Sos cebulowy to bardzo uniwersalny dodatek do wielu różnych dań. Zrobicie go w łatwy sposób, dobrze się też przechowuje. Sos cebulowy jest aromatyczny i pyszny. Pasuje do mięs pieczonych i z grilla, świetnie sprawdzi się też na przykład jako dodatek do kotletów mielonych. Sprawdź prosty przepis na sos cebulowy!
Sos cebulowy / fot. iStock
(średnia 4.5 z 167 głosów)
Cebule pokroić w talarki. W małym rondelku rozgrzać oliwę na małym ogniu i dodać cebulę. Posolić, popieprzyć, dusić pod przykryciem 3 godziny. Co jakiś czas zamieszać i dodać trochę bulionu aby cebula nie wyschła.
Porady
W przepisie na sos cebulowy wykorzystujemy:
- cebule – duże, białe, ale można też użyć czerwonych
- bulion wołowy – można zastąpić drobiowym lub warzywnym
- oliwę – można użyć oleju
Największym wyzwaniem podczas robienia sosu cebulowego jest z pewnością pokrojenie w piórka cebuli. Dlaczego podczas krojenia cebuli płaczemy? Cebula zawiera w sobie bowiem związki siarki. Po przekrojeniu są one uwalniane do powietrza, a po dotarciu do naszych oczu zamieniają się w drażniący kwas siarkowy. Dlatego właśnie nasze oczy produkują łzy, aby pozbyć się podrażniającej substancji. Najprostszym rozwiązaniem jest więc zakrycie oczu i krojenie cebuli na przykład w goglach. Dużo wygodniejszym i bardziej praktycznym rozwiązaniem jest zakup krajalnicy do cebuli. Warzywo cały czas pozostaje w zamkniętym pojemniku, a ostre ostrza pokroją cebulę za nas.
Przepis na sos cebulowy nie jest specjalnie skomplikowany. Jego sekretem jest powolne duszenie cebuli na małym ogniu. Dzięki temu może ona uwolnić całą swoja słodycz i wyjątkowy smak. To ważne, żeby nie przyspieszać tego procesu – jeśli zwiększymy ogień nasz sos łatwo może się przypalić.
Sos cebulowy w naszym przepisie doprawiamy jedynie solą i pieprzem. Dodatkowo, smaku dodaje bulion, w którym dusimy cebulę. Możecie jednak przyrządzić sos cebulowy z ulubionymi przyprawami czy ziołami. Ciekawą opcją jest przygotowanie go w wersji korzennej, z dodatkiem cynamonu, goździków i anyżu. Przyprawy gotujemy wtedy razem z cebulą, a po ugotowaniu wyciągamy goździki i gwiazdki anyżu.
Sos cebulowy do mięsa powinien być gęsty, cebula nie musi też być bardzo drobno pokrojona, wystarczą piórka. Z kolei sos cebulowy do pierogów może zawierać cebulę pokrojoną w kostkę. Do jakich produktów pasuje sos cebulowy? Najprościej podać go z ziemniakami - swojsko, sycąco i szybko. Ale taki dodatek będzie idealny również do mięsa. Świetnie pasuje do drobiu - indyk czy kurczak w sosie cebulowym to dobry pomysł na obiad. Podobnie jak czerwone mięso - tu zdecydowanie polecamy na początek wieprzowinę - polędwiczki z cebulą czy klasyka - wątróbka wieprzowa z cebulą to po prostu niezapomniany smak!
Komentarze