Sałatka z roszponką

Sałatka z roszponką to świetny pomysł na lekkie danie lub świeży i chrupiący dodatek do wszelkich mięs lub ryb. Taka miska zdrowia nie tylko pięknie wygląda i przepysznie smakuje, ale dodaje też energii i dużej dawki witamin. Koniecznie przetestujcie ten prosty i szybki przepis, a z pewnością zostanie on na długo w waszym domowym menu!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sałatki winegret

Czas przygotowania:
25min.
Kalorie:
160 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 177 głosów)

Sałatka z roszponką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • salatka-z-roszponki 1.

    Przygotowanie składników: Roszponkę umyć i dokładnie osuszyć na papierowym ręczniku. Włożyć do półmiska. Fetę pokroić w kostkę. Pomidory umyć i pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać, posiekać w piórka. Pomidory i cebulę dodać do roszponki, delikatnie wymieszać. Na sałacie ułożyć kostki fety. 

  • dressing 2.

    Sos: Oliwę wymieszać z octem jabłkowym i sokiem z cytryny. Sos doprawić do smaku solą ziołową i świeżo zmielonym pieprzem. Sałatkę polać sosem bezpośrednio przed podaniem. Dokładnie wymieszać.

Kalorie: 160

Porady

  • Sałatka z roszponką świetnie smakuje z chrupiącym dodatkiem. Warto posypać ją po wierzchu grzankami, prażonymi pestkami lub orzechami.
  • Planujecie zabrać tę sałatkę do lunchboxa do pracy lub szkoły? Aby była bardziej sycąca, można dodać do niej upieczonego, zgrillowanego lub usmażonego kurczaka bądź tuńczyka z puszki. 
  • Sałatka z roszponką najlepiej smakuje na świeżo i niezbyt dobrze znosi przechowywanie w lodówce, dlatego najlepiej przygotować ją w niewielkich porcjach, które jesteśmy w stanie zjeść na bieżąco. 

Notka redakcyjna

Sałatka z roszponką - przepis na lekką przekąskę

Jak zrobić sałatkę z roszponką? Wystarczy dokładnie umyć sałatę, a następnie wymieszać ją z ulubionymi warzywami i dodatkami. Sprawdzonymi składnikami będą pomidor, ogórek, rzodkiewka, papryka czy awokado. Do tego warto dodać też jakieś źródło białka, czyli ser, mięso, rybę, strączki lub tofu

Jaki ser wybrać? Może to być feta, halloumi, mozzarella, wędzony twaróg lub camembert czy brie. Jeśli chodzi o mięso, szczególnie dobrze pasuje tu drób, gdyż delikatny indyk lub kurczak doskonale komponują się z chrupiącymi warzywami. Jeśli jednak wolicie czerwone mięso, możecie dodać do sałatki pieczoną wołowinę, szarpaną wieprzowinę, czyli tak zwany pulled pork albo podsmażony na patelni boczek. Morska wersja tej sałatki najlepiej smakuje ze smażonymi krewetkami, grillowanym dorszem lub nawet tuńczykiem z puszki. 

Z kolei wegańska sałatka z roszponką będzie pyszna z dodatkiem naturalnego lub wędzonego tofu. Można je wcześniej zamarynować i podsmażyć, zapanierować na chrupko lub zrobić z niego nuggetsy.

Jak zrobić sos do sałatki?

Najprostszy sos do sałatki z roszponką można zrobić jedynie z trzech składników, czyli oliwy, soli i pieprzu. Ten podstawowy dressing można wzbogacić jeszcze octem lub sokiem z cytryny, a także miodem. Aby jeszcze bardziej podkręcić smak sosu winegret, warto dodać do niego przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz posiekane świeże zioła, takie jak koperek, bazylia czy natka pietruszki. 

Jeśli nie lubicie sosów na bazie oliwy, wybierzcie sos jogurtowy, ziołowy lub koperkowy. Aby go zrobić wystarczy wymieszać gęsty jogurt grecki z ulubionymi przyprawami i posiekanymi drobno ziołami.

Z czym podać sałatkę z roszponką?

Sałatka z roszponką może być solowym daniem lub dodatkiem do obiadu. Serwowana jako oddzielne dani, najlepiej smakuje z chrupiącymi grzankami. Z kolei jako część dania obiadowego, możemy połączyć ją właściwie z każdym rodzajem mięsa, rybami, owocami morza oraz daniami wege. Sałatka z roszponką może towarzyszyć na talerzu również wytrawnym naleśnikom, pierogom czy kruchym tartom na słono. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy