Sałatka z tuńczykiem i jajkami

Ocena:

4.37 (193)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Sałatka z tuńczykiem i jajkami jest lekka i przyjemnie chrupiąca dzięki dodatkowi ogórków, kukurydzy i papryki. To jedna z najpopularniejszych sałatek królujących na świątecznym stole, częściej wybierana jest na Wielkanoc, ale to nie jedyna okazja, na którą warto ją zrobić. Świetnie sprawdzi się jako przystawka na imprezę lub jako prosty i pożywny lunch. Sałatka z jajek i tuńczyka bazuje na jakościowych składnikach, to w nich tkwi sekret jej smaku. A do tego robi się ją szybko i łatwo.

Składniki:

  • jajka  5 szt.

  • tuńczyk  300 g

  • czerwona papryka  200 g

  • kukurydza konserwowa  140 g

  • ogórek  100 g

  • kiszone ogórki  100 g

  • koperek  0.5 pęczka

  • oliwa z oliwek  50 ml

  • natka pietruszki  3 g

  • sól  5 g

  • pieprz  5 g

Sałatka z tuńczykiem i jajkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Jajka: układamy je w małym garnku i zalewamy zimną wodą. Dodajemy szczyptę soli. Gotujemy do momentu, aż woda zacznie wrzeć, po czym zmniejszamy ogień. Po około 8–10 minutach jajka powinny być gotowe. Wylewamy wrzątek i zalewamy je zimną wodą. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzone jajka obieramy ze skorupek i kroimy na ćwiartki.

  • Krok 2:

    Warzywa: myjemy je myjemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy. Ogórki świeże (ze skórką) i kiszone kroimy w kostkę. Paprykę rozcinamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i również kroimy w kostkę. Koperek myjemy, osuszamy i siekamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

  • Krok 3:

    Kukurydza: odsączamy ją z zalewy. Wsypujemy ogórków i papryki, dolewamy oliwę. Dosypujemy sól i pieprz. Mieszamy.

  • Krok 4:

    Tuńczyk: odsączamy go z zalewy, lekko rozdrabniamy, ale nie za bardzo, ważne, żeby zostały większe kawałki.

  • Krok 5:

    Sałatka z tuńczykiem i jajkami: warzywa przekładamy do miski, w której będziemy podawać sałatkę. Na wierzchu rozkładamy kawałki tuńczyka, a pomiędzy nimi ćwiartki jajek.

Porady

  • Gotowanie jajek może ułatwić specjalny minutnik, który po umieszczeniu w garnku na bieżąco pokazuje stopień ich ugotowania.
  • Do sałatki z tuńczykiem i jajkami warto użyć oliwy extra virgin. Jest nie tylko zdrowsza, ale i bogatsza w smaku. Jednak w tej roli sprawdzi się również olej słonecznikowy, rzepakowy i lniany.
  • Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą dobrze komponuje się również z serem żółtym. Można do niej dodać około 100 g tego sycącego dodatku. Najlepiej sprawdzi się cheddar, gouda lub ser ementalski.
  • Istotnym składnikiem sałatki jest tuńczyk. To od niego zależy finalny smak dania. Warto więc zadbać, by był on najwyższej jakości. Wybierając tuńczyk z puszki, najlepiej sięgać po rybę w kawałkach z dodatkiem oleju rzepakowego lub w zalewie na bazie oliwy z oliwek.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jaki sos do sałatki z tuńczykiem i jajkiem?

Sałatka z tuńczykiem i jajkami znakomicie komponuje się z sosem, dzięki temu prostemu dodatkowi zyskuje ona nowy wymiar smaku. Możliwości jest wiele, a wszystkie są proste w przygotowaniu. Oto kilka propozycji podstawowych sosów sałatkowych:

  • musztardowy,
  • miodowo–musztardowy - do jego przyrządzenia warto użyć aromatycznej musztardy francuskiej.
  • jogurtowy - z koperkiem i niewielką ilością majonezu,
  • jogurtowo–chrzanowy - nada sałatce lekkiej ostrości.

Do prostej sałatki z tuńczykiem i jajkami można też przygotować dressing z oliwy, octu winnego, soli, pieprzu oraz ząbka czosnku. Oczywiście, można również dodać i inne przyprawy – na przykład bazylię lub zioła prowansalskie. Polecamy również spróbować sałatki z tuńczykiem i majonezem, pomijamy wtedy dodatek oliwy.

Dodatki do sałatki z tuńczykiem i jajkiem

Sałatka z tuńczykiem i jajkiem może być przyrządzana na różne sposoby. Ryba i jajka to podstawowe składniki, ale resztę można zmieniać prawie dowolnie. Do sałatki pasują pokrojone:

  • pomidory - czarne pomidorki koktajlowe lub słodkie, żółte,
  • kukurydza,
  • cebula - czerwona, biała, szalotka,
  • oliwki - zielone, czarne lub kalamata,
  • ogórki konserwowe,
  • czerwona fasola.

Całość świetnie komponuje się z sałatą lodową lub gotową mieszanką sałat.

Doskonałym dodatkiem do sałatki z tuńczyka jest również makaron lub ryż. Najlepiej sprawdzi się makaron typu świderki. Można jednak użyć innego rodzaju – muszelek, rurek lub kokardek.

Sałatka warstwowa z tuńczykiem

Sałatkę z tuńczykiem i jajkami można też przygotować warstwowo. Podana w przezroczystym naczyniu będzie stanowiła ozdobę każdego stołu. Ciemny tuńczyk i białe jajko warto przełożyć żółtą kukurydzą, mieszanką ogórków, czerwoną papryką. Górę można posypać startym żółtym serem i szczypiorkiem. Tak zaserwowana z pewnością zrobi wrażenie na wszystkich gościach.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne