Sos jogurtowy jest super szybki do zrobienia i uniwersalny w kuchni. Pasuje do wielu dań, zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Nie wyobrażamy sobie bez niego grillowania - wspaniale łączy się z grillowanym mięsem i warzywami. Pasuje też do dań z piekarnika, ale i kotletów czy placków. Sprawdź, jak zrobić sos jogurtowy!
Sos jogurtowy / fot. Stockfood
Wszystkie składniki wymieszać. Do wymieszania najlepiej użyć shakera, jeśli jednak go nie mamy możemy składniki wymieszać w miseczce.
Porady
W przepisie na sos jogurtowy wykorzystujemy:
- majonez - najlepiej zrobić własny, będzie pyszny
- jogurt naturalny - jeśli chcemy, by nasz sos jogurtowy był gęsty możemy użyć jogurtu greckiego
- koperek można zastąpić go na przykład szczypiorkiem lub natką pietruszki
Przepis na sos jogurtowy w naszej wersji zakłada dodanie do jogurtu czosnku i koperku. Warto jednak eksperymentować ze smakami. Pyszny będzie sos jogurtowy z pietruszką, szczypiorkiem czy ziołami, na przykład bazylią.
Dobry sos jogurtowy nie może być zbyt rzadki. Chodzi o to, by po zamoczeniu w nim kawałka mięsa czy warzyw nie spływał z nich. Czym zagęścić sos jogurtowy? W naszym przepisie rolę zagęstnika odgrywa majonez. Możemy też użyć gęstszego jogurtu lub niewielką ilość kwaśnej śmietany.
Sos jogurtowy najlepiej i najszybciej przygotujemy w shakerze kuchennym. To specjalny shaker przeznaczony głównie do sosów i dressingów. Shakery mogą być plastikowe lub szklane, ważne, żeby miały szczelną zakrętkę. Większość shakerów ma też miarkę, dzięki której z łatwością odmierzymy potrzebne składniki. Taki shaker pozwoli nam nie tylko zrobić sos czy dressing, ale również szybko przygotować na przykład… ciasto na naleśniki.
Sos jogurtowy przyda się do wielu różnych dań. Co ważne, sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem. W innym wypadku warzywa i inne dodatki przesiąkną sosem i stracą chrupkość. Jeśli zabieramy sałatkę ze sobą do pracy czy na piknik, sos jogurtowy zabierzmy w osobnym pojemniczku lub małym słoiku.
Komentarze