Sos BBQ

Sos BBQ świetnie komponuje się z mięsem, ale sam w sobie może być... wegański! Wegański sos BBQ to dodatek idealny do propozycji z rusztu! Jeśli jesteście weganami z pewnością pokochacie ten sos. Możecie jeść go przecież nie tylko z daniami mięsnymi, ale i z warzywami. Smakuje wyśmienicie także jako dodatek do kanapek czy burgerów. Jak zrobić sos bbq? Przepis poleca Magdalena Nowaczewska, zwyciężczyni 5 edycji programu MasterChef.

Ocena:

(średnia 4.48 z 157 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, przełóż do rondelka i przesmaż na oleju na złoty kolor. Dodaj paprykę wędzoną i jeszcze chwilę trzymaj na ogniu. Następnie zalej passatą, dodaj miód, brązowy cukier, ocet i sos worcestershire. Mieszaj i duś na wolnym ogniu 15 minut.
  • 2.W drugim rondelku zalej śliwki whisky, zagotuj i odstaw mniej więcej na 10 minut. Po tym czasie dodaj je do sosu i duś kolejne 10 minut. Dopraw sos melasą i pieprzem cayenne. Całość zblenduj na gładką masę. Spróbuj i dopraw solą, ewentualnie pieprzem.

Porady

W przepisie na sos BBQ wykorzystujemy:

  • suszone śliwki - mogą być także śliwki wędzone
  • whisky - najlepiej o delikatnym smaku, składnik można pominąć
  • ocet winny - z czerwonego wina

Zwycięzcą 5 edycji programu MasterChef została Magdalena Nowaczewska. Jej książka "Z miłości do gotowania" to zbiór kulinarnych inspiracji zarówno do serwowania na codzień, jak i od święta. W książce znajdziemy kilka roślinnych przepisów. Jeden z nich przetestowaliśmy. Sos BBQ sprawdził się rewelacyjnie! Do wegeburgerów, marynowania tofu czy po prostu jako dip do pieczonych warzyw. To pozycja obowiązkowa do przetestowania. Smak na miarę kulinarnej mistrzyni!

Zobacz też: MasterChef Junior sezon czwarty

 

Notka redakcyjna

Sos barbecue - pyszny!

Sos BBQ jak sama nazwa wskazuje serwowany jest głównie do dań z grilla. BBQ to skrót od „barbecue" – angielskiej wersji hiszpańskiego „barbacoa" (ruszt), zapożyczonego z kolei z języka karaibskich Indian Taino. 

Jak zrobić sos barbecue? - przepis 

Sekretem sosu bbq jest idealnie zbalansowane połączenie słodyczy i kwaskowatości, podbite dymną nutą i zamknięte gęstą, gładką, oblepiającą wszystko konsystencją. Bazą sosu są zawsze pomidory – świeże, w postaci przecieru lub keczupu – oraz sól i czosnek (często suszony lub prażony – jest słodszy). Słodyczy dodają brązowy cukier, melasa, miód oraz duszona cebula, najlepiej szalotka lub słodkie odmiany tj. Vidalia lub Yellow Sweet Spanish. Nutę kwasową zapewnia ocet – jabłkowy lub balsamico, choć nie brak przepisów z winnym lub spirytusowym. Kolej na ostrość, którą sos zyskuje dzięki dodatkowi chili, cayenne, musztardy, tabasco lub worcestershire. Dla podkręcenia całej kompozycji można dodać alkohol typu burbon oraz sos sojowy.

Sos BBQ jest nieodłącznym elementem przyjęć w stylu BBQ – całodziennych spotkań przy wielkich rusztach, na których przez długie godziny piecze się m.in. soczyste steki, burgery czy żeberka. Nie używa się go do marynowania – jest zbyt gęsty, żeby wniknąć w głąb – tylko do smarowania w ostatniej fazie pieczenia. Dzięki temu mięso zyskuje fantastyczną, chrupiącą, lekko przypaloną skórkę, która w połączeniu z soczystym, miękkim wnętrzem jest dla wielu osób totalnie uzależniająca. Przepis na sos barbecue jest prosty, dlatego warto zrobić go samemu zamiast kupować w sklepie.

Sos barbecue domowy

Sos barbecue jest idealny nie tylko do mięsa – sprawdza się jako dodatek do serów, warzyw, a nawet owoców. Bardzo łatwo go zrobić, zatem na sezon grillowy przygotujmy choć butelkę – ale uprzedzamy: zniknie w mig. 

Zwieńczeniem – można powiedzieć, że miarą doskonałości sosu BBQ – jest dymny posmak i zapach. W najbardziej naturalny sposób uzyskamy go, dodając np. wędzoną paprykę lub... polskie wędzone śliwki, które dorzucamy do duszenia z pomidorami lub cebulą. Można także zakupić tzw. naturalny dym wędzarniczy w płynie i wkroplić pod koniec przygotowywania. Najlepsze aromaty dymu to hikora, pekan, śliwka lub wiśnia. Z kolei skoncentrowany smak uzyskamy, zaczynając gotowanie sosu od tzw. gastrik (z franc. gastrique): karmelizujemy cukier, miód lub melasę z ostrym dodatkiem (tabasco, worcester, musztarda), a następnie zalewamy octem i bardzo dokładnie mieszamy, odskrobując od dna. Dodajemy przyprawy i sos z pomidorów, gotujemy do gęstej konsystencji.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy