Sos koperkowy to pyszny, szybki i aromatyczny dodatek do wielu dań na ciepło. Powstaje na bazie bulionu i kremowej śmietany. Idealnie komponuje się z jajkami, pulpetami, rybą, polędwiczkami i kurczakiem. Świetnie współgra również z młodymi ziemniakami. Przepis jest niezwykle łatwy do odtworzenia – bez trudu poradzi sobie z nim nawet niedoświadczony kucharz. Podpowiadamy, jak zrobić sos koperkowy do jajek, ryb lub mięs.
StockFood
(średnia 4.37 z 188 głosów)
Przygotowanie: koperek opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy, a następnie drobno siekamy. Mąkę dokładnie rozrabiamy w śmietance do uzyskania jednolitej konsystencji, tak żeby nie powstały grudki.
Bulion: wlewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu. Tuż przed zagotowaniem dodajemy masło i posiekany koperek.
Sos koperkowy: do bulionu stopniowo wlewamy śmietankę z mąką. Mieszamy za pomocą rózgi, żeby dobrze połączyć składniki. Podgrzewamy, aż sos się zredukuje i uzyska kremową konsystencję. Dolewamy sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem.
Porady
- Śmietana powinna mieć temperaturę otoczenia. Dzięki temu łatwiej będzie w niej rozrobić mąkę, a sos szybciej uzyska odpowiednią konsystencję. Proponujemy użycie kremówki, dzięki której otrzymujemy idealny, aksamitny dodatek do mięs i jajek, ale sprawdzi się również kwaśna śmietana 18%. Pamiętajmy, że trzeba ją zahartować przed dodaniem do sosu, ponieważ ma niższą zawartość tłuszczu i może się zwarzyć.
- Żeby przyrządzić sos zgodnie z zasadami klasycznej francuskiej kuchni, najpierw zróbmy zasmażkę z masła i mąki, a dopiero potem dodajmy bulion. W ten sposób powstaje aksamitny sos velouté, który stanowi podstawę dla różnych dodatków. Na jego bazie można zrobić nie tylko sos z koperkiem, ale także grzybowy lub szpinakowy.
- Jeśli lubimy ostrzejsze, bardziej wyraziste smaki, sos koperkowo-śmietanowy możemy wzbogacić posiekanym czosnkiem.
- Świetną alternatywą dla osób na diecie redukcyjnej jest prosty sos koperkowy fit – na bazie gęstego jogurtu (na przykład typu greckiego).
- Jeśli chcemy zwiększyć wartość odżywczą naszego sosu z koperkiem i cytryną, możemy dodać do niego olej lniany, który jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.
- Jak podawać sos koperkowy na ciepło? Można go nakładać za pomocą chochelki bezpośrednio na talerze, ale lepszym pomysłem będzie przelanie go do eleganckiej sosjerki.
Przepis na sos koperkowy można śmiało wyciągać z notatnika przy różnych okazjach, od święta i na co dzień. Świetnie współgra z drobiem i wieprzowiną. Na polskich stołach często można spotkać takie specjały jak:
Bardzo prostym i szybkim pomysłem na ciepły posiłek są jajka w sosie koperkowym. To idealne rozwiązanie na letni obiad i wspomnienie dzieciństwa dla wielu z nas. Najlepiej smakują w towarzystwie młodych ziemniaków polanych masłem, ale równie dobrze można je podawać ze świeżym pieczywem. Jak zrobić sos koperkowy do jajek na twardo? Przepis, który proponujemy, sprawdzi doskonale. Możemy zrobić go na bazie bulionu warzywnego lub drobiowego. Natomiast jeśli chcemy podać jajka na zimno, wystarczy, że wymieszamy świeży koperek z majonezem, jogurtem naturalnym i sokiem z cytryny. Warto wypróbować także kotlety jajeczne z sosem koperkowo-śmietanowym.
Sos koperkowy możemy modyfikować w zależności od tego, do czego chcemy go podać. Jeśli planujemy przyrządzić owoce morza, bulion możemy doprawić sosem sojowym, rybnym lub ostrygowym. Ziołowy sos z cytrynową nutą nie będzie miał sobie równych, jeśli przygotujemy go na bazie domowego wywaru z ryb. Możemy w tym celu użyć skrawków, które zostały nam z przyrządzania filetów na poprzedni obiad.
Proponowany przez nas sos świetnie smakuje z dowolnym gatunkiem ryby, ale na szczególną uwagę zasługuje łosoś w sosie koperkowym. Można podawać go z takimi dodatkami jak:
Komentarze