Tortilla z kurczakiem sprawdza się idealnie w roli szybkiej przekąski, lunchu lub dania podawanego na imprezach i spotkaniach towarzyskich. Jest sycąca, pożywna i pyszna. Z odpowiednio dobranymi dodatkami, zachwyca nie tylko bogatym smakiem, ale i wyglądem - tortilla z kurczakiem i warzywami to istna rewia kolorów na talerzu.
AdobeStock
(średnia 4.56 z 206 głosów)
Filety umyć, osuszyć. Pokroić w paski, skropić olejem i obficie posypać przyprawą do gyrosa.
Na patelni rozgrzać olej. Włożyć mięso, smażyć, obracając na złoty kolor. Wyjąć z patelni, osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku
Pomidory i ogórka pokroić w plastry. Liście sałaty umyć i dokładnie osuszyć. Osączyć kukurydzę.
Placki tortilli cienko posmarować sosem chili. Ułożyć liście sałaty, a na nich mięso, plastry pomidorów i ogórka. Polać sosem czosnkowym. Placki zawinąć, zaczynając od dołu, a następnie założyć boki.
Kalorie: 240
Porady
Domowa tortilla z kurczakiem
Tortilla z kurczakiem jest dostępna w wielu lokalach gastronomicznych, jest też sprzedawana w sklepach spożywczych jako danie do podgrzania. Nie zawsze jednak chcemy polegać na gotowych propozycjach. Na szczęście, przygotowanie domowej tortilli jest łatwe i nie wymaga szczególnych zdolności kulinarnych.
Jak zrobić domową tortillę z kurczakiem? Nie ma żadnych przeciwwskazań, aby przepis zmodyfikować o własne pomysły, dodając do ciasta ulubione przyprawy. Kurczaka również możemy przygotować według własnego uznania - krojąc filet w kostkę lub w paski i smażąc w panierce lub bez niej. Nie zapomnij też o ulubionych warzywach, które są ważnym składnikiem dania.
Dla podkreślenia smaku, warto przygotować wyśmienity sos do tortilli. Dobrym wyborem będzie sos czosnkowy, ale z drobiem świetnie łączy się też wariant curry, sos majonezowy lub tradycyjny keczup. Opcji jest wiele, więc warto dopuścić do głosu swoją kulinarną wyobraźnię.
Tortilla z kurczakiem na ciepło nie jest jedynym wariantem tego dania. Nieznacznie modyfikując przepis, przygotujemy doskonałe wrapy. Takie danie stanowi interesującą alternatywę dla tradycyjnych kanapek - jest smaczne i sycące.
Tortilla to specjał kuchni meksykańskiej. W swojej ojczyźnie pełni funkcję pieczywa lub jest składnikiem innych, bardziej złożonych potraw, m.in. enchiladas, quesadillas czy burrito. Oryginalny przepis nakazuje używać mąki kukurydzianej. W Europie, częściej przyrządza się tortillę z mąki pszennej, czyli według przepisu charakterystycznego dla Ameryki Południowej. Nie ma to zbyt dużego znaczenia, bo finalny smak dania definiują przede wszystkim składniki farszu.
Tortilla z kurczakiem jest daniem typowym dla lokali typu fast food, ale pojawia się też w menu wielu restauracji. Najczęściej jest podawana w formie zawiniętego rulonu, co czyni ją potrawą idealną do konsumpcji w biegu. Jednak ten wyśmienity przysmak nie jest wyborem wyłącznie osób zabieganych. Z dodatkiem warzyw i sosu, tortilla z kurczakiem staje się nie tylko smacznym, ale i wartościowym posiłkiem.
Komentarze