Kapusta z koperkiem

Ocena:

4.35 (176)

  • 35 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Kapusta z koperkiem to wiosenny klasyk, ma przyjemnie orzeźwiający smak, do tego jest lekka i chrupiąca. Najlepiej smakuje bez dodatku ciężkich sosów i zasmażek. Można ją podawać jako oddzielny posiłek z kromką chleba lub z ziemniakami. Sprawdzi się też jako dodatek do dania głównego, zastępując surówkę. Warto ją robić, bo przepis na młodą kapustę z koperkiem jest prosty, a do tego tani.

Składniki:

  • kapusta  1 kg

  • koperek  1 pęczek

  • woda  125 ml

  • masło  100 g

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

  • ocet jabłkowy  15 ml

Kapusta z koperkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie kapusty: myjemy ją dokładnie, zdejmujemy wierzchnie liście, usuwamy wszystkie uszkodzone części. Kroimy na ćwiartki, usuwamy głąb.

    kapusta z koperkiem - ćwiartki
  • Krok 2:

    Szatkowanie: kapustę kroimy w paski, nożem lub szatkownicą.

    kapusta z koperkiem - poszatkowana
  • Krok 3:

    Duszenie: poszatkowaną kapustę wkładamy do garnka, zalewamy ok. 125 ml wody.Gotujemy do miękkości, przez ok. 20 minut.

    kapusta z koperkiem w garnku
  • Krok 4:

    Doprawianie: koperek dokładnie myjemy i siekamy. Kiedy młoda kapusta będzie już prawie miękka dorzucamy masło i koperek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, dolewamy ocet. Mieszamy aż masło się rozpuści, dusimy jeszcze 2 minuty. Po tym czasie kapusta z koperkiem będzie gotowa.

    kapusta z koperkiem w garnku z masłem

Porady

  • Jeśli chcemy, żeby młoda kapusta z koperkiem była bardziej kwaśna, to polecamy dolać do niej 100 ml soku z ogórków kiszonych.
  • Tak przygotowaną kapustę z koperkiem można zapasteryzować w słoikach, dzięki temu będziemy mogli cieszyć się nią przez cały rok. Wystarczy 20 minut, żeby przetwory były gotowe.
  • Często robi się ją z dodatkiem boczku lub kiełbasy, jednak wersja wegetariańska jest równie smaczna.
  • Dużą popularnością cieszy się też młoda kapusta zasmażana, jest przepyszna, ale warto wiedzieć, że takie danie będzie bardziej kaloryczne i ciężkostrawne.
  • Bigos z młodej kapusty najlepiej jest robić w dużym garnku. Główki są spore, a poszatkowana początkowo zajmuje dużo miejsca, zanim się udusi.
  • Zimą danie możemy przyrządzić z kapusty włoskiej.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kapusta z koperkiem – regionalne wersje

Młoda kapusta jest delikatna i ma subtelny smak. W niektórych regionach, takich jak Wielkopolska i Podkarpacie znana jest pod nazwą parzybroda. Zazwyczaj ma postać zupy lub kapusty duszonej. Podaje się ją z ziemniakami i boczkiem lub kiełbasą, najlepiej wędzonymi. Co ciekawe ziemniaki można ugotować razem z kapustą lub oddzielnie w osolonej wodzie, dodając tłuczone, bezpośrednio na talerz. Robi się ją na bulionie warzywnym lub mięsnym. Można również postawić na wersję wegetariańską, wtedy warto dodać jeszcze marchewkę, pietruszkę i ewentualnie pomidory.

Młoda kapusta z pomidorami – wersja na słodko

Dobrym pomysłem jest przygotowywanie młodej kapusty na słodko. Jak to zrobić? Cebulę (i ewentualnie czosnek) szklimy na oleju, 4 pomidory parzymy i obieramy ze skórki, usuwamy pestki, kroimy w kostkę. Dusimy razem przez kilka minut. Potem dodajemy poszatkowaną kapustę. Całość gotujemy przez 20 minut. Jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny smak, to warto dodać jeszcze łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Można ją podawać samą, z pieczywem lub do ziemniaków.

Zamiast świeżych pomidorów sprawdzą się również te z puszki, passata, a nawet dobrej jakości koncentrat pomidorowy.

Jakie przyprawy pasują do młodej kapusty?

W naszym przepisie na młodą kapustę z koperkiem postawiliśmy na podstawowe przyprawy - dodajemy jedynie sól i pieprz. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby nadać kapuście nieco inny smak. Podpowiadamy, jakie przyprawy pasują do kapusty:

  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • kminek,
  • majeranek,
  • kolendrę,
  • szczypiorek,
  • czosnek świeży lub granulowany.

Oprócz przypraw możemy przetestować wersje z innymi składnikami:

  • startą marchewką,
  • posiekaną cebulą,
  • pieczarki podsmażone,
  • śmietaną,
  • zasmażką,
  • kiełbasą,
  • boczkiem,
  • schabem.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne