Sałatka z suszonymi pomidorami

Ocena:

4.53 (184)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Sałatka z suszonymi pomidorami to doskonałe danie, które wprost zachwyca swą prostotą. Do jej przygotowania potrzeba jedynie kilku składników, a całość nie zajmuje więcej niż 20 minut. Ten przepis świetnie sprawdzi się zarówno na lekki lunch, jak i jako smaczna przekąska na imprezę, spotkanie rodzinne czy święta. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście, koniecznie musicie to zmienić. Zobaczcie, jak zrobić sałatkę z suszonymi pomidorami. 

Składniki:

  • rukola  100 g

  • botwina  50 ml

  • suszone pomidory  100 g

  • mozzarella  125 g

  • czerwona cebula  1 szt.

  • sok z cytryny  10 ml

  • miód  15 ml

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • oliwa z oliwek  50 ml

Sałatka z suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Warzywa: rukolę i liście botwinki dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i delikatnie osuszamy. Suszone pomidory odcedzamy z zalewy. Cebulę obieramy i siekamy w cienkie piórka.

  • Krok 2:

    Sos: oliwę, miód, sok z cytryny i przyprawy mieszamy, aż stworzą jednolity sos.

  • Krok 3:

    Dodatki: mozzarellę (można zastąpić ją serem feta) rwiemy na mniejsze kawałki.

  • Krok 4:

    Sałatka z suszonymi pomidorami: wszystkie składniki mieszamy w dużej misce. Całość polewamy sosem tuż przed podaniem.

Porady

  • Sałatka z pomidorem suszonym jest niezwykle prosta w wykonaniu, dlatego też jej finalny smak zależy głównie od jakości użytych składników. Warto dodać do niej włoskie pomidory suszone na słońcu oraz  prawdziwą mozzarellę.
  • Sałatę lodową najlepiej rwać na mniejsze kawałki palcami lub kroić przy pomocy noża wykonanego z plastiku. Pokrojona nożem wykonanym ze stali może nabrać gorzkiego posmaku. Dodatkowo wskutek kontaktu ze stalą, utleniają się zawarte w niej witaminy. 
  • Do sałatki z suszonymi pomidorami doskonale pasują też nasiona słonecznika, pistacje, pestki dyni lub orzeszki piniowe. Aby ziarna miały więcej smaku i aromatu, warto wcześniej uprażyć je na patelni.
  • Sałatka z rukolą i suszonymi pomidorami najlepiej smakuje na świeżo, dlatego nie warto szykować dużej porcji na zapas. Sposób przygotowania jest na tyle szybki, że znacznie lepiej robić ją w niewielkich porcjach na bieżąco.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sałatka z suszonymi pomidorami – dodatki

Przepis na sałatkę z suszonymi pomidorami można urozmaicić na wiele sposobów. Doskonale pasują do niej czarne i zielone oliwki, a także kapary czy anchois. Świetnym dodatkiem będą też wszelkiego rodzaju orzechy, pestki i ziarna. Warto użyć pistacji, słonecznika, płatków migdałowych lub orzechów włoskich. Jakiekolwiek nasiona wybierzemy, warto je wcześniej uprażyć. Dzięki temu będą miały jeszcze lepszy smak i aromat.

Podaną w przepisie mozzarellę można również zastąpić innym serem, na przykład słoną i kremową fetą lub wyrazistą gorgonzolą. Świetnym pomysłem będzie też posypanie gotowej sałatki po wierzchu tartym twardym serem, takim jak parmezan, pecorino lub grana padano. 

Podobna dowolność dotyczy również bazy sałatki, czyli sałat oraz liści. Danie można przyrządzić zarówno z sałaty lodowej, rukoli, roszponki, jak i szpinaku czy młodych liści buraka. Szybkim i wygodnym wyborem będzie też użycie gotowej, paczkowanej mieszanki różnych sałat.

Warto również spróbować tego przepisu w wersji makaronowej. Tak przygotowane danie świetnie sprawdzi się na lunch, gdyż sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami może być spożywana zarówno na zimno, jak i na ciepło. Taka domowa sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami może być przygotowana na bazie rurek, kokardek lub świderków.

Jakiekolwiek dodatki wybierzemy, musimy pamiętać, aby skropić je dobrej jakości oliwą. Polecamy, by robiąc zakupy, sięgnąć po oliwę extra virgin. Wyróżnia ją nie tylko fantastyczny smak i zapach, ale również wysoka zawartość cennych składników odżywczych. 

Co zrobić z olejem po suszonych pomidorach?

Przygotowując przepisy z suszonymi pomidorami, często zastanawiamy się co zrobić z olejem, który został w słoiczku. Ten tłuszcz ma tyle smaku i aromatu, że absolutnie nie należy go wylewać. Można go wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Świetnie nadaje się do marynowania mięs i smażenia. Olej po pomidorach często wykorzystuje się również do przygotowania warzywnych past, takich jak hummus czy tapenada. Istnieje też wiele smacznych przepisów na sosy do makaronu z jego dodatkiem. 

Z oleju po suszonych pomidorach można również przygotować smaczny dressing do sałatek. Wystarczy wymieszać go z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i ulubionymi przyprawami oraz ziołami. Aby jeszcze bardziej wyostrzyć smak sosu, do takiej bazowej mieszanki można dodać też ocet balsamiczny, miód oraz odrobinę musztardy. 

Sałatka z suszonymi pomidorami - jak podawać?

Sałatka z pomidorów suszonych smakuje doskonale solo, ale, żeby stworzyć zbilansowane danie, warto podać ją ze świeżym pieczywem lub chrupiącymi grzankami. Świetnie pasują do niej także włoskie paluszki chlebowe, czyli grissini. Aby danie było bardziej sycące, można wzbogacić je także mięsnym dodatkiem. Najczęściej spotykaną mięsną wersją tego dania jest sałatka z kurczakiem i suszonymi pomidorami, jednak dobrym pomysłem będzie też dodatek chorizo, szynki parmeńskiej lub bekonu. Z kolei w wersji wegetariańskiej, fantastycznym sycącym dodatkiem będzie ciecierzyca lub wędzone tofu. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne