Marynowane podgrzybki

grzybki w occie............

Dodany przez:

Marynowane podgrzybki

Z grzybów

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.47 z 83 głosów)

Składniki

  • twarde i jędrne podgrzybki
  • 500 ml octu 10%
  • 8 szk wody
  • 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 4 łyżeczki gorczycy białej
  • 1 średnia marchewka
  • 1-2 cebule
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 liście laurowe

Przygotowanie

  1. Cebulę i marchewkę obrać, umyć i pokroić na kawałki. Do garnka wlać wodę, ocet, dodać marchew i cebulę, gorczycę, pieprz, liście laurowe i cukier. Zalewę zagotować i gotować około 2-3 minuty. Posolić do smaku. Grzyby oczyścić, odciąć kapelusze, nóżki zostawić do suszenia, pokroić wg uznania i dokładnie wypłukać w osolonej wodzie. Wrzucić je do garnka, zalać wodą i podgotować około 10 minut zbierając powstałą pianę. Podgotowane grzyby odcedzić, ostudzić i napełnić nimi umyte i wyparzone wcześniej słoiki. Grzyby zalać zalewą, zakręcić słoiki zakrętkami. Słoiki z grzybami pasteryzować około 20 minut od zagotowania wody.
przetwory Grzyby marynata podgrzybki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze