Grillowany dorsz z pietruszkowym pesto

Ryba na grillu nie musi byc nudna.

ryba

Czas przygotowania:
75 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 209 głosów)

Składniki:

  • Filet z dorsza 900gr
  • cytryna
  • pietruszka
  • czosnek (ząbki) 4 szt
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • oliwa 100 mililitrów

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Filety pokrić na kawałki. Opłukać i osuszyć. Z cytryny zetrzeć skórkę zesterem. a pietruszke drobno posiekać. Zrobic naza marynate. Wymieszać oliwe, ze skrorką cytryny, pieprzem, solą, pietruszką i sokiem wyciśniętym z cytryny.
  • Filety włożyć do marynaty i dokładnie obtoczyc je. Odstawić rybe na godzine do lodówki.
  • Rozgrzac grill, delikatnie posmarować go oliwą z marynaty spod ryby, każdy filet wyłożyć na grill skórą do dołu i grilować ok 15 minut. Podać z cytryną. Ja piekłam na grillu elektrycznym.
  • Rybe w identyczny sposób mozna przygotować na patelni grillowej lub zwykłej. Bedzie równie smaczna.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy