut wcześniej pojemnik i używając specjalnej łyżki do lodów, która pozwoli nam tworzyć ładne gałki.

Przepis na domowe lody

Składniki:

  • 500 ml mleka (3,2%)
  • 125 g cukru
  • ziarenka wydobyte z 1 laski wanilii, przeciętej wzdłuż
  • 6 żółtek
  • 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej

Przygotowanie: 

Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy 8 dag cukru, laskę i ziarenka wanilii, mieszamy i na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia. Laskę wanilii usuwamy. Żółtka ucieramy z resztą cukru, do uzyskania jasnego, puszystego kremu. Wrzące mleko wlewamy do żółtek, cały czas mieszając trzepaczką, a następnie z powrotem wlewamy do garnuszka. Podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Nie doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia. Przelewamy do naczynia i pozostawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce. Zimny krem waniliowy miksujemy ze schłodzoną kremówką, przelewamy do pojemnika, wkładamy do zamrażarki. Podczas chłodzenia mniej więcej co 30 min przez pierwsze 3 godz. miksujemy, by nie wytworzyły się kryształki lodu i by masa lodowa była bardziej puszysta. Zamrażamy. Domowe lody waniliowe są gotowe!

Lody domowe – najpopularniejsze składniki

Aby zrobić tradycyjnie lody domowe, należy ubić jajka z cukrem, a następnie połączyć je z gorącym mlekiem. Po przestudzeniu, dodaniu śmietanki i np. bakalii, należy całość chwilę ubijać. Gotową masę wlać do maszyny do lodów, a po odpowiednim czasie pracy przełożyć do zamrażalnika. W ten sposób możemy przygotować cynamonowe lody z rodzynkami, a także lody biszkoptowe z kawałkami czekolady. Rosnącą popularnością cieszą się wegańskie lody domowe. Bez dodatku składników odzwierzęcych możemy przygotować lody z kaszy jaglanej z dodatkiem wiśni lub wegańskie lody czekoladowe z awokado.