sos koperkowy

Ten sos szczególnie lubiany jest przez dzieci . Bardzo często go przyrządzam

Sosy

Czas przygotowania:
5 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.41 z 180 głosów)

Składniki:

  • 3 szklanki wody i 2 kostkki rosołowe (lub 4 szkl. rosołku gotowego)
  • 1 łyżeczka masła
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki śmietany 18 %
  • 2 łyżki mąki
  • sól pieprz maggi

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Wode zagotować z kostkami ( lub zagotować gotowy rosołek) dodać masło. Wsypać posiekany koperek. Śmietanę zamieszać z mąką dodać troche rosołku gorącego powoli mieszać żeby śmietana sie nie zważyła, dodać to do garczka z resztą rosołku dokładnie zamieszać. Do sosu dodać przyprawy do smaku wedle uznania. doprowadzić do wrzenia i wyłączyć. Do gorącego sosu wrzucić ugotowane na twardo jajka lub kawałki smażonego miesa. Podawać z ziemniakami

Porady

Wypróbuj też nasz przepis na sos grzybowy!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy