Tortilla z tuńczykiem

Tortilla z tuńczykiem to imprezowa przekąska, która kusi kolorowym nadzieniem. Jest łatwa do zrobienia i wygodna w jedzeniu, co jest ważne na domówkach. Sprawdzi się nie tylko na halloween, andrzejki i sylwestra, ale także jako urodzinowa przekąska, np. na kinderparty. Poniżej znajdziecie przepis na smakowite roladki z tortilli z tuńczykiem i kukurydzą.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

tortille przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.44 z 179 głosów)

Tortilla z tuńczykiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Farsz do tortilli: tuńczyk i kukurydzę odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy w kostkę i drobno siekamy szczypiorek. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy wszystkie składniki do miski. Mieszamy z majonezem i musztardą. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.

  • 2.

    Zawijanie roladek: na rozłożone tortille wykładamy po 2 łyżki farszu. Zwijamy je w rulony, cały czas dociskając składniki do środka, żeby nie wypłynęły na zewnątrz.

  • 3.

    Krojenie na porcje: zwinięte tortille z tuńczykiem kroimy na kawałki o długości ok. 3 cm. Układamy na talerzu lub desce i podajemy na stół.

Porady

  • W przepisie wykorzystano 4 tortille o średnicy 24 cm.
  • Od razu po zawinięciu dobrze jest owinąć tortille folią aluminiową i schować do lodówki, aby sałatka w środku się „przegryzła”. Schłodzone tortille łatwiej będzie wam pokroić na kawałki.
  • Lubicie bardziej ostre przekąski? Dodajcie do tuńczyka marynowaną ostrą papryczkę.
  • Wersję łagodną tortilli z tuńczykiem otrzymacie, gdy wybierzecie zwykłą paprykę marynowaną lub świeżą. 
  • Tortillę najlepiej jest zrobić samodzielnie. Wtedy będziecie mieć pewność, że zawiera tylko potrzebne składniki – bez dodatku oleju palmowego, gumy guar, spulchniaczy i konserwantów. Polecamy nasz przepis na domową tortillę.
  • Jeśli zależy wam na czasie, sięgnijcie po gotowe tortille ze sklepu, wybierając najlepszy możliwy skład.

Notka redakcyjna

Tortilla z tuńczykiem – z czym podawać?

Do tortilli z tuńczykiem pasują następujące sosy:

Tortilla z tuńczykiem na ciepło

Tortilla z tuńczykiem jest smaczna także w wersji na ciepło. Jeśli planujecie ją podgrzać w opiekaczu lub grillu elektrycznym, przed zwinięciem jej w rulon, złóżcie do środka boki, aby zamknąć w środku farsz. Podgrzewajcie rulony w całości. Potem możecie przekroić je np. na połówki. Taka tortilla to świetny pomysł na śniadanie lub lunch do pracy.

Do tortilli z tuńczykiem na ciepło możecie dodać:

  • świeży szpinak,
  • ser feta,
  • serek mascarpone,
  • świeże lub suszone pomidory.

Wybierzcie ulubione składniki i stwórzcie własną kompozycję.

Tortilla w Hiszpanii i Meksyku

Tortilla española lub inaczej tortilla de patatas to popularne danie w Hiszpanii. Wielu turystów jest zdziwionych tym, że nie są to znane nam placki z nadzieniem. Hiszpańska tortilla to ziemniaczany omlet, podawany na ciepło na śniadanie, obiad lub kolację, a także na zimno w formie tapasów.

W Meksyku tradycyjne tortille przygotowuje się z mąki kukurydzianej. Podawane są one na gorąco. W piekarniach sprzedawane jest także surowe ciasto, z którego można upiec tortillę w domu. Kukurydziany (lub pszenny) placek jest niezbędny do przygotowania meksykańskich dań, takich jak: quesadilla, tacos czy enchilada.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy