Pyzy ziemniaczane

pyzy ziemniaczane to pyszne staropolskie danie, polecam, przepis mojej mamy

pyzyPrzekąski

Czas przygotowania:
40 min.
Kalorie:
100.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.18 z 239 głosów)

Składniki:

  • Pyzy ziemniaczane: 2 cebule
  • 3 kg ziemniaków
  • 3 łyżki oleju
  • Sól

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Pyzy ziemniaczane: Ziemniaki obieramy. 1/3 ziemniaków gotujemy ok. 20-25 minut. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Resztę ziemniaków ścieramy na tarce. Odciskamy sok. A pozostałą skrobię mieszamy z ziemniakami. Gotowane ziemniaki mieszamy z surowymi na jednolitą masę. Formujemy pyzy i gotujemy w osolonym wrzątku z olejem ok. 20 minut. Okraszamy pyzy ziemniaczane cebulką uprzednio pokrojoną w kostkę i usmażoną.

Kalorie: 100.00

Porady

Pyzy ziemniaczane wspaniale smakują z sosem grzybowym!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy