Sos koperkowy

Sos koperkowy to pyszny i szybki dodatek do wielu dań. Idealnie komponuje się z pulpetami, rybą (łososiem i dorszem), polędwiczkami i kurczakiem. Świetnie współgra również z młodymi ziemniaczkami. Przepis na sos koperkowy jest łatwy do odtworzenia – bez trudu poradzi sobie z nim nawet najmniej wprawiony kucharz. Podpowiadamy, jak zrobić sos koperkowy. 

 

dodany przez: Julita gotuje

Sosy

Czas przygotowania:
5min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.4 z 182 głosów)


Kroki przygotowania:

  • koperek 1.

    Na początku przepisu na sos koperkowy uprzednio przygotowany bulion zagotowujemy, dodajemy masło i wsypujemy posiekany drobno koperek. 

  • śmietana 2.

    W dalszej kolejności śmietanę hartujemy (aby się nie zważyła) z odrobiną bulionu i mąki, a następnie bardzo dokładnie i energicznie całość mieszamy. Po osiągnięciu gładkiej konsystencji dodajemy ją do garnka z bulionem i koperkiem. Na końcu doprawiamy sos solą i pieprzem według uznania. 

Porady

  • Sos koperkowy można doprawić sosem sojowym lub sosem rybnym – jest to dobry pomysł, jeśli serwujemy go do ryby.
  • Ważnym składnikiem sosu koperkowego jest śmietana – przed dodaniem jej do bulionu, należy ją wcześniej zahartować, czyli wymieszać z odrobiną bulionu i mąki. W tej czynności możemy wspomóc się również blenderem. Przy dodawaniu śmietany do gotującego się bulionu należy cały czas mieszać wywar. Pozwoli to nam zminimalizować ryzyko zważenia się sosu. 
  • Alternatywą dla tradycyjnego sosu koperkowego jest sos koperkowy w wersji fit – jeśli chcemy przygotować dietetyczny wariant sosu koperkowego to, zamiast śmietany powinniśmy dodać gęsty jogurt (np. typu greckiego). 
  • Jeśli chcemy zwiększyć wartość odżywczą naszego sosu koperkowego, to możemy dodać do niego olej lniany, który jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. 
  • A jak podać sos koperkowy? Można go chochelką nakładać bezpośrednio na talerze, ale lepszym pomysłem będzie podanie do posiłku w wygodnej, a eleganckiej sosjerce.

Notka redakcyjna

Sos koperkowy można śmiało zaliczyć do grupy sosów uniwersalnych, ponieważ można go serwować do wielu różnych dań. Świetnie współgra z rybami, drobiem i wieprzowiną. 

Pulpety w sosie koperkowym 

Klopsiki w sosie koperkowym to jedno z ulubionych dań obiadowych dzieci, chociaż również dorośli za nimi przepadają. Serwowane z młodymi ziemniaczkami, zaostrzą apetyt nawet największych niejadków. Pulpety w sosie koperkowym można przygotować z dowolnego rodzaju mięsa, a także serwować z różnymi dodatkami – ryżem, kopytkami, kluskami śląskimi czy też wspomnianymi już wcześniej młodymi ziemniaczkami. Pulpeciki w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Ich przygotowanie jest bardzo proste (podobne do klasycznych kotletów mielonych).  

Przepis na: pulpety w sosie koperkowym 

Ryba w sosie koperkowym 

Sos koperkowy bardzo dobrze komponuje się również z rybami – dorszem, tilapią czy łososiem. Istnieją dwie szkoły przygotowania ryby w sosie koperkowym. Jedna mówi o duszeniu jej w sosie przed ok. 15-30 minut (w zależności od grubości płata). Natomiast druga – o zapiekaniu jej wraz z sosem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. 

Wypróbuj też nasz przepis na sos grzybowy!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy