Sos jogurtowy

Sos jogurtowy jest super szybki do zrobienia i uniwersalny w kuchni. Pasuje do wielu dań, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Nie wyobrażamy sobie bez niego grillowania - wspaniale łączy się z grillowanym mięsem i warzywami. Pasuje też do dań z piekarnika, ale i kotletów czy placków. Sprawdź, jak zrobić sos jogurtowy!

Sosymajonez

Czas przygotowania:
5 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.47 z 177 głosów)

Kroki wykonania:

  • sos jogurtowy1.Wszystkie składniki wymieszać. Do wymieszania najlepiej użyć shakera, jeśli jednak go nie mamy możemy składniki wymieszać w miseczce.

Porady

W przepisie na sos jogurtowy wykorzystujemy:

  • majonez - najlepiej zrobić własny, będzie pyszny
  • jogurt naturalny - jeśli chcemy, by nasz sos jogurtowy był gęsty możemy użyć jogurtu greckiego
  • koperek  można zastąpić go na przykład szczypiorkiem lub natką pietruszki

Notka redakcyjna

Sos jogurtowy – przepis

Przepis na sos jogurtowy w naszej wersji zakłada dodanie do jogurtu czosnku i koperku. Warto jednak eksperymentować ze smakami. Pyszny będzie sos jogurtowy z pietruszką, szczypiorkiem czy ziołami, na przykład bazylią.

Dobry sos jogurtowy nie może być zbyt rzadki. Chodzi o to, by po zamoczeniu w nim kawałka mięsa czy warzyw nie spływał z nich. Czym zagęścić sos jogurtowy? W naszym przepisie rolę zagęstnika odgrywa majonez. Możemy też użyć gęstszego jogurtu lub niewielką ilość kwaśnej śmietany.

Jak zrobić sos jogurtowy do sałatki?

Sos jogurtowy najlepiej i najszybciej przygotujemy w shakerze kuchennym. To specjalny shaker przeznaczony głównie do sosów i dressingów. Shakery mogą być plastikowe lub szklane, ważne, żeby miały szczelną zakrętkę. Większość shakerów ma też miarkę, dzięki której z łatwością odmierzymy potrzebne składniki. Taki shaker pozwoli nam nie tylko zrobić sos czy dressing, ale również szybko przygotować na przykład… ciasto na naleśniki.

Sos jogurtowy przyda się do wielu różnych dań. Co ważne, sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem. W innym wypadku warzywa i inne dodatki przesiąkną sosem i stracą chrupkość. Jeśli zabieramy sałatkę ze sobą do pracy czy na piknik, sos jogurtowy zabierzmy w osobnym pojemniczku lub małym słoiku.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy