Grillowany dorsz z pietruszkowym pesto

Ryba na grillu nie musi byc nudna.

Dodany przez:

Grillowany dorsz z pietruszkowym pesto

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 3.73 z 15 głosów)

Składniki

  • Filet z dorsza 900gr
  • cytryna
  • pietruszka
  • czosnek (ząbki) 4 szt
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • oliwa 100 mililitrów

Przygotowanie

  1. Filety pokrić na kawałki. Opłukać i osuszyć. Z cytryny zetrzeć skórkę zesterem. a pietruszke drobno posiekać. Zrobic naza marynate. Wymieszać oliwe, ze skrorką cytryny, pieprzem, solą, pietruszką i sokiem wyciśniętym z cytryny.
  2. Filety włożyć do marynaty i dokładnie obtoczyc je. Odstawić rybe na godzine do lodówki.
  3. Rozgrzac grill, delikatnie posmarować go oliwą z marynaty spod ryby, każdy filet wyłożyć na grill skórą do dołu i grilować ok 15 minut. Podać z cytryną. Ja piekłam na grillu elektrycznym.
  4. Rybe w identyczny sposób mozna przygotować na patelni grillowej lub zwykłej. Bedzie równie smaczna.
ryby obiad ryba dorsz gril
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze