Pierogi z makiem to jedno z tych dań, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Wypełnione makowo-bakaliowym farszem, polane świeżym masłem smakują wprost obłędnie. Z pewnością warto zrobić dla nich miejsce wśród 12, tradycyjnych potraw. Pierogi w wersji na słodko są ciekawą alternatywą dla klasycznych makowców czy klusek z makiem. Świetnie sprawdzą się też na co dzień jako smaczne danie obiadowe.
Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.47 z 193 głosów)
Przygotowanie farszu: Mak płuczemy. Zalewamy go wrzącym mlekiem i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Odstawiamy go do przestudzenia. Po wystudzeniu trzykrotnie przepuszczamy go przez maszynkę do mielenia o drobnym sitku. Siekamy orzechy na drobno. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy do niego mak, miód, cukier, rodzynki oraz połowę orzechów. Farsz studzimy, a następnie dodajemy do niego żółtko. Całość mieszamy.
Przygotowanie ciasta: Mąkę mieszamy z solą. Usypujemy z nich kopczyk, a następnie robimy w nim dołek. Roztrzepujemy jajko i wlewamy je w dołek. Do ciasta dolewamy gorącą wodę i zaczynamy je wyrabiać. Dodajemy do niego roztopione masło i zagniatamy całość, aż do uzyskania elastycznej konsystencji. Przykrywamy ciasto i odstawiamy je na 15 minut. Po tym czasie cienko je rozwałkowujemy i wycinamy z niego kółka. W ich środek nakładamy farsz. Sklejamy pierogi, zaciskając brzegi.
Gotowanie pierogów z makiem: Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy polane łyżką roztopionego masła z dodatkiem pozostałych orzechów.
Porady
- Jeśli chcecie zaoszczędzić odrobinę czasu, możecie zrobić pierogi z makiem z puszki. Sięgając po gotową masę makową, należy jednak zredukować ilość miodu w przepisie, by nie przesłodzić farszu.
- Fanom pierogów na słodko polecamy dodanie do ciasta kilku łyżeczek cukru waniliowego lub odrobiny pasty z wanilii.
- Przygotowanie pierogów ułatwi silikonowa stolnica. Zapobiega ona przyklejaniu i rozrywaniu się ciasta. Pomocne mogą również okazać się foremki do składania pierogów.
- Kółka z ciasta polecamy wykrawać przy pomocy szklanki wykonanej z cienkiego szkła lub specjalnych wykrawaczy.
- Do przygotowania pierogów z makiem najlepiej sprawdzi się mąka pszenna typ 500 lub 650.
- Ponieważ przepis jest czasochłonny, polecamy przygotować go z podwójnej porcji. Pieczone pierogi z makiem smakują równie dobrze co świeżo gotowane. Nadmiar pierogów można również zamrozić.
Pierogi z makiem na słodko można przygotować na wiele sposobów. Świetnie smakują z dodatkiem sera, czy też przygotowane na bazie ciasta drożdżowego. W wersji wytrawnej można przyrządzić je z dodatkiem dyni lub szpinaku. Pierogi z makiem na wigilię polecamy podawać z dodatkiem sosu pomarańczowego. Można je również urozmaicić, dodając do farszu śliwki, daktyle albo kandyzowaną pomarańczę. Należy jednak wówczas pamiętać o zredukowaniu ilości miodu, by danie nie wyszło za słodkie.
Komentarze