Sos barbecue znany jest na całym świecie. Stosowany jest jako marynata do dań z grilla, pieczonych lub smażonych mięs i warzyw. Doskonale pasuje także jako sos do burgerów, zapiekanek lub tortilli. Słodko-ostry, gęsty sos BBQ jest uniwersalny – smakuje zarówno mięsożercom, jak i wegetarianom. W domowej wersji można zrobić go w większej ilości, która zaspokoi wszystkie podniebienia.
Stockfood
(średnia 4.48 z 159 głosów)
Cebula i czosnek: obieramy je z łupin i siekamy bardzo drobno. Smażymy je oleju, na rozgrzanej patelni, przez 5 min na średniej mocy palnika.
Pozostałe składniki na sos BBQ: do cebuli i czosnku dodajemy koncentrat pomidorowy. Mieszamy i smażymy przez 1 minutę. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, ocet, brązowy cukier, sos sojowy i tabasco.
Gotowanie: sos barbecue mieszamy i podgrzewamy przez ok. 15–20 min do czasu, aż zgęstnieje.
Porady
- Sos barbecue możemy zagęścić mąką ziemniaczaną. Łyżkę skrobi mieszamy z 2 łyżkami zimnej wody, dodajemy pod koniec gotowania.
- Smak sosu BBQ można podkręcić dodając łyżkę sosu Worcestershire, odrobinę bourbonu lub whisky, wędzoną paprykę, suszone śliwki lub rodzynki.
- Jeśli chcemy uzyskać idealnie gładką konsystencję sosu, możemy po ugotowaniu go zblendować.
- Cukier trzcinowy można zastąpić melasą lub miodem.
- Zamiast octu można dodać sok z cytryny.
- Ostudzony sos barbecue można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce przez 2 tygodnie.
Dokładne pochodzenie sosu nie jest znane. Pierwsze wzmianki o nim sięgają XVII wieku, kiedy powstawały pierwsze kolonie amerykańskie. W zależności od regionu sos barbecue różni się smakiem:
Najbardziej popularne są dania z grilla, ale w podobny sposób można je przygotować także poza sezonem w piekarniku:
Komentarze