Granatowy zawrót głowy - Kolorowa sałatka

Mówi się, że najlepsze lekarstwo niekoniecznie dobrze smakuje. Podobnie jest z granatem. Jest to jeden z najzdrowszych owoców, który wspomaga nas w walce z licznymi schorzeniami. Badania dowodzą, że działa leczniczo m.in. na choroby wieńcowe, procesy zapalne, choroby nowotworowe, odporność, czy nawet spowolnienie tworzenia tkanki tłuszczowej.

dodany przez: weronika123

sałatki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 154 głosów)

Składniki:

  • • Granat
  • • Mozarella lub feta
  • • Pomidorki koktajlowe
  • • Ziarna słonecznika
  • • Sałata lodowa
  • • Świeża bazylia
  • • 3 łyżki oliwy
  • • ½ łyżki soku z granatu
  • • Łyżka miodu
  • • Sok z połówki cytryny
  • • Cukier, sól i pieprz do smaku

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • na zimno

Granatowy zawrót głowy - kolorowa sałatka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Odcinamy koronę granatu i moczymy go w zimnej wodzie 15 minut. Po tym czasie skórka odejdzie od nasion. Sałatę i świeżą bazylię myjemy, sałatę rwiemy na kawałki. Kulkę mozarelli lub ser feta kroimy w kostkę, pomidorki na pół. Słonecznik prażymy na suchej patelni i wszystko, łącznie z nasionami granatu, dodajemy do sałaty i liści bazylii. Na koniec przygotowujemy sos – oliwę, miód, sok z granatu, sok z cytryny. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji i doprawiamy do smaku. Sałatkę polewamy sosem bezpośrednio przed podaniem.
  • Granatowy zawrót głowy
  • Mówi się, że najlepsze lekarstwo niekoniecznie dobrze smakuje. Podobnie jest z granatem. Jest to jeden z najzdrowszych owoców, który wspomaga nas w walce z licznymi schorzeniami. Badania dowodzą, że działa leczniczo m.in. na choroby wieńcowe, procesy zapalne, choroby nowotworowe, odporność, czy nawet spowolnienie tworzenia tkanki tłuszczowej.
  • Niestety, jego cierpki smak powoduje, że niechętnie sięgamy po ten „owoc młodości”. Rozwiązaniem może być dodawanie kawałków owocu granatu lub czystego soku do różnych potraw w takiej ilości, aby jego charakterystyczny smak nie był odczuwalny. Używając go w ten sposób do sałatek, czy deserów sprawimy, że nasze potrawy będą dodatkowo bardzo zdrowe. Prawdziwy i zdrowy sok z granatu zawiera aktywne polifenole, które poddane procesowi żywej fermentacji, za pomocą bakterii probiotycznych, stają się w pełni przyswajalne przez każdy organizm.
  • Po czym poznać prawdziwy sok z granatu? – Większość ludzi nie zna smaku prawdziwego soku z granatu. Jest on drogim owocem i wielu producentów rozcieńcza go tanim sokiem z porzeczek, czy wiśni i dodaje słodziki. Jeżeli „100% sok z granatu” ma smak znanych nam owoców i nie jest cierpki, to znaczy, że nie ma w nim zbyt wiele granatu oraz antyutleniaczy – polifenoli – informuje Radosław Araszkiewicz z Dr. Jacob’s Poland. – Warto też sprawdzić, czy przypadkiem nie jest pasteryzowany. Jeśli tak, to znaczy, że w procesie produkcji została użyta wysoka temperatura, która niszczy bioaktywność polifenoli. – dodaje Araszkiewicz.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy