REKLAMA

Sałatka z papryką i fenkułem

Przygotowanie: 30 minut
Porcja: 230 kcal
Składniki na 6 porcji

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Sałatki

Czas przygotowania:
30min.
Kalorie:
230 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 174 głosów)


Składniki:

  • czerwona i żółta papryka
  • cukinia
  • fenkuł
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • ocet balsamiczny
  • łyżeczka soku z cytryny
  • kilka listków bazylii
  • szczypta tymianku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Papryki opiec w piekarniku, obracając od czasu do czasu, by skórka równomiernie sczerniała. Gorące włożyć do plastikowej torebki, szczelnie zamknąć i zostawić do ostygnięcia.
  • Cukinię dokładnie umyć, osuszyć, przekroić wszerz na pół. Każdą połówkę pokroić w niezbyt grube słupki.
  • Z fenkuła odciąć górne liście i łodyżki. Bulwę oczyścić, umyć, osuszyć. Pokroić poziomo w dość grube paski.
  • Na rozgrzanej oliwie (2 łyżki) podsmażyć cukinię oraz fenkuł, cały czas mieszając. W trakcie smażenia skropić octem balsamicznym, posypać tymiankiem, doprawić solą oraz pieprzem.
  • Ostudzone papryki obrać ze skóry. Starannie usunąć gniazda nasienne oraz białe błony. Pokroić wzdłuż w dosyć grube paski.
  • Czosnek obrać, drobno posiekać, wymieszać z pozostałą oliwą i sokiem z cytryny. Warzywa ułożyć na półmisku, polać sosem, przybrać listkami bazylii.

Kalorie: 230

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy