Ciasto na pierogi

Najlepsze ciasto na pierogi - elastyczne, delikatne, nie za suche. Doskonałe do pierogów na słodko, jak i na wytrawnie. Polecamy rodzaj mąki to mąka pszenna typ 650. Ciasto na pierogi wymaga poświęcenia dosyć sporo czasu na jego przygotowanie, a także dużej precyzji. Zadanie to nie musi jednak być zbyt trudne i powinny z nim sobie poradzić nawet osoby niezbyt doświadczone w kuchni. Będzie to znacznie łatwiejsze, jeżeli znajdzie się pod ręką przepis na idealne ciasto na pierogi. Przedstawiamy kilka pomocnych wskazówek, których zastosowanie zwiększy szanse na końcowy sukces.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Pierogi ciasto na pierogi

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.36 z 199 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Ciasto na pierogi 1.

    Wodę zagotowujemy. Do większej miski przesiewamy mąkę pszenną. Dodajemy sól i mieszamy. Stopniowo dolewamy gorącą wodę. Najlepiej robić to partiami - 250 ml (szklanka) i wyrabiamy widelcem lub drewnianą łyżką, a następnie kolejne 70 ml i wyrabiamy ciasto na pierogi. Opcjonalnie możemy dolać jeszcze 1-2 łyżki wody maksymalnie, aby uzyskać elastyczne, dobre ciasto na pierogi. Przekładamy ciasto na stolnicę podsypaną mąką i energicznie wyrabiamy.

  • Pierogi 2.

    Z ciasta formujemy kulę, dzielimy na pół. Niewykorzystywaną część dajemy do miski, przykrywamy czystą ściereczką. Drugą kulę rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Za pomocą szklanki wycinamy kółka. Delikatnie rozpłaszczamy brzegi, nakładamy na środek kółek farsz i sklejamy - robiąc falbankę lub inny wzór. Pierogi gotujemy w osolonym wrzątku, do momentu wypłynięcia. Podajemy od razu lub studzimy i mrozimy.

Porady

Przepis na ciasto na pierogi

Przepis na ciasto na pierogi nie powinien być zbyt skomplikowany. Można je zrobić nawet z trzech prostych składników – mąki, soli oraz wody. Najlepiej sprawdza się mąka pszenna typu 450, lecz można dodać nieco mąki pszennej razowej lub orkiszowej. Idealne ciasto na pierogi wychodzi elastyczne, cienkie i sprężyste.

Jak zrobić ciasto na pierogi?

Aby zrobić dobre ciasto na pierogi, należy przede wszystkim zachować odpowiednie proporcje wody i mąki. Ważne jest, aby odpowiednio zagnieść ciasto i rozwałkować, aby nie rozgotowało się w trakcie gotowania, było gładkie, elastyczne i zachowało swój kształt. Należy dobrze skleić rogi pierogów, aby uniknąć przedostania się wody do środka i wypadnięcia farszu podczas gotowania. Pierogi gotuje się w gorącej, lekko osolonej wodzie przez kilka minut aż zdążą wypłynąć.

Ciasto na pierogi z olejem

Elastyczne ciasto na pierogi można łatwiej uzyskać poprzez dodanie do niego kilku łyżeczek oleju. Wyjdzie wtedy znacznie bardziej sprężyste, delikatniejsze, miększe i łatwiej będzie je można rozwałkować. Olej w razie potrzeby może być zastąpiony masłem.

Ciasto na pierogi: z jajkiem czy bez?

Jajko dodane do ciasta na pierogi sprawi, że wyjdzie ono znacznie twardsze. Jeżeli więc chcemy, aby było miękkie i elastyczne, lepiej będzie zrezygnować z jajka. Rezygnacja z niego pozwoli zarazem łatwiej zachować porządek w kuchni. Zaletą dodania żółtek do ciasta jest natomiast to, że ciasto dzięki nim nie wysycha.

Ciasto na pierogi z gorącą wodą

Idealne ciasto na pierogi wymaga dodania gorącej, jednak nie wrzącej wody. Jest to wskazane, aby ciasto wyszło elastyczne, miękkie i łatwo można było je rozwałkowywać. Warto pamiętać, aby wodę dodawać do mąki stopniowo. Jeżeli woda będzie wrząca, wtedy ciasto może wyjść zbyt miękkie i będzie rozpadać się podczas gotowania.

Jak wyrabiać ciasto na pierogi?

Aby wyrobić ciasto na pierogi, należy przesiać mąkę do miski, dodać sól, następnie wymieszać, po czym stopniowo dolewać gorącą wodę oraz tłuszcz. Wszystkie składniki trzeba ze sobą wymieszać w celu ich połączenia. Jeżeli ciasto okaże się zbyt zbite, można wtedy dodać nieco więcej wody, a jeśli przesadnie luźne to dodatkową ilość mąki. Następnie przychodzi pora, by wyłożyć ciasto na blat i zagniatać aż do uzyskania odpowiedniej elastyczności oraz gładkości. Z ciasta należy utworzyć kulę i przekroić ją na pół – powstałe części posłużą do rozwałkowywania.

Jak wałkować ciasto na pierogi?

Ciasto gotowe do rozwałkowywania powinno przyjąć taką strukturę, aby było miękkie, lecz nie kleiło się do rąk. Można użyć zarówno tradycyjnego wałka, jak i szklanej butelki. Ciasto należy rozwałkowywać na około 3 mm grubości – cieńsze mogłoby być narażone na powstawanie dziur, co uniemożliwiłoby odpowiednie zlepienie i ugotowanie pierogów.

Notka redakcyjna

Farsz na pierogi

W ciasto można zawinąć różnego typu farsz, w zależności od tego, czy chcemy przygotować potrawę w wersji wytrawnej czy na słodko. Najpopularniejsze w Polsce są pierogi ruskie, z kapustą i grzybami, szpinakiem, serem fetą, a także z owocami, np. malinami, borówkami, śliwkami czy truskawkami. Ciasto pierogowe świetnie smakuje podawane z boczkiem, jogurtem, śmietaną, cebulką czy skwarkami ze słoniny.

Czy można zamrozić ciasto na pierogi?

Ciasto na pierogi jak najbardziej nadaje się do mrożenia – zarówno surowe, jak i po ugotowaniu. Można bezpiecznie przechowywać je w zamrażalce przez co najmniej kilka miesięcy. Warto pamiętać, aby przed zamrożeniem ugotowane ciasto zdążyło dobrze przestygnąć. Można je mrozić w pudełkach lub foliowych woreczkach.

Jak przechowywać ciasto na pierogi?

Ciasto na pierogi można bez obaw przechowywać w lodówce maksymalnie przez 48 godziny lub 24 godziny, jeżeli zostało użyte jajko. Należy pamiętać o szczelnym zawinięciu ciasta folią, aby się nie przesuszyło.

Co zrobić z ciasta na pierogi?

Może się zdarzyć taka sytuacja, że nie całe ciasto zostanie użyte do przygotowania pierogów. Nie trzeba go wtedy wyrzucać, lecz lepiej je zamrozić lub wykorzystać do przygotowania innych dań. Najlepiej zrobić z resztek ciasta chruściki, kluski, placki, makaron czy faworki.

Wypróbuj też przepis na pierogi wigilijne i pierogi z mięsem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy