Sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem to jedna z najpopularniejszych sałatek – zarówno ze względu na interesujący smak, jak i z uwagi na możliwość dość szybkiego przygotowania. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na imprezę lub jako prosty i pożywny lunch. Połączenie jajek ugotowanych na twardo, jakościowego tuńczyka i świeżych warzyw smakuje naprawdę wybornie. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście, koniecznie musicie to zmienić. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sałatka z tuńczyka

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.37 z 191 głosów)


Sałatka z tuńczykiem i jajkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Gotowanie jajek na twardo: Jajka układamy w małym garnku i zalewamy zimną wodą. Dodajemy szczyptę soli. Gotujemy do momentu, aż woda zacznie wrzeć, po czym zmniejszamy ogień. Po około 8–10 minutach jajka powinny być gotowe. Wylewamy wrzątek i zalewamy je zimną wodą. Odstawiamy do wystudzenia.

  • 2.

    Przygotowanie sałatki z tuńczykiem: Warzywa dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Usuwamy pestki z oliwek. Ogórki i pomidory kroimy w półplasterki. Wystudzone jajka obieramy ze skorupek i kroimy na ćwiartki. Tuńczyka odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.

  • 3.

    Dressing do sałatki z tuńczyka: W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą świeżo wyciśnięty sok z cytryn, oliwę, zioła, sól i pieprz. Tuż przed podaniem polewamy sałatkę gotowym dressingiem. 

Porady

  • Gotowanie jajek może ułatwić specjalny minutnik, który po umieszczeniu w garnku na bieżąco pokazuje stopień ugotowania jajek.
  • Do przygotowania dressingu do sałatki warto użyć oliwy extra virgin. Jest nie tylko zdrowsza, ale i bogatsza w smaku.
  • Jeśli nie przepadacie za smakiem jajek, możecie dodać do sałatki z tuńczykiem i kukurydzą około 100 g twardego sera żółtego. Najlepiej sprawdzi się cheddar, gouda lub ser ementalski.
  • Głównym składnikiem sałatki jest tuńczyk. To od niego zależy finalny smak dania. Warto więc zadbać, by był on najwyższej jakości. Wybierając tuńczyka z puszki, najlepiej sięgać po rybę w kawałkach z dodatkiem oleju rzepakowego lub zalewy na bazie oliwy z oliwek.
  • Podane w przepisie oliwki czarne można zastąpić ich zieloną odmianą.
  • Smak sałatki z tuńczyka można urozmaicić, dodając do niej różne rodzaje pomidorów. Świetnie sprawdzą się w tym celu czarne pomidorki koktajlowe lub słodkie pomidory żółte.
  • By ułatwić sobie przygotowanie sałatki, można zaopatrzyć się w czarne oliwki drylowane. Dla urozmaicenia smaku można też dodać do dania oliwki nadziewane (antipasti).

Notka redakcyjna

Jaki sos do sałatki z tuńczykiem i jajkiem?

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem znakomicie smakuje z dodatkiem sosu musztardowego lub miodowo–musztardowego. Do jego przyrządzenia warto użyć aromatycznej musztardy francuskiej. Smak sałatki świetnie komponuje się również z sosem jogurtowym lub jogurtowo–chrzanowym. Można przygotować go samodzielnie lub skorzystać z sprawdzonego, gotowego produktu.
Do prostej sałatki z tuńczykiem i jajkiem można też przygotować dressing z oliwy, octu winnego, soli, pieprzu oraz ząbka czosnku. Oczywiście, można również dodać i inne przyprawy – na przykład bazylię czy zioła prowansalskie. Dla wzbogacenia smaku całości warto posypać wierzch dania prażonymi orzechami. Polecamy również spróbować sałatki z tuńczykiem i majonezem.

Dodatki do sałatki z tuńczykiem i jajkiem

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem może być przyrządzana na różne sposoby. Ryba i jajka to podstawowe składniki, ale resztę można dowolnie zmieniać. Do sałatki pasują pokrojone pomidory, kukurydza, czerwona cebula, oliwki, ogórki konserwowe lub ogórki świeże, a także czerwona papryka. Całość świetnie komponuje się z sałatą lodową lub gotową mieszanką sałat.
Doskonałym dodatkiem do sałatki z tuńczyka jest również makaron lub ryż. Najlepiej sprawdzi się makaron typu świderki. Można jednak użyć innego rodzaju –muszelek, rurek lub kokardek. 

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Sałatkę z tuńczykiem, jajkiem i sałatą lodową można też przygotować w wersji warstwowej. Podana w przezroczystym naczyniu będzie stanowiła ozdobę każdego stołu. Ciemny tuńczyk i białe jajko warto przełożyć żółtą kukurydzą, zielonym ogórkiem, posiekaną sałatą, czarnymi oliwkami i czerwoną papryką. Górę można posypać startym żółtym serem i szczypiorkiem. Tak zaserwowana z pewnością zrobi wrażenie na wszystkich gościach.

Dietetyczna sałatka z tuńczykiem i jajkiem

Sałatkę z tuńczykiem i jajkiem można podawać nie tylko na kolację czy śniadanie, ale także na obiad. Jest lekka, smaczna i kolorowa. Można do niej dodać sam ogórek i paprykę lub pomidor. 
W wersji dietetycznej polecamy przyrządzić ją z dressingiem na bazie jogurtu naturalnego. Całość warto przyprawić do smaku pieprzem i solą oraz (opcjonalnie) szczyptą papryki. Polecamy również spróbować sałatki z tuńczykiem i ryżem, która zaspokoi głód na długie godziny oraz dostarczy organizmowi wielu wartościowych składników odżywczych.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy