Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami

Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami to pyszny i prosty sposób na drugie śniadanie, lunch lub przekąskę na imprezę. Robi się ją tylko z kilku składników i w ciągu dosłownie 15 minut, dlatego ten przepis ma wielu fanów. Połączenie makaronu, pestek słonecznika i suszonych pomidorów porządnie syci, świetnie smakuje i pięknie wygląda na stole!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sałatki sałatka makaronowa dania z makaronem przekąski

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.39 z 163 głosów)

Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Makaron gotowanie 1.

    Przygotowanie składników: Makaron gotujemy al dente. W tym czasie odcedzamy suszone pomidory i kroimy je w mniejsze kawałki. Przygotowujemy także kurczaka. Pierś kroimy w paseczki i smażymy na łyżce oliwy z oliwek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. 

  • Pesto - składniki 2.

    Przygotowanie pesto: Orzeszki piniowe prażymy na suchej patelni. Parmezan ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Z pęczka bazylii obrywamy wszystkie listki i blendujemy je z orzeszkami, parmezanem, ząbkiem czosnku i oliwą. 

  • penne-kurczak 3.

    Przygotowanie sałatki: Ugotowany makaron odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Zimny makaron łączymy ze wszystkimi składnikami oraz pesto i dokładnie mieszamy. Gotową sałatkę wstawiamy do lodówki na godzinę przed podaniem, aby wszystkie smaki dobrze się zmieszały. 

Porady

  • Jeśli nie mamy czasu, sałatkę z makaronem i suszonymi pomidorami możemy przygotować z gotowego pesto. 
  • Zamiast penne można użyć każdego innego krótkiego makaronu, na przykład świderków, kokardek lub kolanek. Świetnym pomysłem jest też sałatka z makaronem ryżowym lub sałatka z makaronu tortellini. Pięknie wygląda też sałatka z makaronem orzo, który przypomina ziarenka ryżu.
  • Jeśli nie mamy orzeszków pinii, pyszne pesto możemy przygotować z uprażonych nasion słonecznika. 

Notka redakcyjna

Jak zrobić sałatkę z makaronem?

Sałatka z makaronem to przepis, który doczekał się mnóstwa wersji smakowych. Możemy spotkać pomysły na sałatkę makaronową w wersji wege, z mięsem czy z owocami morza. Do sałatki z makaronem można dodać niemal wszystko, dlatego jest świetnym przepisem na wykorzystanie resztek z lodówki. Jeśli więc zostało Wam kilka plasterków wędlin, odrobina pesto czy garść oliwek, warto przygotować taką sałatkę. Do sałatki makaronowej dobrze pasują również wszelkiego rodzaju marynowane i konserwowe warzywa, dlatego sprawdzą się tu wszelkie puszki z kukurydzą, fasolą czy groszkiem. Można też dodać kiszonego, konserwowego lub małosolnego ogórka oraz paprykę lub grzybki w occie. Kolejnym składnikiem, który zawsze pasuje do sałatki z makaronem jest ser. Można tu użyć każdego gatunku, zarówno twardego, jak parmezan, jak i miękkich serów typu mozzarella, camembert czy brie.

Jaki sos do sałatki makaronowej?

Sos do sałatki makaronowej powinien być dość gęsty, dlatego najczęściej używa się po prostu majonezu. Warto jednak wypróbować też sos czosnkowy, serowy lub tzatziki. Świetnie smakuje też sałatka makaronowa z sosem sojowym, w stylu azjatyckim. Świetnie smakuje też sos z awokado, dressing z tahini lub bazyliowe czy jarmużowe pesto. Jeśli chcemy, aby była to fit sałatka makaronowa, najlepiej zrobić sos jogurtowy z gęstego jogurtu greckiego.

Inne przepisy na sałatkę z makaronem

Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami to tylko jeden z przepisów na ten przysmak. Istnieją setki pomysłów na sałatki z makaronem, a najpopularniejsze z nich to: sałatka makaronowa z brokułem, sałatka makaronowa z kurczakiem, sałatka makaronowa z szynką. Tym, którzy są na diecie bezmięsnej z pewnością posmakuje sałatka makaronowa z tuńczykiem. W wersji wegetariańskiej świetnie sprawdzi się też sałatka z surimi i makaronem czy taka z krewetkami. Z kolei wegańska sałatka z makaronem może być przygotowana z podsmażonym lub wędzonym tofu.

Jak przechowywać sałatkę z makaronem?

Sałatka z makaronem i suszonymi pomidorami powinna być przechowywana w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku (najlepiej szklanym lub plastikowym). Należy zjeść ją w ciągu 3 dni. Niestety trzeba zjeść ją na bieżąco, gdyż makaron źle znosi mrożenie i pod wpływem temperatury rozmaka. Z tego powodu raczej nie mrozi się sałatki makaronowej.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy