Sałatka z pieczarek podsmażonych z dodatkiem jajka i sera żółtego to jeden z najpopularniejszych przepisów na imprezy i spotkania ze znajomymi. Smakuje wszystkim, a jej przygotowanie jest naprawdę proste. Tanie i łatwo dostępne składniki sprawiają, że szybko staje się stałym bywalcem na naszych stołach. Jak przygotować ją, żeby była najpyszniejsza? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na sałatkę z pieczarkami i podajcie ją swoim gościom!
istock
(średnia 4.44 z 196 głosów)
Przygotowanie składników: jajka gotujemy na twardo. W tym czasie dokładnie myjemy pieczarki, kroimy je i podsmażamy na złoto. Następnie odstawiamy je do całkowitego wystygnięcia.
Sałatka z pieczarek podsmażonych: ugotowane jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy, a ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Porady
- Jeśli nie macie pod ręką świeżych grzybów, do tej sałatki można też użyć pieczarek marynowanych. Nie trzeba ich już podsmażać.
- Pieczarki można zblanszować lub ugotować na parze, zamiast smażyć je na patelni. Sałatka będzie wtedy mniej kaloryczna.
- Żeby odchudzić sałatkę z pieczarkami, majonez można też zastąpić gęstym jogurtem greckim.
- Sałatka z podsmażonymi pieczarkami będzie bardziej treściwa i sycąca, jeśli dodamy do niej ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
- Jajka na twardo łatwo obierzemy wkładając je do słoika, zamykając go i energicznie nim potrząsając.
- Sałatka z podsmażonymi pieczarkami jest niezwykle aromatyczna, właśnie dzięki procesowi smażenia. To idealny dodatek przekąsek z grilla i przyjęć w gronie rodziny i znajomych.
Sałatka z pieczarek podsmażonych, z jajkiem i serem to pyszny przepis. Ale można go modyfikować na wiele sposobów, w zależności od własnych upodobań. Możemy eksperymentować z innymi rodzajami sera, dodając na przykład cheddar, mozzarellę czy parmezan. Sałatkę z pieczarkami można też wzbogacić mięsnym składnikiem, takim jak smażony kurczak, boczek czy pokrojona w kostkę szynka. Będzie tu pasował również ogórek kiszony lub konserwowy, a także kukurydza czy groszek z puszki. Pięknie w sałatce będzie prezentował się gotowany burak oraz marchewka.
Tę sałatkę można przygotować na różne sposoby, nie tylko jeśli chodzi o dobór składników, ale i sposób podania. Jednym z nich jest znana i lubiana sałatka warstwowa z pieczarkami, która oprócz wspaniałego smaku, doskonale prezentuje się na stole. Wystarczy ułożyć wszystkie składniki poziomami w przezroczystej misce. Innym pomysłem na podanie sałatki z pieczarek podsmażonych jest zrobienie wytrawnego tortu sałatkowego, czyli również ułożenie składników warstwowo, ale tym razem na talerzu, a nie w misce.
Do tej sałatki zwykle dodajemy majonez, ale możemy wzbogacić jego smak różnymi przyprawami czy ziołami. Wystarczy do gotowego majonezu wycisnąć odrobinę soku z cytryny, posiekać koperek czy dodać odrobinę chili, żeby podkręcić jego smak. Jeśli mamy więcej czasu, warto też przygotować domowy majonez. Wystarczy zmiksować lub zblendować olej, musztardę, jajko i odrobinę octu. Po kilkunasty sekundach mamy gotowy prosty majonez, który do smaku można doprawić odrobiną cukru, soli i pieprzu.
Lżejszym wariantem może być zastąpienie majonezu jogurtem naturalnym lub mieszanką obu tych składników w dowolnej proporcji. Możemy też przygotować domowy sos czosnkowy, który nada sałatce więcej wyrazu. Świetnym dopełnieniem tej sałatki jest także sos belgijski, który będzie doskonale pasował do pieczarek i jajek.
Komentarze