REKLAMA

Sałatka z pieczarkami i jajkiem

Sałatka z pieczarkami i jajkiem to jeden z najpopularniejszych przepisów na imprezy i spotkania ze znajomymi. Smakuje wszystkim, a jej przygotowanie to bułka z masłem. Tanie i łatwo dostępne składniki sprawiają, że ta sałatka szybko staje się stałym bywalcem na naszych stołach. Jak przygotować ją, aby była najpyszniejsza? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis i podajcie ją swoim gościom!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Sałatki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 195 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Pieczarki krojenie - omlet z pieczarkami 1.

    Gotujemy na twardo jajka. W tym czasie dokładnie myjemy pieczarki, kroimy je i podsmażamy na złoto. Następnie odstawiamy je do całkowitego wystygnięcia.  Ugotowane jajka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy, a ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Porady

  • Jeśli nie macie pod ręką świeżych pieczarek, do tej sałatki można też użyć pieczarek marynowanych. 
  • Pieczarki można zblanszować lub ugotować na parze, zamiast smażyć je na patelni. Sałatka będzie wtedy mniej kaloryczna. 
  • Aby odchudzić sałatkę z pieczarkami, majonez można też zastąpić gęstym jogurtem greckim.
  • Sałatka będzie bardziej treściwa i sycąca, jeśli dodamy do niej ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
  • Jajka na twardo łatwo obierzemy wkładając je do słoika, zamykając go i energicznie nim potrząsając.

Notka redakcyjna

Dodatki do sałatki z pieczarkami

Sałatka z pieczarkami i jajkiem to pyszny przepis, ale można go modyfikować na wiele sposobów, w zależności od własnych upodobań. Możemy eksperymentować z innymi rodzajami sera, dodając na przykład cheddar, mozzarellę czy parmezan. Sałatkę z pieczarkami można też wzbogacić mięsnym dodatkiem, takim jak smażony kurczak, boczek czy pokrojona w kostkę szynka. Do tej sałatki będzie pasował ogórek kiszony lub konserwowy, a także kukurydza czy groszek z puszki. Pysznymi i pięknie wyglądającymi w sałatce dodatkami są także gotowany burak oraz marchewka.

Sałatki z pieczarkami - inne pomysły

Tę sałatkę można przygotować na różne sposoby, nie tylko jeśli chodzi o dobór składników, ale i sposób podania. Jednym z nich jest znana i lubiana sałatka warstwowa z pieczarkami, która oprócz wspaniałego smaku, doskonale prezentuje się na stole. Wystarczy ułożyć wszystkie składniki poziomami w przezroczystej misce. Innym pomysłem na podanie tej sałatki jest zrobienie wytrawnego tortu sałatkowego, czyli również ułożenie składników warstwowo, ale tym razem na talerzu, a nie w misce. 

Sos do sałatki z pieczarkami

Do tej sałatki zwykle dodajemy majonez, ale możemy wzbogacić jego smak różnymi przyprawami czy ziołami. Wystarczy do gotowego majonezu wycisnąć odrobinę soku z cytryny, posiekać koperek czy dodać odrobinę chilli, aby podkręcić jego smak. Jeśli mamy więcej czasu, warto też przygotować domowy majonez. Wystarczy zmiksować lub zblendować olej, musztardę, jajko i odrobinę octu. Po kilkunasty sekundach mamy gotowy prosty majonez, który do smaku można doprawić odrobiną cukru, soli i pieprzu. Lżejszym wariantem może być zastąpienie majonezu jogurtem naturalnym lub mieszanką obu tych składników w dowolnej proporcji. Możemy też przygotować domowy sos czosnkowy, który nada sałatce więcej wyrazu. Świetnym dopełnieniem tej sałatki jest także sos belgijski, który będzie doskonale pasował do pieczarek i jajek. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy