Notka redakcyjna
Sos jogurtowy – przepis
Przepis na sos jogurtowy w naszej wersji zakłada dodanie do jogurtu czosnku i koperku. Warto jednak eksperymentować ze smakami. Pyszny będzie sos jogurtowy z pietruszką, szczypiorkiem czy ziołami, na przykład bazylią.
Dobry sos jogurtowy nie może być zbyt rzadki. Chodzi o to, by po zamoczeniu w nim kawałka mięsa czy warzyw nie spływał z nich. Czym zagęścić sos jogurtowy? W naszym przepisie rolę zagęstnika odgrywa majonez. Możemy też użyć gęstszego jogurtu lub niewielką ilość kwaśnej śmietany.
Jak zrobić sos jogurtowy do sałatki?
Sos jogurtowy najlepiej i najszybciej przygotujemy w shakerze kuchennym. To specjalny shaker przeznaczony głównie do sosów i dressingów. Shakery mogą być plastikowe lub szklane, ważne, żeby miały szczelną zakrętkę. Większość shakerów ma też miarkę, dzięki której z łatwością odmierzymy potrzebne składniki. Taki shaker pozwoli nam nie tylko zrobić sos czy dressing, ale również szybko przygotować na przykład… ciasto na naleśniki.
Sos jogurtowy przyda się do wielu różnych dań. Co ważne, sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem. W innym wypadku warzywa i inne dodatki przesiąkną sosem i stracą chrupkość. Jeśli zabieramy sałatkę ze sobą do pracy czy na piknik, sos jogurtowy zabierzmy w osobnym pojemniczku lub małym słoiku.