Pyszne i proste pączki w przygotowaniu. Idealne na Tłusty Czwartek, ale równie pysznie smakują też na niedzielny podwieczorek w gronie rodziny. Ozdabiamy pączki według uznania - moje proste pączki podaje po prostu oprószone cukrem pudrem. Co ważne! Sypiemy cukier puder już na przestudzone pączki, aby ładnie pokrył całe łakocie.
iStock
(średnia 4.38 z 241 głosów)
Mąkę pszenną przesiewamy do dużej miski. Robimy dołek, wsypujemy suche drożdże, 2 łyżki cukru i 3 łyżki ciepłego mleka. Mieszamy do połączenie składników, ale nie wyrabiamy. Przykrywamy lnianą, czystą ściereczką i odstawiamy ciasto na łatwe pączki na kwadrans (15 minut) w ciepłe miejsce.
W miseczce łączymy żółtka, jajko i pozostały cukier. Łączymy z masą i dodajemy resztę mleka oraz aromat migdałowy – łatwe pączki u mnie zawsze tak pachną, ale można też dodać aromat pomarańczowy (i zrobić pączki z lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową). Mieszamy i dokładnie łączymy z olejem i wódką. Wyrobiona masa powinna być elastyczna – można to zrobić ręcznie lub w robocie planetarnym czy mikserze z hakiem. Odstawiamy ciasto na łatwe pączki na kolejną godzinę, aby wyrosło. Dzięki temu w trakcie smażenia pączki będą mieć idealny rozmiar, a po usmażeniu perfekcyjną teksturę i smak.
Wyrośnięte ciasto na pączki lekko wyrabiamy i odrywając po kawałku formujemy kule. Napełniamy je konfiturą malinową (u mnie taki wybór, ale nadzienie do pączków to może być równie dobrze marmolada różana czy powidła śliwkowe). Gotowe układamy na desce posypanej mąka, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie rozgrzewamy tłuszcz o wysokiej temperaturze dymienia – może t obyć olej rzepakowy (jak w przepisie) albo smalec czy tłuszcza palmowy. Kilka chwil smażenia z każdej strony i wyciągamy łatwe pączki na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
U mnie w domu łatwe pączki nadziewa się zawsze przed smażeniem, ale można to zrobić również po usmażeniu – tylko do tego potrzebna jest odpowiednia szpryca cukiernicza. Łatwe pączki podajemy z cukrem pudrem – prószymy na nie dopiero jak całkowicie ostygną!
pączki, Przekąski na zimno - zobacz inne inspiracjePorady
Pączki to wbrew pozorom proste słodkości - szczególną popularnością ten przepis cieszy się na Tłusty Czwartek oraz w Karnawale. Dobry pączek powinien być wyrośnięty, puszysty i lekki. Nie może być za tłusty (dlatego dodajemy odrobinę alkoholu do ciasta i odciskamy po smażeniu pączki na ręczniku papierowym. Pączki powinny mieć charakterystyczną białą obwódkę - to znak, że ciasto zostało odpowiednio wyrobione. Pączki smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, w szerszym naczyniu. Jak smażyć pączki idealne? Zobacz podstawowe zasady i niezbędne akcesoria
Komentarze