Tortilla z tuńczykiem to imprezowa przekąska, która kusi kolorowym nadzieniem. Jest łatwa do zrobienia i wygodna w jedzeniu, co jest ważne na domówkach. Sprawdzi się nie tylko na halloween, andrzejki i sylwestra, ale także jako urodzinowa przekąska, np. na kinderparty. Poniżej znajdziecie przepis na smakowite roladki z tortilli z tuńczykiem i kukurydzą.
Artur Rogalski
(średnia 4.44 z 179 głosów)
Farsz do tortilli: tuńczyk i kukurydzę odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy w kostkę i drobno siekamy szczypiorek. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy wszystkie składniki do miski. Mieszamy z majonezem i musztardą. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Zawijanie roladek: na rozłożone tortille wykładamy po 2 łyżki farszu. Zwijamy je w rulony, cały czas dociskając składniki do środka, żeby nie wypłynęły na zewnątrz.
Krojenie na porcje: zwinięte tortille z tuńczykiem kroimy na kawałki o długości ok. 3 cm. Układamy na talerzu lub desce i podajemy na stół.
Porady
- W przepisie wykorzystano 4 tortille o średnicy 24 cm.
- Od razu po zawinięciu dobrze jest owinąć tortille folią aluminiową i schować do lodówki, aby sałatka w środku się „przegryzła”. Schłodzone tortille łatwiej będzie wam pokroić na kawałki.
- Lubicie bardziej ostre przekąski? Dodajcie do tuńczyka marynowaną ostrą papryczkę.
- Wersję łagodną tortilli z tuńczykiem otrzymacie, gdy wybierzecie zwykłą paprykę marynowaną lub świeżą.
- Tortillę najlepiej jest zrobić samodzielnie. Wtedy będziecie mieć pewność, że zawiera tylko potrzebne składniki – bez dodatku oleju palmowego, gumy guar, spulchniaczy i konserwantów. Polecamy nasz przepis na domową tortillę.
- Jeśli zależy wam na czasie, sięgnijcie po gotowe tortille ze sklepu, wybierając najlepszy możliwy skład.
Do tortilli z tuńczykiem pasują następujące sosy:
Tortilla z tuńczykiem jest smaczna także w wersji na ciepło. Jeśli planujecie ją podgrzać w opiekaczu lub grillu elektrycznym, przed zwinięciem jej w rulon, złóżcie do środka boki, aby zamknąć w środku farsz. Podgrzewajcie rulony w całości. Potem możecie przekroić je np. na połówki. Taka tortilla to świetny pomysł na śniadanie lub lunch do pracy.
Do tortilli z tuńczykiem na ciepło możecie dodać:
Wybierzcie ulubione składniki i stwórzcie własną kompozycję.
Tortilla española lub inaczej tortilla de patatas to popularne danie w Hiszpanii. Wielu turystów jest zdziwionych tym, że nie są to znane nam placki z nadzieniem. Hiszpańska tortilla to ziemniaczany omlet, podawany na ciepło na śniadanie, obiad lub kolację, a także na zimno w formie tapasów.
W Meksyku tradycyjne tortille przygotowuje się z mąki kukurydzianej. Podawane są one na gorąco. W piekarniach sprzedawane jest także surowe ciasto, z którego można upiec tortillę w domu. Kukurydziany (lub pszenny) placek jest niezbędny do przygotowania meksykańskich dań, takich jak: quesadilla, tacos czy enchilada.
Komentarze