Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny pojawia się na naszym stole co roku. Przepis na żurek wielkanocny jest odrobinę pracochłonny, ale smak żurku wynagrodzi wam wszelki trud. Żurek wielkanocny ma kwaskowy smak, a dzięki dodatkowi jajka i białej kiełbasy często wystarczy za zupę i danie główne. Przygotowany według naszego przepisu żurek wielkanocny jest aromatyczny i pyszny. Żur wielkanocny to idealna zupa na świąteczną biesiadę. 

żurek

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.54 z 160 głosów)

Kroki wykonania:

  • żurek 41.Jak ugotować żurek wielkanocny? Do dużego garnka wlać wodę, dodać wędzone kości. Dorzucić marchew, seler, pietruszkę, liście laurowe, ziele angielskie i ugotować wywar.
  • żurek 52.W międzyczasie cebulę i boczek pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni. Z wywaru wyciągnąć kości, dodać przesmażoną cebulę z boczkiem i surową kiełbasę. Gotować kolejne 10-15 min. Kiełbasę wyciągnąć.
  • żurek 33.Wlać 250 ml zakwasu, spróbować czy odpowiada nam taki poziom kwaśności, w razie potrzeby dolać więcej ja wlałam około 400 ml). Śmietanę kremówkę i mąkę rozrobić w małym garnku, zahartować wlewając gorącą zupę - dokładnie rozmieszać rózgą. Następnie wlać do gotującego się żurku.
  • żurek 64.Do zupy dodać chrzan, sól, pieprz i dużą ilość majeranku. Na talerzu ułożyć polówki jajka i plasterki białej kiełbasy, nalać żurku. Smacznego.

Porady

Czym różni się żurek od barszczu?

Żurek wielkanocny to nie to samo co barszcz biały. Te dwie zupy często są mylone, a ich nazwy stosuje się wymiennie. Nic dziwnego, są podobne zarówno w smaku, jak i sposobie podania – zarówno barszcz, jak i żurek możemy podawać z kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem. Te dwie zupy różnią się jednak na etapie przygotowania.

Obydwie zupy powstają na zakwasie. Zakwas na żurek przygotowujemy z mąki żytniej, a na barszcz biały z mąki pszennej. Poza tym barszcz biały częściej zabielany jest śmietaną.

Jak zrobić żurek wielkanocny?

Żurek wielkanocny zwykle robimy na wywarze mięsnym. Możemy użyć do tego celu różnych rodzajów mięsa, np. wołowego i drobiowego. Pyszny jest żurek wielkanocny na boczku, w naszym przepisie dodajemy do zupy boczek wędzony, który podkręca lekko dymny smak zupy. Żurek można ugotować na kościach. Żurek wielkanocny sprawdzi się też w wersji wegetariańskiej, ale jego smak będzie zupełnie inny niż tradycyjnej zupy.

Na polskich stołach najczęściej gości żurek na zakwasie. To właśnie zakwasowi zupa zawdzięcza charakterystyczny kwaśny smak. Jak zrobić zakwas na żurek wielkanocny? Szklankę mąki żytniej zalewamy szklanką zimnej wody. Dodajemy pokrojony czosnek, liść laurowy i kilka kuleczek ziela angielskiego. Przykrywamy słoik lub naczynie ściereczką i odstawiamy. Zakwas będzie gotowy za około 5 dni. Jeśli chcemy przyspieszyć proces fermentacji postawmy słoik w ciepłym miejscu.  

Kiedy gotować żurek wielkanocny? Żurek wielkanocny najlepiej przygotować maksymalnie dzień lub dwa przed Wielkanocą. Będzie miał wtedy czas, żeby „przejść” smakami przypraw i ziół, a nadal będzie dobry do jedzenia.

Zobacz też: potrawy wielkanocne i tradycje na wielkanoc

Notka redakcyjna

Jak podawać żurek wielkanocny?

Żurek w chlebie. Często próbuje się nam wmówić, że żurek podawany w chlebie to potrawa staropolska, powszechnie jedzona w dawnych czasach. Przede wszystkim trzeba powiedzieć, że w XVII i XVIII wieku rzadko kiedy na stole pojawiało się mięso, gościło głównie na stołach najbogatszych. Poza tym podanie żurku w chlebie oznaczałoby zmarnowanie całego bochenka, co ówczesnym nie mieściło się w głowach. Chleb był zbyt cenny, by tracić go na podanie zupy.

Jeśli jednak chcecie podać żurek w chlebie, wybierzcie niewielkie bochenki, które gości będą mogli zjeść po skonsumowaniu zupy. Ważne, żeby miały dość grubą skórkę, żeby zupa przez nią nie przeciekła. Żurek wielkanocny w chlebie ma swoich zagorzałych zwolenników, którzy doceniają zwłaszcza chlebowy miękisz, który nasiąknięty zupą stanowi do niej dobry dodatek.

Żurek wielkanocny zwyczajowo podaje się z jajkiem ugotowanym na twardo. Pamiętajcie, by jajek nie gotować dłużej niż 10 minut – w przeciwnym razie żółtka będą miały siną obwódkę i mogą wyglądać mniej apetycznie. Jajka dzielimy na połówki lub ćwiartki. Możemy położyć je bezpośrednio w zupie lub podać na osobnym talerzu, żeby każdy gość mógł wziąć ich tyle, ile będzie miał ochotę.

Kolejnym dodatkiem do żurku jest biała kiełbasa. Niekiedy bywa zastępowana zwykłą kiełbasą, ale wtedy zmienia to smak zupy. Kiełbasę gotujemy razem z pozostałymi składnikami żurku. Możemy też jednak podkręcić naszą zupę i kiełbasę zgrillować, po czym dorzucić do już ugotowanego żurku. Żurek podajemy z kromką chleba lub bułką.

Kiedy podawać żurek wielkanocny?

Przyjęło się uważać, że żurek wielkanocny pojawia się na stole podczas śniadania wielkanocnego. I rzeczywiście właśnie tak zazwyczaj go podajemy. Nie wszystkim jednak będzie to pasować, w końcu żurek jest dość ciężkostrawną zupą.

Jeśli więc nie chcecie zaczynać dnia od porcji zupy z kiełbasą i jajkiem, śmiało możecie uznać żurek wielkanocny za danie obiadowe i serwować go jak zwykłą zupę. Co ważne, w takim przypadku warto rozważyć zrezygnowanie lub ograniczenie innych dań, np. pieczonego mięsa. Może się okazać, że sam żurek w zupełności zaspokoi apetyt gości.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy