REKLAMA

Młoda kapusta

Młoda kapusta to wiosenny klasyk. Jak ugotować młodą kapustę, by była jak najsmaczniejsza? Przepis na młodą kapustę nie jest zbyt skomplikowany. Przede wszystkim powinniśmy wybrać dorodną główkę kapusty, a reszta w zasadzie będzie formalnością. Taka ugotowana młoda kapusta może być jedzona sama, na przykład z kromką dobrego chleba albo jako dodatek do dań obiadowych. W obu wariantach jest pyszna! Jak ugotować młodą kapustę z koperkiem? Sprawdź!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Dodatki Przekąski

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.45 z 163 głosów)


Kroki przygotowania:

  • młoda kapusta (1) 1. Kapustę dokładnie myjemy, pozbywamy się wierzchnich liści. Szatkujemy przy użyciu szatkownicy lub noża. Wkładamy kapustę do garnka, zalewamy szklanką wody.
  • młoda kapusta (2) 2. Do kapusty dodajemy przyprawy i drobno posiekany szczypiorek. Kiedy będzie już prawie miękka dorzucamy masło i posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Porady

Jak ugotować młodą kapustę? W przepisie na młodą kapustę gotowaną wykorzystujemy:

  • kapustę - ważne, żeby główka była ładna, o jednolitym kolorze, a liście nie były podziurawione czy nadgniłe
  • masło - pokrojone i roztopione, można zastąpić je odrobiną smalcu lub boczkiem
  • opcjonalnie kwasek cytrynowy lub ocet, jeśli chcemy, żeby kapusta była bardziej kwaśna. 

Notka redakcyjna

Jak ugotować młodą kapustę? - parzybroda

Młoda kapusta jest delikatna i ma subtelny smak. W niektórych regionach, takich jak Wielkopolska czy Śląsk podaje się ją jako tak zwaną parzybrodę. Co to takiego? Jak ugotować młodą kapustę w wersji śląskiej i wielkopolskiej? Parzybroda może mieć postać zupy lub gęstego dania. Oprócz młodej kapusty, w jego skład wchodzą gotowane ziemniaki i boczek. Do parzybrody dodaje się też na przykład marchewkę, pietruszkę i pomidory.

Jak ugotować młodą kapustę na słodko?

Dobrym pomysłem przy przygotowywaniu młodej kapusty jest przyrządzenie jej na słodko. Jak to zrobić? Do kapusty z koperkiem dodajmy pomidory. Najlepiej dodać je, kiedy kapusta jest już nieco miękka, ponieważ jeśli dodamy je na samym początku gotowania, zamienią się w pomidorową papkę. Kroimy pomidory, możemy usunąć pestki i dorzucamy do kapusty. Warto dodać jeszcze łyżeczkę koncentratu pomidorowego dla smaku i łyżeczkę cukru. Kapusta na słodko gotowa!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy