Grillowany dorsz

Grillowany dorsz z warzywną salsą i pietruszką - pysznie zamarynowany, idealnie zgrillowany, po prostu przepyszny! Dorsz z grilla to pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Ryba na grillu nabiera wyjątkowego aromatu i smaku. Przepis na dorsza z grilla jest bardzo prosty i nie zabiera dużo czasu. Warto wykorzystać go w sezonie na grilla i cieszyć się smakiem i zdrowotnymi właściwościami tej wyjątkowej ryby.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ryba

Czas przygotowania:
1godz. 15min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 210 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • grillowanie

Sposób podania:

  • na ciepło

Posiłek:

Grillowany dorsz - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Marynata do ryby 1.

    Jak przygotować dorsza na grilla? Zaczynamy od obrania i posiekania czosnku. Następnie drobno kroimy chili. Awokado obieramy, wydrążamy miąższ i kroimy w plasterki, które natychmiast skrapiamy sokiem z limonki, odkładamy. W prostokątnym, płaskim naczyniu lub szklanej butelce mieszamy 3 łyżki oliwy, czosnek, chili i skórkę otartą z 1 limonki. Wkładamy filety, obracamy delikatnie, aby całe pokryły się marynatą i zostawiamy w niej na ok. 10 min. Jeśli używamy butelki - marynatę wylewamy na półmisek z rybą.

  • Kolby grillowanie 2.

    W kolejnym kroku patelnię grillową smarujemy cienko oliwą, rozgrzewamy, obsmażamy dookoła kolby kukurydzy, aby się lekko przypiekły; odkładamy. Z obranej limonki wyciskamy sok, mieszamy z octem i pozostałą oliwą, przyprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy ziarenka kukurydzy, ścięte z kolb, plasterki rzodkiewek, kawałki dymki ze szczypiorem oraz pędy groszku, odstawiamy.

  • Dorsz grillowany 3.

    Filety dorsza grillujemy po 2 minuty z każdej strony na grillowej patelni. Podajemy, obkładając awokado i salsą, oprószamy solą i pieprzem, na koniec skrapiamy jeszcze sokiem z limonki, ew. dokładamy jej cząstki, szczodrze posypujemy kolendrą i pietruszką. Dorsza z grilla serwujemy na ciepło.

Porady

• W przepisie wykorzystano 4 filety dorsza (800g), ale można zamienić ją na doradę lub okonia morskiego (filet 150-200 g).

• Polecamy kolby kukurydzy - gotowane w garnku lub na parze (sprawdź: najlepsza gotowana kukurydza).

• Najlepszy będzie ocet z białego wina - doda aromatu marynacie.

• Dorsz z grilla może być podany w powyższej kompozycji - potrzebne są: 5 rzodkiewek, pokrojonych w plasterki, dymka ze szczypiorem, cienko pokrojona, garść młodych pędów groszku, garść natki kolendry i pietruszki, posiekanej.

• Polecamy zieloną papryczkę chili, ale jeśli nie mamy takiej dostępnej, możemy użyć czerwonej, ale wtedy w mniejszej ilości.

• Rybę grillować można na patelni grillowej, ale będzie też pyszna z rusztu - polecamy wtedy użyć tacek do grillowania lub specjalnych uchwytów do ryby z grilla.

• Fileta z dorsza możemy przygotować zarówno na tradycyjnym grillu jak równie na grillu elektrycznym, czy patelni grillowej.

Notka redakcyjna

Przepis na dorsza z grilla inspirowany jest popularnym w Ameryce Środkowej i Południowej ceviche – rybą "gotowaną na zimno" tylko w soku z cytrusów, który powoduje całkowite ścięcie się białka. Nasza ryba po moczeniu w soku limonki została dodatkowo usmażona.

Jak przygotować dorsza z grilla?

Grillowany filet z dorsza to pomysł na pyszny, zdrowy i dietetyczny obiad. Tajemnica aromatycznego i soczystego dorsza tkwi w jego marynacie. Jeśli zależy nam na czasie, możemy oczywiście pozostawić w niej rybę na 10-15 minut. Najlepszy efekt, uzyskamy jednak, jeśli dorsza pozostawimy w marynacie całą noc. Dzięki temu, ryba będzie miała możliwość nasiąknięcia przyprawami, co nada jej wyjątkowego smaku. Zamarynowanego dorsza odkładamy do lodówki i przykrywamy folią spożywczą. Przystępując do grillowania fileta z dorsza, pamiętajmy, aby nie trzymać ryby na grillu zbyt długo. Wystarczy grillować dorsza z każdej strony przez 3 minuty. W przeciwnym razie ryba będzie zbyt sucha i niesmaczna.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy