Miniburgery

Miniburgery znikają na imprezach jako pierwsze. Nic dziwnego – przekąska w postaci małych hamburgerów jest nie tylko kolorowa, ale też pożywna. Z naszą niewielką pomocą zrobicie je z jakościowych składników i w bułkach własnego wypieku, co na pewno zrobi wrażenie na gościach. Na końcu przepisu podpowiadamy, że zrobić miniburgery w wersji wegańskiej i wegetariańskiej.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przekąski

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Kalorie:
164 kcal
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.52 z 142 głosów)

Miniburgery - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Zaczyn drożdzowy: lekko podgrzewamy mleko (nie może być gorące). Odlewamy 100 ml do osobnego naczynia i mieszamy z łyżką cukru i mąki. Dodajemy drożdże, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 10 min.

  • 2.

    Ciasto na domowe bułki: do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy i resztę ciepłego mleka. Na małej mocy palnika roztapiamy masło, nie doprowadzając do wrzenia. Ciepłe, ale nie gorące, masło również dodajemy do mąki. Wyrabiamy przez 5–10 min, aż ciasto przestanie przyklejać się do dłoni i ścianek miski. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

  • 3.

    Formowanie bułek: z wyrośniętego ciasta formujemy małe kulki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

  • 4.

    Pieczenie minibułek: rozgrzewamy piekarnik do 190°C. W osobny naczyniu rozkłócamy jajko i smarujemy nim bułki po wierzchu. Następnie posypujemy je sezamem. Bułki pieczemy przez 20–25 min, aż będą rumiane. Po upieczeniu, wyjmujemy do ostygnięcia.

  • 5.

    Kotlety do miniburgerów: mięso przekładamy do miski. Czosnek obieramy z łupin i przeciskamy przez praskę – może być bezpośrednio do mięsa. Dodajemy szczyptę soli, pieprz, jajko i bułkę tartą. Formujemy płaskie kotleciki (pasujące rozmiarem do bułek). Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy miniburgery z obydwu stron.

  • 6.

    Warzywne dodatki: myjemy sałatę i oddzielamy liście, kroimy pomidor w plasterki, podobnie czerwoną cebulę.

  • 7.

    Składanie miniburgerów: gdy bułki ostygną, przekrajamy je na pół. W środku układamy sałatę, kotlet, plasterek pomidora i kilka krążków cebuli. Małe burgery podajemy z ulubionym sosem.

Kalorie: 164

Porady

  • W zależności od wielkości bułek i kotletów, z podanego przepisu powinno wyjść od 20 do 30 miniburgerów.
  • Ciasto drożdżowe można wyrabiać ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami do wyrabiania ciasta.
  • Pamiętajcie, aby zarówno rozczyn drożdżowy, jak i ciasto były w odpowiednio dużym naczyniu, w którym zmieszczą się po wyrośnięciu.
  • Ciasto na minibułki drożdżowe powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
  • Sezam możecie zastąpić makiem lub pozostawić bułki bez posypki.
  • Drożdżowe bułki domowe są świeże przez 1–2 dni od upieczenia. Należy je przechowywać w woreczku foliowym lub innym szczelnym zamknięciu.

Notka redakcyjna

Sosy do miniburgerów

Idealnym uzupełnieniem domowych miniburgerów będą samodzielnie przygotowane sosy. Możecie skorzystać z naszych sprawdzonych przepisów na:

Miniburgery będą smaczne także z sosem czosnkowym, mango–jalapeño, sriracha lub curry. Smacznym dodatkiem będą frytki belgijskie lub frytki z batatów.

Miniburgery wegetariańskie

W wersji wegetariańskiej mięsne kotlety możecie zastąpić:

  • falafelami – przygotujecie jest z klasycznego przepisu na falafele. Tylko zamiast zgrabnych kulek, należy ulepić bardziej płaskie kotlety, 
  • kotletami z kaszy jaglanej – ugotowaną kaszę można wystarczy zmieszać z białą fasolą, płatkami owsianymi i przyprawami. Z takiej mieszanki wyjdą smaczne i wegańskie kotlety,
  • kotletami z soczewicy – w szybki i łatwy sposób przygotujecie je na bazie soczewicy z puszki. Wystarczy dodać do niej jajko, płatki owsiane, bułkę tartą i ulubione przyprawy, 
  • panierowanym serem, np. typu camembert lub smażonym serem halloumi.

Miniburgery wegańskie

W wersji wegańskiej, poza kotletem, trzeba także zastąpić jajko i mleko w bułkach do miniburgerów. Możecie skorzystać z wybranego zamiennika jajka, np. siemienia lnianego. Zamiast mleka możecie dodać wybrany napój roślinny – sojowy, migdałowy lub owsiany.

Drożdże to jednokomórkowe grzyby, które nie posiadają układu nerwowego, więc są uznawane za wegańskie. Jednak jest to żywy organizm, więc niektórzy weganie wolą ich unikać. Jeśli więc przygotowujecie miniburgery na przyjęcie wegańskie, upewnijcie się, że zaproszeni goście nie mają nic przeciwko jedzeniu drożdży.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy