REKLAMA

Tortilla z mięsem mielonym - klopsikami i salsą z pomidorów

Tortilla z mięsem mielonym to polska wariacja na temat kuchni meksykańskiej, dla której charakterystyczne są ostre i wyraziste w smaku dania. Tortilla na obiad to świetna propozycja na proste w przygotowaniu, a zarazem nietuzinkowe danie. Sprawdzi się ona również na przyjęcie. Tortilla z mięsem mielonym najlepiej smakuje serwowana z salsą pomidorową. Poniżej przepis na tortillę z mięsem mielonym. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne tortille Sosy

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 143 głosów)


Kroki przygotowania:

  • mięso mielone-klopsy 1.

    Przepis na tortillę z mięsem mielonym zaczynamy od przygotowania przyprawy do tacos. Następnie przygotowujemy sos do tacos – cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę, rozgrzewamy olej i podduszamy na niej cebulę i czosnek. Dalej dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, dodajemy chilii, sól (2g) i pieprz (2g), a także rozgniecione widelcem pomidory z puszki. Całość gotujemy przez ok. 15 minut na wolnym ogniu. Następnie mięso wyrabiamy z jajkiem, bułką tartą, przyprawą ziołową, 2 łyżkami sosu do tacos oraz solą i pieprzem do smaku. Z masy formujemy 24 klopsiki, odkładamy. 

  • Tortilla 2.

    Kolejnym krokiem w przygotowaniu tortilli z mięsem mielonym jest salsa: patelnię grillową smarujemy łyżką oliwy, wrzucamy pomidorki i podsmażamy, aż na skórce pojawią się ciemne paski. Kiedy ostygną, mieszamy z czosnkiem, cebulą, resztą oliwy, sokiem z limonki, kolendrą, solą i pieprzem. Dalej Klopsiki smażymy ze wszystkich stron ok. 8 min. Z awokado wyjmujemy miąższ, skrapiamy natychmiast sokiem z limonki, oprószamy solą i pieprzem, dokładnie rozgniatamy widelcem. Tortille podpiekamy na suchej patelni. Smarujemy pastą z awokado, nakładamy klopsiki, salsę pomidorową, paski sałaty, polewamy sosem do tacos, nakładamy kleks śmietany lub jogurtu, posypujemy serem i kolendrą. Zawijamy, podajemy z cząstkami limonki do pogryzania.

Porady

  • Zamiast gotowej tortilli możemy samodzielnie przygotować tortillę domową, która jest bardzo prosta i mało czasochłonna. 
  • Zamiast kwaśnej śmietany możemy wykorzystać jogurtu typu bałkańskiego.
  • Zamiast sera typu cheddar możemy wykorzystać goudę.
  • Do tortilli z mięsem mielonym możemy dodać również kukurydzę i fasolę czerwoną – te dwa składniki bardzo dobrze komponują się z danami kuchni meksykańskiej. 
  • Zamiast wołowego mięsa mielonego możemy wykorzystać mięso wieprzowe (np. z łopatki lub z szynki) lub drobiowe.
     

Notka redakcyjna

 

Tortilla z mięsem mielonym – danie kuchni meksykańskiej 


Tortilla z mięsem mielonym jest jednym z tradycyjnych dań kuchni meksykańskiej, w której dominują wyraziste i mocno ostre smaki. Kuchnia ta opiera się na kukurydzy, roślinach strączkowych oraz paprykach (zwłaszcza ostrych), a także tortilli, czyli plackach, zwykle przygotowywanych z mąki pszennej, ale także z kukurydzianej. Papryczka chilli dodawana jest niemal do każdego dania. Popularną przyprawą jest także czosnek – świeży, sproszkowany lub granulowany. W kuchni meksykańskiej często spotykane są także inne przyprawy – kminek, oregano i kolendra. Wśród typowych dań kuchni meksykańskiej można wyróżnić: burrito, guacamole, nachos, tacos, salsę, chilli con carne. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy