Pierogi z wieprzowiną gotowane na parze

Pyszne pierogi z mięsem i krewetkami.

Dodany przez:

Pierogi z wieprzowiną gotowane na parze

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Kalorie:
345 kcal
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 4 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • CIASTO :
  • 2 szklanki (35 dag) mąki
  • szczypta soli
  • FARSZ:
  • 30 dag mielonej wieprzowiny
  • 10 dag krewetek (mrożonych)
  • po 2 łyżki sosu sojowego i wina ryżowego
  • łyżka oleju sezamowego
  • kawałek imbiru (4 cm)
  • 3 dymki
  • sól, pieprz cayenne
  • SOS:
  • 1/2 szklanki sosu sojowego
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • łyżka oleju arachidowego
  • sok z cytryny
  • 10 dag obranych orzeszków ziemnych
  • DO POSYPANIA:
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • papryczka chili

Przygotowanie

  1. Ciasto: mąkę ze szczyptą soli przesiać do miski, wlać 3/4 szklanki wrzątku, wymieszać. Kiedy nieco ostygnie, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć, odstawić pod przykryciem na 30 minut.
  2. Farsz: mięso wymieszać z posiekanymi krewetkami. Dodać obrany i starty na tarce imbir oraz oczyszczone i posiekane dymki. Wlać sos sojowy i wino ryżowe. Przyprawić pieprzem i solą. Wymieszać.
  3. Sos: sos sojowy wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem i cebulą, olejem, sokiem z cytryny oraz uprażonymi na suchej patelni orzeszkami.
  4. Ciasto cienko rozwałkować, wykroić kółka. Ułożyć farsz, zlepić pierogi. W garnku zagotować wrzątek, ułożyć pierogi na wkładce do gotowania na parze lub na sicie.
  5. Przykryć i gotować na 12–15 min. Posypać posiekanym szczypiorkiem i chili. Podawać z sosem.
wieprzowina mięso obiad pierogi krewetki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze