Sos hamburgerowy

Najlepszy sos hamburgerowy do domowych burgerów wołowych, z kurczaka albo z krewetkami. Sos do burgerów najlepiej smakuje na bazie majonezu, ale to nie jedyny jego sekret. Dzięki dodatkowi sosu, domowy hamburger staje się wyjątkowo soczysty i wprost rozpływa się w ustach. W sklepach możemy spotkać mnóstwo gotowych sosów do burgerów, jednak żaden z nich nie smakuje tak dobrze, jak ten własnej roboty. Jedno jest pewne - warto zrobić go samodzielnie, bo mamy pewność, jakie składniki zawiera. Poznaj niezawodny przepis na sos do hamburgera i przygotuj pyszne danie dla rodziny i przyjaciół.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Sosy dip

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 163 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Ketchup majonez 1.

    Jak zrobić sos hamburgerowy? To bardzo proste! Zaczynamy od przełożenia do jednej miseczki majonezu, musztardy i ketchupu. Wszystkie te składniki dokładnie mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy czosnek i cebulę granulowaną, a na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ponownie mieszamy i próbujemy. W razie potrzeby dodajemy więcej przypraw do smaku. Domowy sos do burgerów dodajemy do hamburgerów własnej roboty. Można przechowywać go w słoiku do dwóch w tygodni w lodówce, ale jest tak pyszny, że gwarantujemy, że porcja sosu zniknie z pierwszymi przygotowanymi hamburgerami.

Porady

  • Domowy sos do hamburgerów to również doskonały dodatek do różnego rodzaju hot dogów, zapiekanek czy kanapek. Dzięki temu dodatkowi każda przekąska staje się jeszcze smaczniejsza.
  • Sos hamburgerowy będzie jeszcze lepszy jak dodamy do niego 2 łyżeczki zalewy z ogórków konserwowych. Nada ona naszemu sosu lekko kwaskowego posmaku. To świetny sposób na podkręcenie jego smaku.
  • Masz ochotę na pikantny sos do burgerów? Warto użyć ostrego ketchupu, ale jeszcze lepiej - dodać do domowego sosu odrobinę ostrej papryki w proszku. Takie połączenie sprawdzi się dla wszystkich fanów pikantnych i wyrazistych smaków.

Majonez i ketchup - zrób to sam!

Jeśli chcemy, aby nasz sos do hamburgerów był jeszcze lepszy, warto wykorzystać majonez i ketchup własnej roboty. Nie jest to trudne zadanie, a taka wersja tych dodatków jest zdecydowanie zdrowsza i pyszna! Zacznijmy od domowego majonezu. Do jego przygotowania będziemy potrzebowali 2 dużych żółtek jaj kurzych, 250 ml oleju roślinnego, 1 łyżeczkę ostrej musztardy, 1 łyżeczkę soku z cytryny, ½ łyżeczki octu winnego białego, sól, pieprz i cukier do smaku. Żółtka przekładamy do miski, dodajemy musztardę i sok z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Następnie zaczynamy miksować na małych obrotach stopniowo dodając oleju (na początku po kroplach). W miarę miksowania sos staje się coraz bardziej gęsty i jasny. Na koniec przyprawiamy domowy majonez do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Jeśli majonez jest zbyt mdły dodajemy jeszcze odrobinę octu winnego. Przygotowanie domowego ketchupu jest równie proste. Do tego przepisu będziemy potrzebowali 4 kg podłużnych pomidorów, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 50 ml octu winnego, 1 łyżkę soli, 3 łyżki cukru, 1 łyżeczkę cynamonu, 1 łyżeczkę chili. Zaczynamy od sparzenia pomidorów i obrania ich ze skórki. Następnie usuwamy gniazda ze środka i kroimy je na małe kawałki. Wrzucamy je do garnka i gotujemy na małym gazie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę pokrojoną w kostkę i wszystkie przyprawy do smaku. Tak przygotowany sos gotujemy przez około 1,5 godziny, a następnie dokładnie miksujemy najlepiej przy pomocy blendera. Kolejnego dnia doprowadzamy sos do wrzenia, próbujemy i ewentualnie doprawiamy jeszcze do smaku. Domowy majonez i ketchup to o wiele lepszy wybór od tych sklepowych. Świetnie sprawdzi się również jako dodatek do domowych frytek.

Notka redakcyjna

Sos do hamburgerów bez majonezu

Za dobry smak sosu do hamburgera odpowiada majonez - jest tłusty, kremowy, dzięki czemu to świetny nośnik przypraw i pozostałych składników. Jednak jak wiadomo, majonez nie należy do najzdrowszych i najlżejszych produktów. Dlatego też możemy przygotować sos hamburgerowy bez dodatku majonezu. Jak to zrobić? Możemy w tym celu wykorzystać sojonez - w wersji wegańskiej lub postawić na sos do burgerów na bazie gęstego jogurtu. Będzie zdecydowanie bardziej fit, ale musimy się liczyć z tym, że to nie będzie identyczny smak. Najlepiej w tym wypadku użyć np. jogurtu greckiego, ponieważ ma gęstą konsystencję, która dobrze sprawdzi się do tego typu sosu.

Zobacz także: domowe burgery – przepisy dla całej rodziny.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy