Ser halloumi – przepisy

12 przepisów

Ser halloumi to solony, półtwardy, niedojrzały ser będący pewną odmianą fety. Halloumi stanowi ważny element tradycyjnej kuchni cypryjskiej. Halloumi to ser, który idealnie smakuje po przypieczeniu na patelni grillowej. Często łączy się go z orzeźwiającą miętą. Cypryjski ser halloumi charakteryzuje się lekko twardą konsystencją. Warto wiedzieć, że ser halloumi charakterystycznie skrzypi w zębach. Oto nasze wskazówki, jak przyrządzić ser halloumi.

Ser halloumi – przepisy

Czas przygotowania: 20 min.
Doner
Doner

mojegotowanie

Doner

Ser halloumi-skąd pochodzi?

Halloumi prawdopodobnie wytwarzany był już w czasach Bizancjum. Od wieków produkuje się go na Cyprze według tej samej, ściśle przestrzeganej i pilnie strzeżonej receptury. Producenci halloumi mają wyłączne prawo do jego wyrobu i nazwy, która pochodzi od słowa „hallum”, co oznacza ser libański. Dlaczego? Nie wiadomo. Przeciętny Cypryjczyk zjada aż 8 kg halloumi rocznie. Tuż po Cyprze, największym jego konsumentem jest Wielka Brytania, gdzie zdobył uznanie na początku XXI w. Popularny jest także w krajach wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Obecnie bez problemu można go kupić także w Polsce.

Ser halloumi-jak zrobić?

Pierwotnie ser halloumi był produkowany z mleka owczego lub koziego, obecnie częściej z krowiego. Do podgrzewanego mleka dodawana jest podpuszczka lub podpuszczka wegetariańska. Skrzep serowy następnie podgrzewa się w gorącej wodzie. Po ochłodzeniu skrzep i serwatka naturalnie się rozdzielają. Skrzep wygniata się, bardzo często z dodatkiem mięty.

Ser halloumi – jak smakuje?

Halloumi jest elastyczny i lekko skrzypiący, wałkuje się jak ciasto i kroi w małe bloki, które przechowuje się w lekkiej solance. Ser halloumi ma włókienkowatą i lekko elastyczną strukturę, łagodny mleczny smak wzbogacony solą z solanki. Ponadto halloumi jest jednym z niewielu serów, który podczas smażenia czy opiekania zachowuje swój kształt. Jeśli plastry tego sera umieścimy na gorącej teflonowej lub grillowej patelni, część zewnętrzna stanie się szybko krucha i lekko przypieczona, natomiast środek stopi się, podobnie jak w mozzarelli.

Czy ser halloumi jest zdrowy?

Ser halloumi odznacza się wysoką zawartością składników mineralnych oraz witamin. Składa się w 46% z wody, w co najmniej 43% z tłuszczu, około w 22% z białka i w 3% z soli. 100 g sera dostarcza 313 kcal, 25 g tłuszczu, 2 g węglowodanów oraz 20 g pełnowartościowego białka. Produkt ten jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy A, D, E, K. Jest również cennym źródłem magnezu, wapnia, fosforu, potasu oraz sodu. Nie zawiera witaminy C oraz błonnika, dlatego, przygotowując pełnowartościowy posiłek, warto łączyć go z warzywami i owocami. Niestety, jest kaloryczny i ma wysoką zawartość cholesterolu.

Jak przyrządzić ser halloumi?

Ser halloumi sprzedawany jest w kształcie lekko zaokrąglonej kostki o wadze 200–250 g. Na Cyprze najczęściej serwowany jest w wersji grillowanej lub smażonej. Często jada się go na śniadanie, w zestawieniu z szynką i jajkami. Halloumi jest również głównym składnikiem lokalnego ravioli. Znakomicie smakuje w połączeniu z makaronami, zapieczony na pizzy lub w zapiekankach. Ser halloumi usmażony w panierce jest nawet lepszy niż mięsny kotlet.

Jak grillować ser halloumi ?

Ser halloumi można grillować na specjalnej patelni lub na grillu elektrycznym. Można posmarować go delikatnie oliwą z oliwek, aby łatwiej było go zdjąć i przełożyć na talerz. Grillowany ser halloumi możemy podawać również na słodko, oblany miodem i posypany sezamem. Równie dobrze, jak na ciepło, cypryjski skarb narodowy smakuje na zimno. Ser halloumi jest zwarty, więc łatwo się go kroi i nie kruszy się. Może być serwowany jako przekąska, choć równie smaczny jest na kanapkach albo jako składnik sałatki.

Artykuły powiązane

Ser halloumi
21.10.2020

Pięć pomysłów na ser halloumi. Skrzypi pod zębami jak trzeba!

Ser Halloumi to specjał rodem z Cypru, który zdobywa coraz większą popularność na całym świecie. Ten wyjątkowy ser większości z nas dał się poznać jako składnik sałatek, ale można go wykorzystać również do wielu innych ciekawych dań. Jakich? W naszej galerii przepisów zebraliśmy dla Was 5 pysznych inspiracji z serem halloumi w roli głównej. Zapraszamy do smakowitej lektury.

Kuchnia grecka
29.09.2020

Kuchnia grecka to nie tylko sałatka grecka. Poznaj przepisy

Wyrazista, pełna smaków i aromatów, zdrowa i świeża – kuchnia grecka nie ma sobie równych. Nieprzypadkowo mówi się o niej, że jest słoneczna i radosna. W cyklu "Smaczne miejsca" poznaj jej tajniki, najczęściej wykorzystywane produkty i sprawdzone przepisy, z których słynie kuchnia grecka.

Dynia piżmowa
08.09.2020

Gwiazda wśród dyń - dynia piżmowa

Wśród wielu rodzajów dyń uwagę przykuwa dynia piżmowa. Krótko mówiąc, dla wielu osób jest po prostu lepsza niż zwyczajna. Dynia piżmowa jest mniejsza, a co za tym idzie bardziej poręczna i łatwiejsza w obróbce, a w końcu i smaczniejsza. I choć ta odmiana jest nieco droższa, warto dołożyć kilka złotych, bo dynia piżmowa zaskoczy Was w kuchni! W cyklu Smak wzięliśmy tę dynię pod lupę. Sprawdźcie, dlaczego warto przygotowywać z niej różne dania!

Szaszłyki cielęce ze szparagami i szynką
30.07.2020

Najlepsze szaszłyki na grilla - proste przepisy na dania i świetne sosy

Nie tylko kiełbasa i karkówka królują na ruszcie - zrób szaszłyki na grilla i oczaruj gości. Nie poprzestawaj na przetykaniu kawałków kurczaka papryką i cebulą - nasze przepisy pozwolą ci łatwo zrobić coś pyszniejszego i ciekawszego. Przy okazji serwujemy kilka sosów do dań z grilla - na przykład pyszny sos miętowy! Szaszłyk z grilla to nieodłączna część letnich imprez pod chmurką.

Ser halloumi
14.05.2020

Ser halloumi i kuchnia cypryjska dla każdego

Ser halloumi to sztandarowy produkt kuchni cypryjskiej. Jeśli szukamy oryginalnej przekąski grillowej, warto spróbować halloumi – sera wytwarzanego z mleka krowiego, owczego i koziego, wzbogaconego suszoną miętą. Kuchnia cypryjska oferuje jednak znacznie więcej smakołyków – sprawdźcie, jakich!

grill
01.05.2020

Grill - co musisz wiedzieć, żeby był udany

Grillowanie czas zacząć! Sezon na grilla nie trwa długo, więc dobrze wykorzystać ten czas maksymalnie. Co zrobić, żeby nasz grill był naprawdę udany? Jak się do niego przygotować?

Warzywa z grilla
29.04.2020

Warzywa z grilla – nie tylko dla wegetarian

Minęły już czasy, gdy na grillu królują kiełbasa i karkówka - czas na warzywa z grilla! Co zrobić, aby były przysmakiem, a nie tylko ozdobą lub obowiązkową porcją witamin?

Placki z cukinii - przepis podstawowy
28.04.2020

Placki z cukinii - fit wersja i przepis podstawowy

Wytrawne, pyszne placki z cukinii. To dowód, że cukinia sprawdzi się nie tylko na leczo. Przepis na placki z cukinii możesz wykorzystać smażąc je lub robiąc w piekarniku. Będzie sezonowo i pysznie! A jeśli chcesz podkręcić smak warzyw, zrób placki z cukinii z dodatkiem rozmaitych serów - od fety po halloumi!

Tawerna Patris - zestawe mezedes czyli greckie przekąski
03.07.2019

Taverna Patris - grecka kuchnia pełna smaku

Marynowane oliwki, skordalia, tzatziki, ser feta i halloumi, chrupiące owoce morza - od tego zaczynamy smakowanie w greckiej restauracji Taverna Patris. Nowa lokalizacja, ciekawe promocje i odświeżona karta menu. Czy poczuliśmy się, jak na wyjeździe do Grecji? I czy któryś kęs odświeżył nam wspomnienia z Krety? Oto recenzja w cyklu "Smaczne miejsca".

Co to jest foodpairing?
20.06.2018

Słodko-słone z pikantną nutą – jak kontrasty w kuchni zdobywają podniebienia

Im więcej próbujemy i smakujemy, tym częściej szukamy nieoczywistych połączeń. Nie wystarcza ci już czekolada z karmelem i truskawki ze śmietaną, a w drinkach mięta i limonka? Chcesz je odkryć na nowo? Zapraszamy na poszukiwania ekscytujących kompozycji jedzenia, znakomitych trunków... podawanych w przyjemnych okolicznościach, a więc przejdźmy się szlakiem akcji Miejsca ze Smakiem.