Współczesna kuchnia meksykańska zaczęła kształtować się w XVI wieku, wraz z przybyciem hiszpańskich konkwistadorów, którzy brutalnie rozprawiali się z indiańskimi plemionami, ale przy okazji chętnie korzystali z kulinarnych doświadczeń tubylców. Jak wspomina Susana Osorio-Mrożek w „Książce niekucharskiej”, gdy w 1535 r. do tzw. Nowej Hiszpanii zawitał pierwszy wice­król, Don Antonio de Mendoza, towarzyszyli mu zawodowi kucharze, ale na co dzień gotowaniem na dworze zajmowały się przede wszystkim Indianki, Metyski i Mulatki, dodając meksykańskie składniki do hiszpańskich przepisów – kukurydzę do potraw z mięsa, chili do kiełbas, pomidory do ryżu, tutejsze owoce i wanilię do deserów – natomiast dania indiań­skie urozmaicały po hiszpańsku.

W pierwszych gospodach, które pojawiły się w mieście Meksyk w 1525 roku, serwowano kuchnię hiszpańską: chleb, wino i mięsa oraz metyską: indyki, kukurydzę i tortille. Na ulicznych straganach oferowano potrawy mające zadowolić podniebienia wielokulturowej społeczności, np. tacos z mięsem czy quesadillas z kurczakiem i sosem z chili, indiańskie przysmaki, obecnie uznawane za typowo meksykańskie.

Kuchnia meksykańska – najpopularniejsze produkty

Kuchnia meksykańska opiera się przede wszystkim na kukurydzy, spożywanej w Ameryce już 5 tysięcy lat przed naszą erą. Majowe czy Aztekowie wierzyli, że złociste kolby są darem boga i to właśnie z nich powstał rodzaj ludzki. Przyrządzali je na wiele sposobów, wykorzystywali nawet włosy pokrywające owoce kukurydzy – przyrządzony z nich napar pomagał oczyszczać organizm z toksyn.

Innym obowiązkowym produktem w kuchni meksykańskiej są rośliny strączkowe, przede wszystkim rozmaite gatunki fasoli, jedzonej jako dodatek do wielu potraw lub baza past, którymi nadziewa się placki na tortille czy tamales (rodzaj gołąbków owiniętych liśćmi kukurydzy).

Meksykanie nie wyobrażają sobie posiłków bez różnych odmian ostrej papryczki chili, dodawanej do niemal wszystkich potraw, niekiedy nawet deserów. W tutejszej kuchni często pojawiają się również pomidory, bataty, nasiona chia, kakao oraz wiele specjałów wciąż mało znanych w Europie, jak chociażby nopal, czyli pączki kaktusa, które po ugotowaniu dodaje się do zup czy sałatek.

Zobacz także:  przepisy na dania jednogarnkowe

Kuchnia meksykańska - najsłynniejsze potrawy

Przysmakiem znanym na całym świecie jest tortilla, czyli rodzaj placka z mąki kukurydzianej lub pszennej, stosowanego jako pieczywo i obowiązkowy składnik innych potraw, np. burrito (w tortillę zawija się farsz z mielonego mięsa i fasoli) czy enchiladas (kukurydziana tortilla posmarowana sosem z pomidorów i papryki, napełniona farszem z mięsa, sera, warzyw, jajek, a następnie zawinięta w rurkę).

Dużą popularnością, nie tylko w Meksyku, cieszy się przystawka zwana tacos – na kukurydzianą tortillę wykłada się masę z mięsa wołowego, cebuli, czosnku, kukurydzy oraz pomidorów.

Innym hitem kuchni meksykańskiej jest chili con carne, bardzo treściwe danie jednogarnkowe z mięsa mielonego (zwykle wołowiny), pomidorów, fasoli, cebuli, czosnku i różnych rodzajów papryki chili, serwowane z ryżem lub tortillą.

Meksykanie bardzo cenią sosy i pasty warzywne, na czele ze słynnym guacamole, które w podstawowej wersji przygotowuje się z roztartego awokado, soku z limonki i szczypty soli. Do wielu potraw podaje się salsy, np. z pomidorów, papryki, cebuli, czosnku i kolendry.

Zobacz także:  przepisy na bataty (słodkie ziemniaki)

Przepis na tacos i enchiladas

Przygotowanie meksykańskich przysmaków nie powinno sprawić większych problemów. Do najpopularniejszych zaliczamy właśnie tacos i enchiladas. Pierwszy to doskonała propozycja na kolację czy przekąski na imprezę, a drugi przepis to już doskonały obiad. Tacos to po prostu wypełnione mięsnym farszem (np. z mielonej wołowiny) chrupiące muszle. Do farszu dodajemy też sałatę, pomidory, czerwoną cebulę oraz paprykę. Dla smaku dodajemy żółty ser.

Trochę więcej czasu zajmie wykonanie enchiladas. Etapy przepisu dzielimy bowiem na przygotowanie sosu (musi pachnieć czosnkiem, chili i opiekanymi paprykami i papryczkami chili. Tortille najlepiej przygotować własnoręcznie - mamy pewność, że zostały przygotowane z najprostszych, podstawowych składników bez dodatku chemii. Enchilada zapiekamy z sosem, mięsną bazą i serami. Ser powinien stworzyć przypieczoną kołderkę.