Sałatka z roszponką

Przygotowanie: 25 mi­nut Porcja: 160 kcal

Sałatki

Czas przygotowania:
25 min.
Kalorie:
160.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 176 głosów)

Składniki:

  • po 2 pomidory żółte i czerwone
  • czerwona cebula
  • 1/2 pęczka roszponki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka białego octu winnego
  • łyżka sezamu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Pomidory umyć
  • pokroić w plastry.
  • Roszponkę umyć
  • rozdzielić listki.
  • Cebulę obrać
  • pokroić w piórka.
  • Czosnek obrać
  • pokroić w plasterki
  • delikatnie podsmażyć na łyżce oliwy na złoty kolor
  • zdjąć
  • osączyć z tłuszczu.
  • Sezam uprażyć na suchej patelni.
  • Szczypiorek drobno pociąć nożyczkami.
  • W płaskim naczyniu ułożyć pomidory
  • dodać roszponkę
  • cebulę
  • czosnek
  • całość posypać sezamem. Z octu
  • szczypty soli
  • pieprzu
  • i oliwy utrzeć sos i polać sałatkę. Posypać szczypiorkiem.
  • NASZA RADA:Pomidory pokrojone na sałatkę skrop jak najszybciej oliwą lub sosem na bazie oliwy
  • a zapobiegniesz utlenianiu się witaminy C.

Kalorie: 160.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy