Tortilla z tuńczykiem.

Potrawa, której nauczyłam się od szefa kuchni z Krakowa. Moi goście byli zachwyceni.

tortillePrzekąski

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 179 głosów)

Składniki:

  • * 5 okrągłych tortilli o śr. 32 cm
  • * 1 opakowanie serka mascarpone
  • * 2 puszki tuńczyka sałatkowego w oleju
  • * 2 pomidory
  • * 1 słoik suszonych pomidorów w oleju z ziołami
  • * 20 dag duszonego z czosnkiem szpinaku
  • * sałata do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Tortille smarujemy serkiem mascarpone (dokładnie smarujemy także brzegi). Tuńczyka osączamy z oleju, pomidory należy sparzyć, obrać i pokroić w małą kostkę. Suszone pomidory osączyć z oleju (olej można wykorzystać do sałatek lub smażenia-jest bardzo aromatyczny). Uduszony szpinak osączyć. Na każdej tortilli rozkładać po trochu tuńczyka, szpinaku, pomidorów w kostkę i dookoła ułożyć suszone pomidory. Zwijać dość ciasno jak naleśnik i kroić ukośne plastry ok. 1,5 cm szerokości (nie przyciskać noża, by farsz nie wypłynął a kawałki nie były wygniecione, nóż ma być bardzo ostry ). Układać fantazyjnie na półmisku. Ozdobić sałatą i zieleninką.
  • Nie spotkałam jeszcze osoby, której by ta tortilla nie smakowała. Bardzo fajna odmiana na przyjęcie, nawet dzieciaki zajadały ze smakiem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy