Pyzy ziemniaczane

pyzy ziemniaczane to pyszne staropolskie danie, polecam, przepis mojej mamy

Dodany przez:

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Kalorie:
100 kcal
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3.53 z 68 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • Pyzy ziemniaczane: 2 cebule
  • 3 kg ziemniaków
  • 3 łyżki oleju
  • Sól

Przygotowanie

  1. Pyzy ziemniaczane: Ziemniaki obieramy. 1/3 ziemniaków gotujemy ok. 20-25 minut. Odcedzamy i przeciskamy przez praskę. Resztę ziemniaków ścieramy na tarce. Odciskamy sok. A pozostałą skrobię mieszamy z ziemniakami. Gotowane ziemniaki mieszamy z surowymi na jednolitą masę. Formujemy pyzy i gotujemy w osolonym wrzątku z olejem ok. 20 minut. Okraszamy pyzy ziemniaczane cebulką uprzednio pokrojoną w kostkę i usmażoną.

Wskazówki

Pyzy ziemniaczane wspaniale smakują z sosem grzybowym!

obiad przekąska kolacja ziemniaki pyzy pyzy ziemniaczane
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze