Sałatka z pieczarek podsmażonych z dodatkiem jajka i sera żółtego to jeden z najpopularniejszych przepisów na imprezy i spotkania ze znajomymi. Smakuje wszystkim, a jej przygotowanie jest naprawdę proste. Tanie i łatwo dostępne składniki sprawiają, że szybko staje się stałym bywalcem na naszych stołach. Jak przygotować ją, żeby była najpyszniejsza? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na sałatkę z pieczarkami i podajcie ją swoim gościom!
istock
(średnia 4.44 z 196 głosów)
Jajka: wsadzamy je do garnka z zimną wodą, podgrzewamy na średnim ogniu, jak zaczną wrzeć odmierzamy 8-10 minut. Następnie przelewamy je zimną wodą. Zostawiamy do wystudzenia. Chłodne obieramy ze skorupek i kroimy w drobną kostkę.
Pieczarki: gdy jajka się gotują, obieramy pieczarki, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, np. w kostkę. Jeśli mamy bardzo małe grzyby, nie musimy ich obierać. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy je przez kilka minut na złoto. Następnie odstawiamy je do całkowitego wystygnięcia.
Ser żółty: ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Szczypiorek: myjemy go, osuszamy i siekamy drobno.
Sałatka z pieczarek podsmażonych: wszystkie składniki mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Porady
- Jeśli nie macie pod ręką świeżych grzybów, do tej sałatki można użyć też pieczarek marynowanych. Nie trzeba ich już podsmażać.
- Pieczarki można zblanszować lub ugotować na parze, zamiast smażyć je na patelni. Sałatka będzie wtedy mniej kaloryczna.
- Żeby odchudzić sałatkę z pieczarkami, majonez można też zastąpić gęstym jogurtem greckim.
- Sałatka z podsmażonymi pieczarkami będzie bardziej treściwa i sycąca, jeśli dodamy do niej ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki, ryż lub makaron.
- Jajka na twardo łatwo obierzemy wkładając je do słoika, zamykając go i energicznie nim potrząsając.
- Sałatka z podsmażonymi pieczarkami jest niezwykle aromatyczna, właśnie dzięki procesowi smażenia. To idealny dodatek do dań z grilla i przyjęć w gronie rodziny i znajomych.
Sałatka z pieczarek podsmażonych, z jajkiem i serem to klasyczny przepis. Ale można go modyfikować na wiele sposobów, w zależności od własnych upodobań. Możemy eksperymentować z innymi rodzajami sera, dodając na przykład:
Sałatkę z pieczarkami można też wzbogacić mięsnym składnikiem, takim jak:
Będą tu pasowały również inne składniki:
Tę sałatkę można przygotować na różne sposoby, nie tylko jeśli chodzi o dobór składników, ale i sposób podania. Jednym z nich jest znana i lubiana sałatka warstwowa z pieczarkami, która oprócz wspaniałego smaku, doskonale prezentuje się na stole. Wystarczy ułożyć wszystkie składniki poziomami w przezroczystej misce. Innym pomysłem na podanie sałatki z pieczarek podsmażonych jest zrobienie wytrawnego tortu sałatkowego, czyli również ułożenie składników warstwowo, ale tym razem na talerzu, a nie w misce.
Do tej sałatki zwykle dodajemy majonez, ale możemy wzbogacić jego smak różnymi przyprawami czy ziołami. Wystarczy do gotowego majonezu:
Jeśli mamy więcej czasu, warto też przygotować domowy majonez. Wystarczy zmiksować lub zblendować olej, musztardę, jajko i odrobinę octu. Po kilkunastu sekundach mamy gotowy prosty majonez, który można doprawić do smaku odrobiną cukru, soli i pieprzu.
Lżejszym wariantem może być zastąpienie majonezu jogurtem naturalnym lub mieszanką obu tych składników w dowolnej proporcji. Możemy też przygotować domowy sos czosnkowy, który nada sałatce więcej wyrazu. Świetnym dopełnieniem tej sałatki jest także sos belgijski, który będzie doskonale pasował do pieczarek i jajek.
Komentarze