Młoda kapusta

Młoda kapusta to wiosenny klasyk. Jak ugotować młodą kapustę, by była jak najsmaczniejsza? Przepis na młodą kapustę nie jest zbyt skomplikowany. Przede wszystkim powinniśmy wybrać dorodną główkę kapusty, a reszta w zasadzie będzie formalnością. Taka ugotowana młoda kapusta może być jedzona sama, na przykład z kromką dobrego chleba albo jako dodatek do dań obiadowych. W obu wariantach jest pyszna! Jak ugotować młodą kapustę z koperkiem? Sprawdź!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Dodatki Przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.47 z 162 głosów)


Kroki przygotowania:

  • młoda kapusta (1) 1. Kapustę dokładnie myjemy, pozbywamy się wierzchnich liści. Szatkujemy przy użyciu szatkownicy lub noża. Wkładamy kapustę do garnka, zalewamy szklanką wody.
  • młoda kapusta (2) 2. Do kapusty dodajemy przyprawy i drobno posiekany szczypiorek. Kiedy będzie już prawie miękka dorzucamy masło i posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Porady

Jak ugotować młodą kapustę? W przepisie na młodą kapustę gotowaną wykorzystujemy:

  • kapustę - ważne, żeby główka była ładna, o jednolitym kolorze, a liście nie były podziurawione czy nadgniłe
  • masło - pokrojone i roztopione, można zastąpić je odrobiną smalcu lub boczkiem
  • opcjonalnie kwasek cytrynowy lub ocet, jeśli chcemy, żeby kapusta była bardziej kwaśna. 

Notka redakcyjna

Jak ugotować młodą kapustę? - parzybroda

Młoda kapusta jest delikatna i ma subtelny smak. W niektórych regionach, takich jak Wielkopolska czy Śląsk podaje się ją jako tak zwaną parzybrodę. Co to takiego? Jak ugotować młodą kapustę w wersji śląskiej i wielkopolskiej? Parzybroda może mieć postać zupy lub gęstego dania. Oprócz młodej kapusty, w jego skład wchodzą gotowane ziemniaki i boczek. Do parzybrody dodaje się też na przykład marchewkę, pietruszkę i pomidory.

Jak ugotować młodą kapustę na słodko?

Dobrym pomysłem przy przygotowywaniu młodej kapusty jest przyrządzenie jej na słodko. Jak to zrobić? Do kapusty z koperkiem dodajmy pomidory. Najlepiej dodać je, kiedy kapusta jest już nieco miękka, ponieważ jeśli dodamy je na samym początku gotowania, zamienią się w pomidorową papkę. Kroimy pomidory, możemy usunąć pestki i dorzucamy do kapusty. Warto dodać jeszcze łyżeczkę koncentratu pomidorowego dla smaku i łyżeczkę cukru. Kapusta na słodko gotowa!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy