Szaszłyki z kurczaka z sosem tzatziki

Proste, szybkie danie z grilla. Szaszłyki z kurczaka i papryki to prosty, ale sprawdzony pomysł na obiad. Najlepiej smakują z domowym sosem tzatziki. Przepis inspirowany kuchnią grecką.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • sos: ogórek, bez pestek, pokrojony w bardzo małą kostkę
  • sól
  • 2 kubeczki (po 220 ml) greckiego jogurtu
  • ząbek czosnku, posiekany
  • szklanka mięty, posiekanej
  • 2 łyżki oliwy
  • świeżo mielony pieprz
  • łyżka soku z cytryny
  • szaszłyki: 400 g piersi kurczaka, pokrojone w kostkę
  • cukinia, pokrojona w kostkę
  • papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
  • 8 małych cebulek
  • sól, pieprz
  • oliwa

Przygotowanie

  1. Na sos: ogórki wrzucamy na durszlak, lekko solimy i odcedzamy z nadmiaru wody przez ok. 30 min.
  2. Jogurty wkładamy do miski, dodajemy osączone ogórki, czosnek i miętę, wlewamy oliwę, mieszamy, przyprawiamy do smaku pieprzem i sokiem z cytryny. Schładzamy w lodówce.
  3. Na szaszłyki: na patyczki (wcześniej warto je namoczyć) nabijamy na przemian kurczaka, cukinię, paprykę i cebulkę; powtarzamy, aż powstaną 4 porcje.
  4. Oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i grillujemy 10–12 min, często obracając. Podajemy z sosem tzatziki.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2018

Wskazówki

Odświeżające tzatziki podajemy nie tylko jako sos do grillowanego mięsa (tradycyjnie: do dań gyros i souvlaki), także do ryb i warzyw. Jest też znakomitą samodzielną przystawką z chlebem pita. Możemy go przechowywać przez 3–4 dni w chłodnym miejscu.

tzatziki szaszłyki z kurczaka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy