Ciasto drożdżowe z kruszonką

Ciasto drożdżowe z kruszonką to kwintesencja domowej kuchni! Idealne ciasto drożdżowe z kruszonką jest pyszne i wspaniale pachnie. Musi być porządnie wyrośnięte, pulchne, lekkie, a kruszonka słodka i chrupiąca. Takie ciasto drożdżowe z kruszonką to świetny sposób na rodzinny podwieczorek. Jego przygotowanie jest niezwykle proste! Zobacz, jak zrobić pyszne ciasto drożdżowe z kruszonką i przygotuj wyśmienity deser.

dodany przez: mojegotowanie

Ciasta ciasto drożdżowe Desery kruszonka

Czas przygotowania:
35min.
Kalorie:
370 kcal
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 3.87 z 513 głosów)


Kroki przygotowania:

  • mąka pszenna 1.

    Jak zrobić pyszne ciasto drożdżowe z kruszonką? To jeden z łatwiejszych wypieków! Na początek 500 g mąki pszennej w temperaturze pokojowej przesiewamy do miski.  Następnie 100 g masła roztapiamy w rondelku.  Świeże drożdże rozcieramy z łyżką cukru i 2 łyżkami mąki, dolewamy ciepłe mleko. Całość dokładnie mieszamy. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem i 15 gramami cukru waniliowego.

  • Świeże drożdże 2.

    Do przesianej mąki dodajemy rozczyn, masę żółtkową, resztę ciepłego mleka, sól oraz pozostały cukier. Całość łączymy za pomocą miksera lub ręcznie. Po chwili dodajemy ciepłe masło. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od ręki. Pod koniec wyrabiania dodajemy rodzynki i skórkę. Formujemy kulę, oprószamy mąką. Ciasto drożdżowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.

  • kruszonka 3.

    Pozostałe składniki są do wykonania kruszonki.  Jak zrobić kruszonkę do ciasta drożdżowego? Wszystkie produkty siekamy nożem, zagniatamy ciasto i odstawiamy do schłodzenia w lodówce. W tym czasie wyrośnięte ciasto drożdżowe przekładamy na stół podsypany mąką i ponownie zagniatamy. Płaską formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Następnie przekładamy ciasto i natłuszczonymi palcami rozciągamy je na całą powierzchnię blachy. Tak przygotowane ciasto drożdżowe odstawiamy na godzinę. Gotową kruszonkę rozdrabniamy palcami na ciasto albo ścieramy na grubej tarce. Ile piec ciasto drożdżowe z kruszonką? Drożdżowy placek z kruszonką pieczemy 45 minut w temperaturze 200–220˚C.

Kalorie: 370

Porady

  • Mleko, którym zalewasz drożdże ma być ciepłe - nigdy gorące, bo ciasto na pewno nie urośnie!
  • 7 g suszonych drożdży typu instant odpowiada 25 g drożdży świeżych.
  • Upieczone ciasto wyjmij z formy dopiero po kliku minutach i odstaw je do wystygnięcia. Nie wolno chować jeszcze ciepłego ciasta do szafki czy pojemnika, musi odparować.
  • Ciasto drożdżowe możesz upiec samo, posypane kruszonką, możesz też stosować dodatki takie jak: powidła, owoce, masa makowa, masa serowa. Można przygotować z niego placki, babki, zawijańce, rogaliki, bułeczki, pączki, paszteciki.
  • Mąkę do ciasta zawsze przesiewaj, dzięki temu będzie ona dobrze napowietrzona.
  • Ciasto drożdżowe najlepiej wyrabiaj ręcznie. (W początkowej fazie możesz użyć miksera). Należy to robić tak długo, aż zacznie odklejać się od ręki. Podczas wyrabiania wtłacza się w nie powietrze, co sprzyja rośnięciu i puszystości ciasta.
  • Ciasto do wyrośnięcia odstawiaj w ciepłe miejsce, koniecznie przykryte ściereczką (ciasto nie znosi przeciągów). Temperatura, w jakiej najlepiej rośnie, to 20–30˚C. Jeśli przez przypadek ciasto zagrzeje się zbyt mocno, powyżej 30˚C, trzeba ponownie je wyrobić, dodając świeżych drożdży.
  • Ciasto lepiej rośnie, gdy drożdże z mlekiem, jaja i masło będziesz dodawać kolejno do podgrzanej uprzednio mąki.
  • Po wyrośnięciu ciasta (powinno podwoić swoją objętość) zagnieć je ponownie i uformuj zależnie od tego, jaki wyrób przygotowujesz (placek, babkę czy ciasto w keksówce).
  • Uformowane ciasto możesz już piec, trzymaj się czasu pieczenia podanego w  przepisie, przekroczenie go spowoduje powstanie grubej i twardej skórki.
  • Zbyt wysoka temperatura lub za krótki czas pieczenia spowoduje powstanie tzw. zakalca.

Notka redakcyjna

Kiedyś umiała je piec każda mama i babcia. Dziś po ciasto drożdżowe z kruszonką coraz częściej chodzimy do cukierni. Spróbuj je przygotować samodzielnie, daj sobie czas - ciasto wymaga cierpliwości i ciepła (dosłownie i w przenośni).

Ciasto drożdżowe z kruszonką i owocami – połączenie idealne

Ciasto drożdżowe z kruszonką to deser, który idealnie smakuje również z dodatkiem owoców. Aby go przygotować nie trzeba być specjalistą od wypieków. To naprawdę proste, szybkie i pyszne ciasto. Do wartych uwagi przepisów należy np. przepis na ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką. Z kolei dla fanów rabarbaru polecamy ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Owocami, które również świetnie pasują do tego wypieku są śliwki. Z ich użyciem możemy przygotować przepyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami. Przepis na ten deser to pomysł na szybki wypiek np. dla niespodziewanych gości. Doskonale smakuje tak naprawdę praktycznie z każdymi owocami. Ciasto drożdżowe z kruszonką i jeżynami to kolejna wariacja tego deseru. Doskonale smakuje serwowany jako dodatek do kawy lub herbaty, a także jako podwieczorek. Uwielbiają go zarówno mali jak i duzi. Dodatek owoców nadaje ciastu drożdżowemu nowego charakteru. W zależności od owoców na jakie się zdecydujemy ciasto może nabrać lekko kwaskowatego posmaku lub przyjemnej słodyczy – przy tych słodszych owocach. Warto spróbować tych przepisów i cieszyć się smakiem pysznego ciasta drożdżowego z kruszonką i owocami.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy