tortille

272 przepisów

Tortilla występuje w kilku rodzajach. Ta wywodząca się z kuchni meksykańskiej ma formę cienkiego placka z mąki pszennej lub kukurydzianej - jest jadana jako dodatek do dań głównych, przekąsek, guacamole. Jest także składnikiem słynnej zupy sopa de tortilla. Z pokrojonych placków powstają słynne trójkątne chipsy - nachos. Inną odmianą tego dania jest hiszpańska tortilla de patatas - rodzaj omletu z ziemniakami. Rumiany placek kroi się w trójkąty i podaje na śniadanie lub przekąskę. Do jajek i ziemniaków często dodaje się też na przykład boczek.

Przepisy w kolekcji tortille

Artykuły powiązane

Kuchnia meksykańska
20.02.2019

Kuchnia meksykańska – tacos i enchiladas w twoim domu

Kuchnia meksykańska to niezwykła mieszanka kulinarnych tradycji rdzennych mieszkańców tego regionu i wpływów przybyszów z Europy. Opiera się przede wszystkim na kukurydzy, różnych odmianach papryki, pomidorach i roślinach strączkowych. W cyklu „Smaczne miejsca” przybliżamy dania, którymi może pochwalić się kuchnia meksykańska.