Surówka z kiszonej kapusty

Surówki z kiszonej kapusty to nieodzowny dodatek do ryby oraz mięs, jest bardzo zdrowa i prosta w przygotowaniu. Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty? Zobacz przepis na najprostszą surówkę z kapusty kiszonej. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sałatki surówki kapusta kiszona

Czas przygotowania:
20min.
Kalorie:
100 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 204 głosów)

Surówka z kiszonej kapusty - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kiszona kapusta 1.

    Surówka z kiszonej kapusty jest tak łatwa w przygotowaniu, że nawet osoby, które stawiają pierwsze kroki w kuchni, zrobią ją bez najmniejszego problemu. Spróbuj kiszoną kapustę – jeśli jest kwaśna, przełóż ją na sito i przeleją zimną wodą, rękoma odciśnij nadmiar wody i pokrój na mniejsze części, ale nie za drobne. Jeśli kapusta nie jest bardzo kwaśna pomiń płukanie jej. Pokrojoną kiszoną kapustę przełóż do naczynia, które pozwoli na dokładne wymieszanie składników. Cebulę obierz i posiekaj w drobną kostkę. Marchewkę oraz jabłko obierz ze skórki i umyj w zimnej wodzie. Marchewkę i jabłko zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jabłko, marchewkę i cebulę dodaj do kapusty, polej olejem. Przypraw surówkę do smaku solą i obficie pieprzem, dokładnie wymieszaj. Podstawowa wersja surówki z kiszonej kapusty gotowa. Jeśli lubisz wyraziste smaki, dodaj do surówki z kiszonej kapusty drobno posiekaną natkę pietruszki. 

Kalorie: 100

Porady

  • Do czego surówka z kiszonej kapusty? Surówka z kiszonej kapusty z jabłkiem najczęściej podawana jest do ryb przygotowanych w panierce lub na grillu, jednak możliwości serwowania surówki jest więcej - można podać ją do dań mięsnych, idealnie pasuje do tradycyjnych kotletów mielonych oraz schabowych. Surówka z kapusty kiszonej sprawdzi się także jako dodatek do dań wegetariańskich np. do placków ziemniaczanych, kotletów warzywnych oraz jajecznych. 
  • Jak zrobić dobrą surówkę z kiszonej kapusty? Postaw na dobrej jakości składnik główny surówki, czyli kiszoną kapustę. Idealnie jak możesz użyć własnej kiszonej kapusty, jeśli nie masz takiej możliwości to zadbaj o to, aby kiszona kapusta była smaczna. Jeśli wyczuwasz w kapuście lub widzisz w składzie ocet, odłóż kapustę na półkę. Dobra kapusta kiszona składa się z maksymalnie trzech składników: kapusty, soli, ew. marchewki.  
     

Notka redakcyjna

Dlaczego warto jeść kapustę kiszoną


Sałatki z kiszonej kapusty to jeden z najzdrowszych dodatków do dań mięsnych i rybnych kuchni polskiej. Kiszona kapusta zawiera w swoim składzie witaminy: C, A, E, K, a także witaminy z grupy B, magnez, żelazo potas i wapń. W kiszonej kapuście znajdziemy kwas mlekowy powstały w wyniku fermentacji oraz błonnik pokarmowy. Spożywanie kapusty kiszonej ma pozytywny wpływ na układ trawienny i układ krążenia, wzmacnia odporność oraz poprawia wygląd skóry, ma pozytywny wpływ na regulację poziomu glukozy we krwi. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy