REKLAMA

Pierogi z makiem

Słodkie i pyszne - pierogi wigilijne inaczej, bo z makiem, orzechami i rodzynkami.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Pierogi

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 192 głosów)


Składniki:

  • farsz:
  • 20 dag maku
  • 1/2 l mleka
  • 5 dag masła
  • łyżka miodu
  • 3 łyżki cukru
  • łyżka rodzynek
  • garść orzechów
  • żółtko
  • ciasto:
  • 30 dag mąki
  • szczypta soli
  • jajko
  • gorąca woda
  • łyżka masła
  • garść posiekanych orzechów włoskich do posypania

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Na farsz: opłukany mak zalewamy wrzącym mlekiem i gotujemy na małym ogniu 30 min. Przestudzony mak trzykrotnie przepuszczamy przez maszynkę o drobnym sitku.
  • W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mak, miód, cukier, rodzynki i drobno posiekane orzechy. Farsz studzimy, mieszamy z żółtkiem.
  • Na ciasto: z mąki wymieszanej z solą usypujemy kopczyk, robimy w nim dołek i wlewamy roztrzepane jajko. Wyrabiamy elastyczne ciasto, dolewając najpierw gorącą wodę, a na końcu roztopione masło. Przykrywamy je i odstawiamy na 15 min.
  • Potem cienko rozwałkowujemy, szklanką wycinamy kółka i nakładamy na nie farsz. Sklejamy, zaciskając brzegi.
  • Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię.
  • Podajemy polane stopionym masłem, wymieszanym z posiekanymi orzechami włoskimi lub odsmażone na rumiano na świeżym maśle.

Porady

Wypróbuj też ten przepis na pierogi wigilijne

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy