REKLAMA

Chrupiące ogórki małosolne

W sezonie letnim na straganach królują zielone, jędrne i chrupkie ogórki gruntowe. Jest to idealny czas, aby przygotować w domu ogórki małosolne. Przepisy na przetwory są proste, a ich wykonanie nie zajmuje wiele czasu. Smak za to wynagradza całą pracę – domowe ogórki małosolne są delikatne i chrupkie. Idealnie nadają się do kanapek, jako dodatek do obiadu, a także do wyjadania prosto ze słoika. Jak zrobić ogórki małosolne? Przepis znajdziecie poniżej.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ogórki kiszone ogórki małosolne

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.42 z 146 głosów)


Kroki przygotowania:

  • ogórki i koper 1.

    Ogórki zalewamy na 1 godzinę lodowatą wodą, odcedzamy. Taka kąpiel pozwoli nabrać ogórkom trochę więcej wody, dzięki czemu gotowe ogórki małosolne będą bardziej chrupkie. Jeśli nasze ogórki gruntowe są lekko miękkie należy je zostawić w wodzie dłużej – nawet na kilka godzin.

    Słój o pojemności 3 litrów wyparzamy i wycieramy do sucha.  Na dnie układamy 1/3 liści chrzanu, kwiatów i łodyg kopru, czosnek. Następnie ciasno upychamy pierwszą warstwę ogórków (stawiamy je pionowo). Pomiędzy wkładamy 2 liście, połowę oczyszczonych, pokrojonych w słupki korzeni chrzanu, połowę ziela i gorczycy (jeśli używamy). Całość przykrywamy 1/3 liści chrzanu oraz kwiatów i łodyg kopru, upychamy drugą warstwę ogórków i dajemy resztę przypraw.
     

  • woda wrzątek 2.

    Zagotowujemy 2 l wody, rozpuszczamy w niej sól i zostawiamy do wystudzenia. Letnią zalewamy ogórki po samą krawędź słoika, zakręcamy i odstawiamy na 2–4 dni. Aby przerwać fermentację i nie dopuścić do zakiszenia ogórków małosolnych, słoik wstawiamy do lodówki.

Porady

  • Z tego przepisu przygotujecie 3-litrowy słój ogórków małosolnych lub 3 litrowe słoiki.
  • Do przygotowania ogórków małosolnych przydadzą się zarówno liście, jak i korzenie chrzanu oraz kwiaty i łodygi kopru. Opcjonalnie można dodać 1 łyżeczkę nasion gorczycy.
  • Ważne, żeby podczas fermentowania ogórki małosolne nie wystawały ponad poziom wody.
  • Jak przygotować ostre ogórki małosolne? Przepis można zmodyfikować i dodać do słoika 2 suszone papryczki chili.

Notka redakcyjna

Jak zrobić ogórki małosolne?

W sklepach lub na bazarkach znajdziemy gotowe wiązki m.in. z kopru i chrzanu, które posłużą nam za dodatki do ogórków małosolnych. Nadadzą one dobrze znanego smaku kiszonek, który wszyscy tak lubią. Aby przygotować ogórki małosolne należy przede wszystkim wybrać świeże i równe zielone górki gruntowe. To w nich tkwi sekret pysznych domowych przetworów. Jak układać ogórki małosolne w słoiku? Warzywa powinny być dość ciasno ułożone w słoiku. Należy też pamiętać, aby umieścić je pionowo oraz, aby były skierowane w jedną stronę (na przykład ogonkiem do góry). Ta prosta sztuczka sprawi, że ogórki małosolne będą równo fermentować. Układając ogródki w słoiku, najwygodniej jest go trzymać pod lekkim skosem. Ogórki małosolne powinny fermentować w solance przez 2 do 4 dni. Ogórki małosolne różnią się od ogórków kiszonych przede wszystkim czasem fermentacji. Te pierwsze potrzebują znacznie krótszego czasu „leżakowania”. Jak przechowywać ogórki małosolne? Przetwory powinny być zjedzone w ciągu 2 do 7 dni od umieszczenia ich w lodówce. Można wydłużyć ten czas pasteryzując słoiki (sprawdź, jak pasteryzować domowe przetwory). 

Jeśli nie posiadamy dużego słoja lub naczynia glinianego można spróbować przygotować przepis na ogórki małosolne na sucho. Jest to danie z kuchni rosyjskiej, który do procesu fermentacji wykorzystuje foliowy worek. Takie ogórki małosolne zachowują swój naturalny, zielony kolory i są gotowe do jedzenie już po 24 godzinach!

Jakie ogórki na ogórki małosolne?

Zielone, twarde i kłujące - właśnie takie ogórki kupujmy, aby przygotować ogórki małosolne. Przepisy polecają, aby wybierać jak najmniejsze i jednoczenie w miarę równe sztuki. Dzięki temu ogórki ukiszą się równo. Najlepiej poszukać ogórków z lekko przywiędłym kwiatkiem na końcu. Jest to nieomylny znak, że został on bardzo niedawno zerwany, dzięki czemu jest idealnie jędrny i chrupiący. Takie też będą ogórki małosolne po odstaniu w zalewie. Sezon na ogórki  trwa od czerwca do sierpnia – wtedy najłatwiej na targowiskach znaleźć świeże warzywa na przetwory.

Ogórki małosolne – zalewa 

Jak zrobić ogórki małosolne? Przygotowanie zalewy jest jedną z prostych rzeczy w tym przepisie. Wystarczy zagotować wodę z dodatkiem soli i pozwolić jej wystygnąć, a następnie zalać nią ogórki małosolne. Ile soli na litr wody? Przyjęło się, że na każdy litr wody daje się jedną, czubatą łyżkę stołową soli. W powyższym przepisie na ogórki małosolne wystarczy przygotować 2 litry zalewy. Ogórki małosolne powinny fermentować w solance. Czy ogórki małosolne zalewamy wrzątkiem? Niektórzy twierdzą, że taka zalewa przyspiesza kiszenie i dodaje aromatu. Nic bardziej mylnego! Ogórki małosolne nie powinny być zalewane gorącą wodą. Spowoduje to jedynie, że ogórki wstępnie się zagotują i staną miękkie jak kapcie. Będą mogły też złapać nieprzyjemny zapach. 

Jak zrobić ogórki małosolne w kamionce?

Kamionka, podobnie jak szkło jest bezpieczna dla zdrowia, nie reaguje z fermentującymi ogórkami. Garnek z kamionki pozwala dłużej utrzymać aromaty przypraw, dlatego jeśli tylko posiadamy taki, warto przygotować w nim domowe ogórki małosolne. Przepis na ogórki z kamionki nie różni się mocno od tego powyższego wykorzystującego słoik. Należy pamiętać, aby przed użyciem dokładnie oczyścić kamionkę z kurzu i innych zanieczyszczeń. Ogórki powinny był ułożone w niej ciasno i pionowo. Kamionka z ogórkami zalanymi solanką powinna być przykryta talerzem. Ogórki małosolne z kamionki po okresie fermentacji należy przełożyć do słoików i zapasteryzować. Można też przetrzymywać je w kamionce w lodówce lub chłodnej spiżarki przez okres do około tygodnia.

Ogórki małosolne – przepis na 5 l

Jeśli chcemy przygotować więcej ogórków należy zmienić proporcjonalnie ilość składników  w powyższym przepisie. Często w Internecie i książkach kucharskich można spotkać ilości składników podane na słój o pojemności 5 litrów. Przygotowując ogórki małosolne -  przepis na 5 l -  potrzebujemy 3,5 kg ogórków oraz 3,5 litra solanki.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy