Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny z jajkiem, białą kiełbasą i ziemniakami to klasyka sama w sobie, co roku pojawia się na świątecznym stole. Jest lekko kwaśny i sycący, najlepiej smakuje przygotowany na domowym zakwasie. Charakteru dodaje mu dodatek chrzanu - świeżego, startego korzenia, ale można użyć też dobrej jakości chrzanu ze słoika. Ten przepis na żurek wielkanocny będzie idealny na świąteczną biesiadę. 

dodany przez: Julita gotuje

żurek

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.52 z 166 głosów)

Żurek wielkanocny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Por myjemy. Ząbek czosnku rozgniatamy.

  • 2.

    Bulion warzywny: marchewkę, pietruszkę, seler i por przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem przez godzinę. Bulion odcedzamy. Opcjonalnie zostawiamy marchewkę, którą dodamy później do żurku.

  • 3.

    Mięso: białą kiełbasę parzoną wystarczy pokroić w plasterki. Surową trzeba wcześniej poddać obróbce termicznej. Nakłuwamy ją i dodajemy do wywaru na 10-15 minut. Potem wyjmujemy ją i lekko przestudzoną tniemy w plastry, podobnie, jak kiełbasę podsuszaną. Surowy boczek kroimy w drobną kostkę.

  • 4.

    Smażenie: boczek przekładamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy przez około 5 minut. Dodajemy białą kiełbasę i podsuszaną, obsmażamy jeszcze przez 4 minuty.

  • 5.

    Gotowanie żurku: odcedzony bulion przelewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia. Dokładamy podsmażone kiełbasy i bulion. Gotujemy przez 5 minut. Wlewamy 250 ml zakwasu na żurek. Próbujemy czy nam odpowiada taki poziom kwaśności, w razie potrzeby dolewamy więcej (łącznie około 400 ml). Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ząbek czosnku, chrzan, majeranek i sól do smaku. Gdy zupa ponownie zawrze, odmierzamy ok. 5 minut.

  • 6.

    Zabielanie: do żurku dodajemy 45 ml śmietanki. Mieszamy i wyłączamy zupę.

  • 7.

    Podanie: żurek wielkanocny serwujemy z jajkami ugotowanymi na twardo i z ziemniakami lub zamiast nich z kromką świeżego chleba. Opcjonalnie możemy posypać go posiekaną natką pietruszki.

Porady

  • Bulion na żurek wielkanocny można również ugotować na żeberkach. Zalewamy je zimną wodą, dodajemy warzywa i gotujemy przez godzinę. Możemy użyć do tego celu różnych rodzajów mięsa, np. wołowego i drobiowego.
  • Przygotowanie można rozłożyć na 2 dni. Bulion bez problemu można ugotować dzień wcześniej.
  • Na polskich stołach najczęściej gości żurek na zakwasie. To właśnie jemy zupa zawdzięcza charakterystyczny kwaśny smak. Polecamy go przygotować samodzielnie, w ten sposób możemy zrobić go zgodnie z własnymi upodobaniami. Zakwas na żurek nastawiamy 5-7 dni wcześniej.
  • Żurek wielkanocny jest kwaśny i dość tłusty, a przez to ciężkostrawny, może podrażnić delikatny żołądek. Poradzimy sobie z tym, sięgając po ziołowe napary np. z mięty, melisy i rumianku. A spośród przypraw warto sięgnąć po korzeń imbiru. Warto też dosypać do zupy więcej majeranku.
  • Jeśli lubimy bardzo wyraziste smaki, to oprócz chrzanu, można dodać do żurku łyżeczkę musztardy, np. sarepskiej.

Notka redakcyjna

Żurek wielkanocny - czym różni się od barszczu?

Żurek wielkanocny to nie to samo, co barszcz biały. Te dwie zupy często są mylone, a ich nazwy stosuje się wymiennie. Nic dziwnego, są podobne zarówno w smaku, jak i sposobie podania:

  • z jajkiem ugotowanym na twardo,
  • ziemniakami,
  • pieczywem.

Jedna i druga powstaje na zakwasie, jednak zakwas na żurek przygotowujemy z mąki żytniej, a na barszcz biały z mąki pszennej.

Jak podawać żurek wielkanocny?

Jedną z bardziej efektownych wersji jest żurek w chlebie. Można spotkać się z opiniami, że to potrawa typowo staropolska, powszechnie jedzona w dawnych czasach. Jednak w XVII i XVIII wieku rzadko kiedy na stole pojawiało się mięso, gościło głównie na stołach najbogatszych. Poza tym podanie żurku w chlebie oznaczałoby zmarnowanie całego bochenka, co ówczesnym nie mieściło się w głowach. Chleb był zbyt cenny, by tracić go na podanie zupy.

Żurek wielkanocny najczęściej podaje się:

  • w chlebie - wybieramy niewielkie bochenki, które goście będą mogli zjeść po skonsumowaniu zupy. Ważne, żeby miały dość grubą skórkę, żeby zupa przez nią nie przeciekła. Żurek wielkanocny w chlebie ma swoich zagorzałych zwolenników, którzy doceniają zwłaszcza chlebowy miękisz, który nasiąknięty zupą stanowi do niej dobry dodatek. Chleb do żurku możemy też upiec samodzielnie.
  • z jajkiem - zwyczajowo podaje się z ugotowanym na twardo. Pamiętajmy, by nie gotować ich dłużej niż 10 minut – w przeciwnym razie żółtka będą miały siną obwódkę i mogą wyglądać mniej apetycznie. Jajka dzielimy na połówki lub ćwiartki. Możemy położyć je bezpośrednio w zupie lub podać na osobnym talerzu, żeby każdy gość mógł wziąć ich tyle, ile będzie miał ochotę.
  • z białą kiełbasą - niekiedy bywa zastępowana zwykłą kiełbasą, ale wtedy zmienia to smak zupy. Kiełbasę gotujemy razem z pozostałymi składnikami żurku. Możemy też jednak podkręcić naszą zupę i kiełbasę zgrillować, po czym dorzucić do już ugotowanego żurku.
  • z pieczywem - kromką chleba lub bułką, ale tylko jeśli podajemy go w talerzu
  • z ziemniakami - można je pokroić w kostkę lub ugotować w całości i dodać do zupy rozgniecione, a nawet podprażone na patelni lub podpieczone w piekarniku.

Kiedy podawać żurek wielkanocny?

Przyjęło się uważać, że żurek wielkanocny pojawia się na stole podczas śniadania wielkanocnego. I rzeczywiście właśnie tak zazwyczaj go podajemy. Nie wszystkim jednak będzie to pasować, w końcu żurek - choć kremowy i aksamitny - jest dość ciężkostrawną zupą.

Jeśli więc nie chcecie zaczynać dnia od porcji zupy z kiełbasą i jajkiem, śmiało możecie uznać żurek wielkanocny za danie obiadowe i serwować go jak zwykłą zupę. Co ważne, w takim przypadku warto rozważyć zrezygnowanie lub ograniczenie innych dań, np. pieczonego mięsa. Może się okazać, że sam żurek w zupełności zaspokoi apetyt gości.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy