Sałatka z tuńczyka - super szybka

Bardzo szybka i smaczna sałatka z tuńczyka, świetnie pasuje na śniadanie, kolację czy imprezę. Polecam rybę w sosie własnym - sałatka z tuńczyka doprawiona majonezem będzie pyszna!

SałatkiPrzekąski

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.25 z 272 głosów)

Składniki:

  • 5-6 jajek
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym rozdrobniony lub w kawałkach (najlepszy do sałatki z tuńczyka)
  • 1 puszka kukurydzy
  • 10 dkg sera żółtego
  • mała cebulka
  • szczypiorek
  • majonez
  • ketchup
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Jajka gotujemy na twardo
  • po ostudzeniu ścieramy na dużym oczku na tarce. Odcedzamy kukurydze i tuńczyka. Ser żółty ścieramy na tarce również na dużym oczku
  • cebule kroimy drobno w kosteczkę i dodajemy do całości
  • możemy dodać opcjonalnie również szczypiorek
  • aby nasza sałatka z tuńczyka nabrała ładnego koloru. Dodajemy ok. 4 łyżki majonezu i małą łyżeczkę ketchupu dowolnego. Wszytko razem wymieszać doprawiając sałatkę z tuńczyka do smaku.

Porady

Sałatka z tuńczyka w wersji light? Nic prostszego ! Wystarczy zastąpić majonez gęstym jogurtem naturalnym np. greckim. Sałatka z tuńczyka najlepiej smakuje tego samego dnia, w którym została przygotowana.

Notka redakcyjna

Sałatka z tuńczyka to doskonały pomysł na przystawkę z okazji świąt lub pomysł na świąteczne śniadanie. To również pomysł, jak w prosty sposób urozmaicić dietę o ryby - sałatka z tuńczyka jest banalna w przygotowaniu i tak pyszna, że błyskawicznie znika ze stołu. Podstawową wersję można podkręcić dodatkiem np. zielonego groszku lub czerwonej fasoli z puszki - sałatka z tuńczyka niezależnie od wersji zawsze cieszy się powodzeniem wśród gości i rodziny przy stole.

Sprawdź też przepis: sałatka z zupek chińskich

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy