Pyzy ziemniaczane

Przepis na pyzy ziemniaczane to jedna z tradycyjnych receptur przygotowywanych w wielu domach. Pyzy domowe to danie, które od wielu lat smakuje wszystkim pokoleniom. Jak zrobić dobre pyzy ziemniaczane? Ile gotują się pyzy? Z czym je podawać? Zobaczcie nasz prosty przepis do klasyczne kluski ziemniaczane, które można podać w wielu odsłonach. 

Kluskidania z ziemniakówpyzyPrzekąski

Czas przygotowania:
40 min.
Kalorie:
100.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.19 z 240 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-5373004681.Ziemniaki obieramy. 1/3 wszystkich ziemniaków gotujemy przez ok. 20-25 minut. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Resztę ziemniaków ścieramy na tarce. Odciskamy z nich sok, a pozostałą z soku skrobię mieszamy z ziemniakami.
  • iStock-10060313782.Gotowane ziemniaki mieszamy z surowymi na jednolitą masę i wyrabiamy delikatnie ciasto aby było plastyczne.
  • iStock-10060382903.Formujemy pyzy i gotujemy w osolonym wrzątku z olejem ok. 20 minut. Okraszamy pyzy ziemniaczane cebulką uprzednio pokrojoną w kostkę i usmażoną.

Kalorie: 100.00

Porady

Jak zrobić pyzy- prosty przepis na pyzy ziemniaczane

Wszystkie gospodynie mają swoje sprawdzone przepisy na pyzy ziemniaczane, więc poszczególne receptury mogą się nieco różnic w każdym domu. My polecamy Wam prosty przepis na pyzy ziemniaczane, który zrobicie jedynie z 2 składników. Jak zrobić dobre pyzy ziemniaczane z tak małej ilości produktów? Wystarczą ziemniaki, mąka i jajko. Aby zrobić pyzy, należy wymieszać surowe ziemniaki, starte uprzednio na tarce, z gotowanymi- przeciśniętymi przez praskę. Należy pamiętać, aby dokładnie odcisnąć surowe tarte ziemniaki z nadmiaru wody, a pozostałą na dnie miski skrobię dodać z powrotem do masy ziemniaczanej. Niektóre przepisy na ciasto na pyzy zawierają też jajko, ale nie jest to niezbędny składnik i można go pominąć. Dzięki temu przygotujemy wegańskie pyzy ziemniaczane, idealne dla osób na diecie roślinnej. 

Ile gotować pyzy ziemniaczane?

Jak ugotować pyzy każdy wie, ale po jakim czasie są gotowe? Jeśli zastanawiacie się jak długo gotować pyzy ziemniaczane, przychodzimy z pomocą. Pyzy ziemniaczane powinno gotować się do momentu wypłynięcia na powierzchnię, a średni czas gotowania klusek to około 2 minuty. Po tym czasie delikatnie wyjmujemy pyzy łyżką cedzakową i od razu podajemy na stół. 

Pyzy ziemniaczane- z czym podawać?

Pyzy domowe smakują wyśmienicie same w sobie, okraszone cebulką, ale możemy je też faszerować przeróżnymi dodatkami. Kluski ziemniaczane spotykamy w wersji na słono i na słodko. Dodatkowo słone pyzy możemy podzielić na te z mięsem i jarskie. Jakie pyszne farsze możemy przygotować w każdej z tych opcji? Zobaczcie nasze pomysły na pyzy z mięsem, bez mięsa i na słodko. 

Pyzy ziemniaczane z mięsem

Mięsne kluski możemy przygotować właściwie z każdego rodzaju mięsa. W zależności od naszych preferencji smakowych możemy użyć wieprzowiny, wołowiny, drobiu czy dziczyzny. Doskonałym pomysłem na pyzy z mięsem jest wykorzystanie do nich mięsa z rosołu.Pyzy faszerowane mięsem możemy przygotować też z podsmażonym boczkiem lub chorizo. Polecamy też wypróbować kluski nadziewane gyrosem oraz pyzy z kapustą i mięsem

Pyzy ziemniaczane bez mięsa

Jarskie pyzy ziemniaczane możemy przyrządzić na dziesiątki sposobów. Farsz do takich klusek można przyrządzić z sera żółtego, kapusty, grzybów czy szpinaku. Warto też wypróbować przepisy na wegetariańskie pyzy z soczewicą lub z nadzieniem warzywnym. Klasyką wśród wszelkich przepisów na kluski bez mięsa są jednak pyzy z nadzieniem ruskim oraz pyzy z pieczarkami. Ciekawym pomysłem są także jarskie pyzy faszerowane grzankami. 

Pyzy ziemniaczane na słodko

Z ziemniaków możemy przyrządzić także knedle na słodko, nadziewane owocami lub twarogiem. Do takich klusek na słodko szczególnie dobrze nadają się śliwki, morele, truskawki, wiśnie, a nawet rabarbar. Mniej znane, ale równie pyszne są knedle z bananami oraz knedle karpatkowe.

Pyzy ziemniaczane- dodatki

Gotowe pyzy ziemniaczane, najlepiej podać z jakąś pyszną okrasą. Czym okrasić pyzy? Najprościej będzie podać do nich podsmażoną cebulkę. Jeśli przygotowujemy mięsną wersję, warto zrobić skwarki z boczku lub słoniny. Pyzy można również podać z kwaśną śmietaną lub rozmaitymi sosami. Szczególnie dobrze smakują pyzy z sosem pieczarkowym, grzybowym, myśliwskim lub pomidorowym. Znakomicie smakują także pyzy z sosem z białego sera oraz pyzy z sosem pietruszkowym z kurkami. Z kolei kluski ziemniaczane na słodko możemy podać polane zasmażką z bułki tartej z cukrem lub śmietaną z cukrem. 

Notka redakcyjna

Spróbuj podać pyzy ziemniaczane z naszym sprawdzonym sosem grzybowym!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy