REKLAMA

Cassoni włoskie

Piadina, inaczej zwana cassoni, to jeden z popularnych, włoskich przysmaków ulicznych. Połącznie pszennych placków, sera mozzarella i jakościowej szynki wprost zachwyca są prostotą. Idealnie sprawdzi się zarówno na szybki i smaczny lunch, jak i jako pożywna przekąska na sylwestra, czy też inną imprezę.    

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

tortille Zapiekanki

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.41 z 150 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie ciasta na cassoni: W misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Dodajemy oliwę i wodę. Całość mieszamy ze sobą do połączenia składników, a następnie przekładamy na blat lub stolnicę. Wyrabiamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji. Formujemy z niego kulę, owijamy ją szczelnie folią spożywczą i odkładamy na 30 minut do lodówki. 
     

  • 2.

    Formowanie placków: Ciasto dzielimy na 4 równe części. Formujemy z nich kule, a następnie na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy. Placki powinny mieć około 20 centymetrów średnicy i kilka milimetrów grubości. 

  • 3.

    Przygotowanie dodatków: Mozzarellę trzemy na tarce. Pomidorki i rukolę dokładnie myjemy. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. W osobnej misce łączymy ze sobą przecier pomidorowy, oliwę, oregano, czosnek oraz sól. Mieszamy do połączenia składników. Gotowy sos rozsmarowujemy na całej powierzchni placków. Pozostałe dodatki kładziemy na jednej połowie cassoni, a następnie składamy ciasto na pół. Ręcznie przygniatamy brzegi piadiny tak, by podczas pieczenia nie wypłynął z niej sos.

  • 4.

    Pieczenie piadiny z mozzarellą: Na rozgrzaną patelnię kładziemy złożoną piadinę. Smażymy z obu stron przez około 2-3 minuty. Jeśli na powierzchni placków zaczną robić się bąble, przekłuwamy je za pomocą widelca lub noża.

Porady

  • Ciasto na włoskie placki można też wyrobić przy użyciu robota kuchennego.
  • Piadinę smaży się bez użycia tłuszczu, należy więc użyć w tym celu patelni z nieprzywierającą powłoką.
  • Piadina to idealny pomysł na szybki posiłek. Polecamy przygotować większą ilość placków – po usmażeniu zachowają świeżość przez 3-4 dni. W wersji surowej mogą być przechowywane w zamrażalniku do 6 miesięcy. Przed włożeniem do zamrażalnika, należy jednak przełożyć je papierem do pieczenia, by zapobiec ich sklejeniu.
  • Jeśli wolicie placki o miększej, bardziej elastycznej konsystencji do przygotowania ciasta użyjcie połączenia mleka i wody w proporcji pół na pół.
     

Notka redakcyjna

Piadina – co to?

Piadina to popularny we włoskim regionie Emilia-Romagna pszenny placek z dodatkami. Samo ciasto może przypominać w smaku polskie podpłomyki, albo meksykańskie tortille. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się mąki pszennej, smalcu, wody i soli. W unowocześnionych przepisach, smalec zwykle zastępowany jest oliwą z oliwek. Piadinę podaję się na wiele, rozmaitych sposobów. Można spotkać ją w wersji zarówno na ciepło – z mozzarellą, szynką i pieczarkami, jak i na zimno z kremowym serkiem squacquerone, kilkoma plastrami prosciutto oraz świeżą rukolą. Na włoskich straganach można również spróbować jej z dodatkiem serka ricotta, świeżych fig i kruchej szynki. Ciekawie smakuje w wersji z tuńczykiem, boczkiem lub kurczakiem.  Warto też spróbować cassoni na słodko – z kremem orzechowo-czekoladowym, naturalnym dżemem lub kremowym serkiem i świeżymi owocami.

Piadina – jaka mąka?

Piadinę tradycyjnie przygotowuje się na bazie mąki pszennej. Wybierając konkretny typ mąki warto sięgnąć po oryginalną, włoską mąkę 00. Charakteryzuje się ona bardzo wysokim stopniem zmielenia. Ciasto przy jej użyciu nabiera lekkiej, a zarazem elastycznej konsystencji. Piadiny można również przygotować w wersji bezglutenowej – wystarczy zastąpić podaną w przepisie mąkę pszenną, taką samą ilością mąki ryżowej. Do przygotowania ciasta można też użyć mąki jaglanej lub orkiszowej. Dobrze sprawdzą się również gotowe, bezglutenowe mixy do wypieku pieczywa.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy