Młoda kapusta z koperkiem (duszona)

Młoda kapusta z koperkiem to wiosenny klasyk, ma przyjemnie orzeźwiający smak, do tego jest lekka i chrupiąca. Najlepiej smakuje bez dodatku ciężkich sosów i zasmażek. Można ją podawać jako oddzielny posiłek z kromką chleba lub z ziemniakami. Sprawdzi się też jako dodatek do dania głównego, zastępując surówkę. Warto ją robić, bo przepis na młodą kapustę jest prosty, a do tego tani.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania jednogarnkowe

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.4 z 167 głosów)


Młoda kapusta z koperkiem (duszona) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • młoda kapusta (1) 1.

    Przygotowanie kapusty: kapustę dokładnie myjemy, zdejmujemy wierzchnie liście, usuwamy wszystkie uszkodzone części. Siekamy przy użyciu szatkownicy lub noża w paski.

  • młoda kapusta (2) 2.

    Młoda kapusta z koperkiem: wkładamy ją do garnka, zalewamy szklanką wody. Dodajemy przyprawy , dusimy do miękkości, ok. 20 minut. Koperek dokładnie myjemy i siekamy. Kiedy młoda kapusta będzie już prawie miękka dorzucamy masło i koperek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem.

Porady

  • Jeśli chcemy, żeby młoda kapusta z koperkiem była bardziej kwaśna, to polecamy dolać do niej 100 ml soku z ogórków kiszonych.
  • Tak przygotowaną młodą kapustę można zapasteryzować w słoikach, dzięki temu będziemy mogli cieszyć się nią przez cały rok. Wystarczy 20 minut, żeby przetwory były gotowe.
  • Młodą kapustę z koperkiem często robi się z dodatkiem boczku lub kiełbasy, jednak wersja wegetariańska jest równie smaczna.
  • Dużą popularnością cieszy się też młoda kapusta zasmażana, jest przepyszna, ale warto wiedzieć, że takie danie będzie bardziej kaloryczne i ciężkostrawne.
  • Bigos z młodej kapusty najlepiej jest robić w dużym garnku. Główki są spore, a poszatkowana początkowo zajmuje dużo miejsca, zanim się udusi.
  • Zimą danie możemy przyrządzić z kapusty włoskiej.

Notka redakcyjna

Młoda kapusta z koperkiem – regionalne wersje

Młoda kapusta jest delikatna i ma subtelny smak. W niektórych regionach, takich jak Wielkopolska i Podkarpacie znana jest pod nazwą parzybroda. Zazwyczaj ma postać zupy lub kapusty duszonej. Podaje się ją z ziemniakami i boczkiem lub kiełbasą, najlepiej wędzonymi. Co ciekawe ziemniaki można ugotować razem z kapustą lub oddzielnie w osolonej wodzie, dodając tłuczone, bezpośrednio na talerz. Robi się ją na bulionie warzywnym lub mięsnym. Można również postawić na wersję wegetariańską, wtedy warto dodać jeszcze marchewkę, pietruszkę i ewentualnie pomidory.


Młoda kapusta z pomidorami – wersja na słodko

Dobrym pomysłem przy przygotowywanie młodej kapusty na słodko. Jak to zrobić? Cebulę (i ewentualnie czosnek) szklimy na oleju, 4 pomidory parzymy i obieramy ze skórki, usuwamy pestki, kroimy w kostkę. Dusimy razem przez kilka minut. Potem dodajemy poszatkowaną kapustę. Całość gotujemy przez 20 minut. Jeśli chcemy uzyskać bardziej intensywny smak, to warto dodać jeszcze łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Można ją podawać samą, z pieczywem lub do ziemniaków.

Zamiast świeżych pomidorów sprawdzą się również te z puszki, passata, a nawet dobrej jakości koncentrat pomidorowy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy