REKLAMA

Ser halloumi – przepisy

4 przepisy

salatka-z-serem-halloumi-indeks-min

Ser halloumi to solony, półtwardy, niedojrzały ser będący pewną odmianą fety. Halloumi stanowi ważny element tradycyjnej kuchni cypryjskiej. Halloumi to ser, który idealnie smakuje po przypieczeniu na patelni grillowej. Często łączy się go z orzeźwiającą miętą. Cypryjski ser halloumi charakteryzuje się lekko twardą konsystencją. Warto wiedzieć, że ser halloumi charakterystycznie skrzypi w zębach. Oto nasze wskazówki, jak przyrządzić ser halloumi.

Ser halloumi-skąd pochodzi?

Halloumi prawdopodobnie wytwarzany był już w czasach Bizancjum. Od wieków produkuje się go na Cyprze według tej samej, ściśle przestrzeganej i pilnie strzeżonej receptury. Producenci halloumi mają wyłączne prawo do jego wyrobu i nazwy, która pochodzi od słowa „hallum”, co oznacza ser libański. Dlaczego? Nie wiadomo. Przeciętny Cypryjczyk zjada aż 8 kg halloumi rocznie. Tuż po Cyprze, największym jego konsumentem jest Wielka Brytania, gdzie zdobył uznanie na początku XXI w. Popularny jest także w krajach wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Obecnie bez problemu można go kupić także w Polsce.

Ser halloumi-jak zrobić?

Pierwotnie ser halloumi był produkowany z mleka owczego lub koziego, obecnie częściej z krowiego. Do podgrzewanego mleka dodawana jest podpuszczka lub podpuszczka wegetariańska. Skrzep serowy następnie podgrzewa się w gorącej wodzie. Po ochłodzeniu skrzep i serwatka naturalnie się rozdzielają. Skrzep wygniata się, bardzo często z dodatkiem mięty.

Ser halloumi – jak smakuje?

Halloumi jest elastyczny i lekko skrzypiący, wałkuje się jak ciasto i kroi w małe bloki, które przechowuje się w lekkiej solance. Ser halloumi ma włókienkowatą i lekko elastyczną strukturę, łagodny mleczny smak wzbogacony solą z solanki. Ponadto halloumi jest jednym z niewielu serów, który podczas smażenia czy opiekania zachowuje swój kształt. Jeśli plastry tego sera umieścimy na gorącej teflonowej lub grillowej patelni, część zewnętrzna stanie się szybko krucha i lekko przypieczona, natomiast środek stopi się, podobnie jak w mozzarelli.

Czy ser halloumi jest zdrowy?

Ser halloumi odznacza się wysoką zawartością składników mineralnych oraz witamin. Składa się w 46% z wody, w co najmniej 43% z tłuszczu, około w 22% z białka i w 3% z soli. 100 g sera dostarcza 313 kcal, 25 g tłuszczu, 2 g węglowodanów oraz 20 g pełnowartościowego białka. Produkt ten jest doskonałym źródłem witamin i składników mineralnych. Zawiera witaminy z grupy B oraz witaminy A, D, E, K. Jest również cennym źródłem magnezu, wapnia, fosforu, potasu oraz sodu. Nie zawiera witaminy C oraz błonnika, dlatego, przygotowując pełnowartościowy posiłek, warto łączyć go z warzywami i owocami. Niestety, jest kaloryczny i ma wysoką zawartość cholesterolu.

Jak przyrządzić ser halloumi?

Ser halloumi sprzedawany jest w kształcie lekko zaokrąglonej kostki o wadze 200–250 g. Na Cyprze najczęściej serwowany jest w wersji grillowanej lub smażonej. Często jada się go na śniadanie, w zestawieniu z szynką i jajkami. Halloumi jest również głównym składnikiem lokalnego ravioli. Znakomicie smakuje w połączeniu z makaronami, zapieczony na pizzy lub w zapiekankach. Ser halloumi usmażony w panierce jest nawet lepszy niż mięsny kotlet.

Jak grillować ser halloumi ?

Ser halloumi można grillować na specjalnej patelni lub na grillu elektrycznym. Można posmarować go delikatnie oliwą z oliwek, aby łatwiej było go zdjąć i przełożyć na talerz. Grillowany ser halloumi możemy podawać również na słodko, oblany miodem i posypany sezamem. Równie dobrze, jak na ciepło, cypryjski skarb narodowy smakuje na zimno. Ser halloumi jest zwarty, więc łatwo się go kroi i nie kruszy się. Może być serwowany jako przekąska, choć równie smaczny jest na kanapkach albo jako składnik sałatki.