Enchilada (wegetariańska)

Ocena:

0 (0)

  • 25 min.
  • dla 2 osób
  • łatwy

Enchilada to danie z meksykańską nutą, które będzie ciekawą odmianą w tygodniowym jadłospisie. Kolorowe fasolki w tym daniu czynią je ucztą dla zmysłów. Jest pożywne i niezwykle aromatyczne, dzięki mieszance przypraw. Enchilada zapiekana z sosem pomidorowym i serem cheddar przypomina nieco meksykańską wersję lazanii. Jeśli jeszcze nie próbowaliście tego dania, koniecznie musicie to zmienić, z pewnością będziecie do niego wracać.

Składniki:

  • olej  15 ml

  • papryka  2 szt.

  • czerwona cebula  1 szt.

  • fasola  1 puszka

  • cebula granulowana  1 szczypta

  • pomidory w puszce  1 puszka

  • kolendra  1 pęczek

  • tortilla  4 szt.

  • śmietana 12%  100 g

  • cheddar  30 g

Enchilada (wegetariańska) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie warzyw: cebulę obieramy i siekamy. Paprykę myjemy, usuwamy z niej gniazda nasienne i kroimy ukroimy w drobne kawałki (w kostkę lub niewielkie paski).

  • Krok 2:

    Przygotowanie farszu: na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy lub rzepakowy, dodajemy cebulę i paprykę, smażymy do miękkości, co zajmie około 10 minut. Dodajemy puszkę fasoli (400 g), przyprawy, pomidory krojone z puszki (400 g) i kolendrę (odrobinę należy odłożyć na później, przyda się do podania).

  • Krok 3:

    Tortille: podgrzewamy je w kuchence mikrofalowej przez 30 minut. 

  • Krok 4:

    Układanie warstw: ćwierć usmażonej mieszanki paprykowo-cebulowej układamy na dnie naczynia żaroodpornego lub patelni. Na wierzch dodajemy trochę kwaśnej śmietany i układamy ciepłą tortillę, a następnie układamy 3 takie same warstwy, rozprowadzając na wierzchu ostatniej kwaśną śmietanę. Posypujemy serem i grillujemy przez 5 minut lub do uzyskania złotego koloru. Przed podaniem posypujemy enchiladę pozostałą kolendrą. 

Porady

  • Do przygotowania enchilady idealna będzie kolorowa fasola z puszki. Jeśli jednak nie mamy dostępu do takiej, możemy samodzielnie przygotować mieszankę np. z fasoli białej, czerwonej i ciecierzycy. 
  • Przyprawiając enchiladę, najwygodniej będzie użyć gotowej przyprawy fajita lub przyprawy do kuchni meksykańskiej. Alternatywą jest samodzielne sporządzenie mieszanki przypraw z suszonej cebuli, czosnku, gorczycy, papryki i pieprzu. Opcjonalnie możemy dodać oregano, kmin rzymski lub chilli, w zależności od tego, jak ostre dania lubimy. 
  • Najlepsze do enchilady będą tortille kukurydziane. 
  • Odchodząc od wegetariańskiej wersji dania, możemy wzbogacić je mięsem, wspaniale smakuje np. enchilada z kurczakiem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne