REKLAMA

Pierogi z serem na słodko

Pierogi z serem na słodko to jedna z popularnych wariacji na temat pierogów, które uznawane są za naszą narodową potrawę. Z powodzeniem możemy serwować je na obiad dla całej rodziny. Sprawdzą się też w roli pysznej kolacji. Idealne pierogi z serem na słodko charakteryzują się delikatnym i cienkim ciastem oraz nadzieniem w postaci kremowej i rozpływającej się w ustach masy serowej. Pierogi z serem w tradycyjnej odsłonie serwowane są również kaszą manną, która zwiększa poziom sytości naszego dania. Jak zrobić pierogi z twarogiem? Poniżej podajemy szybki i łatwy przepis na pierogi z serem na słodko, które podbiją kubki smakowe całej rodziny. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Desery Pierogi ciasto na pierogi

Czas przygotowania:
40min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.38 z 193 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Ciasto zagniatanie 1.

    Przygotowanie pierogów z serem na słodko zaczynamy od przesiania mąki. Następnie w dołek wbijamy jajko, dolewamy wodę i olej, dosypujemy szczyptę soli. Wszystko razem zagniatamy na elastyczne, gładkie ciasto i zawijamy w folię lub przykrywamy ściereczką. 

  • twaróg 2.

    W tym czasie przygotowujemy farsz do pierogów na słodko -  mielimy twaróg i ucieramy go z cukrem pudrem do smaku. Na koniec dodajemy żółtko i ekstrakt waniliowi i ponownie ucieramy wszystko dokładnie. 

  • Pierogi ruskie - farsz 3.

    Ciasto dzielimy na pół, jedną część zostawiamy w folii, a drugą cienko wałkujemy i wykrawamy kółka przy pomocy szklanki. Na każde kółeczko nakładamy 1-2 łyżeczki serowego nadzienia, składamy pierożka na pół i zlepiamy brzegi. Uformowane pierogi wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną soli i gotujemy około 5 minut, aż wypłyną na wierzch. Ugotowane pierogi z serem na słodko podajemy solo, z cukrem lub z kleksem śmietany. Na górze możemy posypać je odrobiną świeżo startej skórki z cytryny. 

Porady

Zgodnie z ideą zero waste – gdyż zostanie nam nieco ciasta, należy włożyć je do foliowego woreczka i zamrozić. Następnie wystarczy tylko je wyjąć, rozmrozić i jest gotowe do ponownego wykorzystania. Tę samą zasadę można zastosować również do sera. 
Farsz na pierogi z serem twarogowym możemy wzbogacić o swoje ulubione owoce. Świetnie sprawdza się truskawki, maliny, porzeczki, borówki czy też jagody. 
Najlepszym serem do pierogów na słodko będzie twaróg pełnotłusty, ale z powodzeniem możemy wykorzystać też twaróg chudy czy nawet gotowy serek kremowy. 
 

Notka redakcyjna

Z czym podawać pierogi z serem na słodko? 

Pierogi z serem na słodko są uwielbiane przez wszystkich członków rodziny – zarówno tych małych, jak i nieco większych. Znakomicie sprawdzą się one w roli obiadu w upalny dzień. Można je serwować na wiele różnych sposobów, chociaż świetnie smakują również bez żadnych dodatków, za to ze szklanką domowego kompotu do popicia. Pierogi z serem na słodko można serwować z cukrem, z cukrem pudrem, słodką śmietaną, bitą śmietaną, czekoladą czy też sosem waniliowym. Dobrze sprawdzą się również orzeźwiające i słodkie sosy owocowe, np. sos truskawkowy, który przygotowuje się niezwykle łatwo – wystarczy umyć i pokroić truskawki w drobną kostkę, a następnie utrzeć je w garnku z cukrem, sokiem z cytryny i opcjonalnie również wanilią. Całość należy wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować przez ok. 15 minut na wolnym ogniu. 

Dobrym pomysłem na wzbogacenie smaku pierogów z białym serem na słodko jest też dodanie do nadzienia drobno pokrojonych owoców. Świetnie sprawdzą się truskawki, maliny, borówki, jagody, porzeczki, a także agrest. Możemy dodać również jabłka i gruszki, ale wcześniej należy je obrać i lekko przysmażyć, by nieco zmiękły. 

Jak zrobić dietetyczną wersję pierogów na słodko? 

Pierogi z twarogiem na słodko są niestety dość kaloryczną i wysokowęglowodanową przekąską, a także niekoniecznie najzdrowszą. Istnieje jednak kilka sprawdzonych sposobów na to, by uczynić pierogi z serem na słodko nieco bardziej dietetycznymi. Zamiast pełnotłustego twarogu, możemy wykorzystać chudy twaróg bądź wykorzystać serek kremowy. Jeśli chcemy nieco „odchudzić” nasze pierogi z serem, to należy zrezygnować również z wysokokalorycznych dodatków np. w postaci śmietany, którą z powodzeniem możemy zastąpić np. jogurtem naturalnym. Wpływ na kaloryczność pierogów z serem białym na słodko ma również sposób ich odgrzewania – najlepiej je obgotować ponownie we wrzącej i osolonej wodzie (przez ok.2). Z całą pewnością należy zrezygnować z ich odsmażania.  

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy