Żurek wielkanocny

Ocena:

4.51 (168)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 3 osób
  • średni

Żurek wielkanocny z jajkiem i białą kiełbasą to obowiązkowa zupa na świątecznym stole. W niektórych domach podaje się ją już na śniadanie wielkanocne, a w innych serwuje dopiero na odświętny obiad. W naszej wersji przygotowywany jest na wywarze z warzyw i mięsa, a także białej kiełbasy. Zadbajcie o jakość składników, bo te gwarantują najlepszy smak. Nie zapomnijcie też o majeranku - jego ilość w tym przepisie nie jest przesadzona. Zobaczcie wideo, jak ugotować żurek wielkanocny krok po kroku.

Składniki:

  • zakwas  500 ml

  • woda  3.5 l

  • boczek wędzony  300 g

  • biała kiełbasa  500 g

  • kiełbasa wiejska  300 g

  • śmietana 18%  250 ml

  • marchewka  1 szt.

  • pietruszka  1 szt.

  • seler  0.25 szt.

  • por  0.5 szt.

  • tarty chrzan  10 g

  • majeranek  5 g

  • sól  3 g

  • liść laurowy  2 szt.

  • ziele angielskie  4 szt.

Żurek wielkanocny - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Do dużego garnka wlewamy wodę i dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki boczek wędzony. Polecamy użyć właśnie tego składnika, ponieważ wywar na wielkanocny żurek na jego bazie zyska wyjątkowego aromatu. Wstawiamy na palnik i zagotowujemy.

    Boczek - wywar na żurek wielkanocny
  • Krok 2:

    W czasie, w którym gotuje się boczek, obieramy marchewkę, pietruszkę i selera. Cebulę obieramy, podobnie jak pora z wierzchnich liści – pora można dodatkowo przekroić wzdłuż i umyć.

    Włoszczyzna na wywar do żurku
  • Krok 3:

    Dodajemy do wywaru warzywa. Dorzucamy sól, liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotujemy przez ok. 50-60 minut na średniej mocy palnika.

    Gotowanie wywar żurek
  • Krok 4:

    Białą kiełbasę z pętka nakłuwamy szpikulcem lub patyczkiem do szaszłyków w kilku miejscach, dorzucamy do garnka. Gotujemy przez 15 minut.

    Biała kiełbasa do żurku wielkanocnego
  • Krok 5:

    W tym czasie kroimy w plasterki kiełbasę, przesmażamy na suchej patelni, aż wytopi się tłuszczyk.

    Kiełbasa wiejska przesmażona
  • Krok 6:

    Do garnka dodajemy majeranek oraz zakwas na żurek. Możemy użyć gotowego produktu z dobrym składem lub wykorzystać domowy zakwas na żur. Gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut. 

    Gotowanie z kiełbasą
  • Krok 7:

    Na koniec po zdjęciu z palnika dodajemy zahartowaną małą ilością zupy śmietanę. Możemy użyć śmietany 18% lub w mniejszej ilości zabielić żurek wielkanocny słodką śmietanką 30%. Całość mieszamy z dodatkiem chrzanu.

  • Krok 8:

    Żurek wielkanocny serwujemy z jajkiem ugotowanym na twardo, pokrojoną kiełbasą białą i plasterkami kiełbasy wiejskiej.

    Żurek wielkanocny

Porady

  • Bulion na żurek wielkanocny można również ugotować na żeberkach. Zalewamy je zimną wodą, dodajemy warzywa i gotujemy przez godzinę. Możemy użyć do tego celu różnych rodzajów mięsa, np. wołowego i drobiowego.
  • Przygotowanie można rozłożyć na 2 dni. Bulion bez problemu można ugotować dzień wcześniej.
  • Na polskich stołach najczęściej gości żurek na zakwasie. To właśnie jemy zupa zawdzięcza charakterystyczny kwaśny smak. Polecamy go przygotować samodzielnie, w ten sposób możemy zrobić go zgodnie z własnymi upodobaniami. Zakwas na żurek nastawiamy 5-7 dni wcześniej.
  • Żurek wielkanocny jest kwaśny i dość tłusty, a przez to ciężkostrawny, może podrażnić delikatny żołądek. Poradzimy sobie z tym, sięgając po ziołowe napary np. z mięty, melisy i rumianku. A spośród przypraw warto sięgnąć po korzeń imbiru. Warto też dosypać do zupy więcej majeranku.
  • Jeśli lubimy bardzo wyraziste smaki, to oprócz chrzanu, można dodać do żurku łyżeczkę musztardy, np. sarepskiej.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Żurek wielkanocny - czym różni się od barszczu?

Żurek wielkanocny to nie to samo, co barszcz biały. Te dwie zupy często są mylone, a ich nazwy stosuje się wymiennie. Nic dziwnego, są podobne zarówno w smaku, jak i sposobie podania:

  • z jajkiem ugotowanym na twardo,
  • ziemniakami,
  • pieczywem.

Jedna i druga powstaje na zakwasie, jednak zakwas na żurek przygotowujemy z mąki żytniej, a na barszcz biały z mąki pszennej.

Jak podawać żurek wielkanocny?

Jedną z bardziej efektownych wersji jest żurek w chlebie. Można spotkać się z opiniami, że to potrawa typowo staropolska, powszechnie jedzona w dawnych czasach. Jednak w XVII i XVIII wieku rzadko kiedy na stole pojawiało się mięso, gościło głównie na stołach najbogatszych. Poza tym podanie żurku w chlebie oznaczałoby zmarnowanie całego bochenka, co ówczesnym nie mieściło się w głowach. Chleb był zbyt cenny, by tracić go na podanie zupy.

Żurek wielkanocny najczęściej podaje się:

  • w chlebie - wybieramy niewielkie bochenki, które goście będą mogli zjeść po skonsumowaniu zupy. Ważne, żeby miały dość grubą skórkę, żeby zupa przez nią nie przeciekła. Żurek wielkanocny w chlebie ma swoich zagorzałych zwolenników, którzy doceniają zwłaszcza chlebowy miękisz, który nasiąknięty zupą stanowi do niej dobry dodatek. Chleb do żurku możemy też upiec samodzielnie.
  • z jajkiem - zwyczajowo podaje się z ugotowanym na twardo. Pamiętajmy, by nie gotować ich dłużej niż 10 minut – w przeciwnym razie żółtka będą miały siną obwódkę i mogą wyglądać mniej apetycznie. Jajka dzielimy na połówki lub ćwiartki. Możemy położyć je bezpośrednio w zupie lub podać na osobnym talerzu, żeby każdy gość mógł wziąć ich tyle, ile będzie miał ochotę.
  • z białą kiełbasą - niekiedy bywa zastępowana zwykłą kiełbasą, ale wtedy zmienia to smak zupy. Kiełbasę gotujemy razem z pozostałymi składnikami żurku. Możemy też jednak podkręcić naszą zupę i kiełbasę zgrillować, po czym dorzucić do już ugotowanego żurku.
  • z pieczywem - kromką chleba lub bułką, ale tylko jeśli podajemy go w talerzu
  • z ziemniakami - można je pokroić w kostkę lub ugotować w całości i dodać do zupy rozgniecione, a nawet podprażone na patelni lub podpieczone w piekarniku.

Kiedy podawać żurek wielkanocny?

Przyjęło się uważać, że żurek wielkanocny pojawia się na stole podczas śniadania wielkanocnego. I rzeczywiście właśnie tak zazwyczaj go podajemy. Nie wszystkim jednak będzie to pasować, w końcu żurek - choć kremowy i aksamitny - jest dość ciężkostrawną zupą.

Jeśli więc nie chcecie zaczynać dnia od porcji zupy z kiełbasą i jajkiem, śmiało możecie uznać żurek wielkanocny za danie obiadowe i serwować go jak zwykłą zupę. Co ważne, w takim przypadku warto rozważyć zrezygnowanie lub ograniczenie innych dań, np. pieczonego mięsa. Może się okazać, że sam żurek w zupełności zaspokoi apetyt gości.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne