Sałatka ze szpinakiem świetnie sprawdzi się na spotkania rodzinne, letnie grille, imprezy lub jako zdrowa przekąska na sylwestra. Świeży szpinak, pomidorki koktajlowe i ser feta – to połączenie z pewnością przypadnie do gustu wszystkim gościom. Sałatka jest prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego naprawdę genialnie smakuje.
iStock
(średnia 4.36 z 182 głosów)
Sałatka ze szpinakiem: Szpinak oraz pomidorki koktajlowe dokładnie myjemy i osuszamy. Ogórki oraz cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojony w kostkę ser feta.
Sos do sałatki ze szpinakiem: W szklance lub małej miseczce łączymy ze sobą ocet, oliwę, sól i pieprz. Całość mieszamy. Gotowym sosem polewamy sałatkę.
Porady
- Do przygotowania sałatki potrzeba jedynie kilku składników. Dla uzyskania najlepszych efektów należy zadbać by były one najwyższej jakości. Polecamy dodawać do niej jedynie tradycyjny, grecki ser feta. Zgodnie z oryginalną recepturą powinien on w składzie zawierać tylko trzy składniki: mleko owcze, podpuszczkę i sól. Jego zamiennik, choć są łatwiej dostępne, mogą negatywnie wpłynąć na finalny smak dania.
- Wybierając oliwę warto zdecydować się na bogatszą w smaku oliwę extra virgin. Zawiera ona zdecydowanie większe ilości cennych składników odżywczych od oliw rafinowanych.
- Jeśli nie przepadacie za smakiem sera feta możecie przygotować sałatkę ze szpinakiem i mozzarellą. Wówczas wierzch sałatki polecamy posypać prażonym słonecznikiem.
Sałatkę ze szpinakiem i fetą można urozmaicić dodając do niej oliwki lub kapary. Jeśli planujecie zaserwować ją na imprezie, możecie przyrządzić ją na bazie mieszanki pomidorków koktajlowych, czarnych pomidorów Black Cherry oraz żółtych pomidorów odmiany Orama lub Jokato. Wówczas sałatka będzie się pięknie prezentować na stole.
Do sałatki ze szpinaku można dodać rozmaite dodatki. Świetnie smakuje w towarzystwie grillowanego kurczaka i parmezanu. Warto spróbować również sałatki ze szpinakiem i tuńczykiem. W wersji wegańskiej polecamy przygotowywać ją z marynowanym tofu. Smak sosu do sałatki ze szpinakiem można wzbogacić dodając odrobinę musztardy figowej.
Choć niektórym szpinak może kojarzyć się wyłącznie z traumą z czasów dzieciństwa, warto się przemóc i wprowadzić go do codziennej diety. Ze względu na niewielką ilość kalorii w 100 gramach (około 25) oraz zawartość substancji, zwiększających wydzielanie się hormonów odpowiedzialnych za uczucie sytości, jest on szczególnie polecany osobom zmagającym się z nadwagą. Szpinak zawiera również mnóstwo cennych składników odżywczych, takich jak magnez, potas czy żelazo. Jest on również dobrym źródłem wielu witamin: C, A, E, B6 oraz K.
Komentarze