Szaszłyki z kurczaka z sosem tzatziki

Proste, szybkie danie z grilla. Szaszłyki z kurczaka i papryki to prosty, ale sprawdzony pomysł na obiad. Najlepiej smakują z domowym sosem tzatziki. Przepis inspirowany kuchnią grecką.

dania mięsnetzatziki

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 162 głosów)

Składniki:

  • sos: ogórek, bez pestek, pokrojony w bardzo małą kostkę
  • sól
  • 2 kubeczki (po 220 ml) greckiego jogurtu
  • ząbek czosnku, posiekany
  • szklanka mięty, posiekanej
  • 2 łyżki oliwy
  • świeżo mielony pieprz
  • łyżka soku z cytryny
  • szaszłyki: 400 g piersi kurczaka, pokrojone w kostkę
  • cukinia, pokrojona w kostkę
  • papryka, oczyszczona i pokrojona w kostkę
  • 8 małych cebulek
  • sól, pieprz
  • oliwa

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Na sos: ogórki wrzucamy na durszlak, lekko solimy i odcedzamy z nadmiaru wody przez ok. 30 min.
  • Jogurty wkładamy do miski, dodajemy osączone ogórki, czosnek i miętę, wlewamy oliwę, mieszamy, przyprawiamy do smaku pieprzem i sokiem z cytryny. Schładzamy w lodówce.
  • Na szaszłyki: na patyczki (wcześniej warto je namoczyć) nabijamy na przemian kurczaka, cukinię, paprykę i cebulkę
  • powtarzamy, aż powstaną 4 porcje.
  • Oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i grillujemy 10–12 min, często obracając. Podajemy z sosem tzatziki.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2018

Porady

Odświeżające tzatziki podajemy nie tylko jako sos do grillowanego mięsa (tradycyjnie: do dań gyros i souvlaki), także do ryb i warzyw. Jest też znakomitą samodzielną przystawką z chlebem pita. Możemy go przechowywać przez 3–4 dni w chłodnym miejscu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy