Pierogi z bakaliami są pysznym pomysłem na deser, szybką przekąskę lub obiad na słodko. Dodatek suszonych owoców i orzechów sprawia, że to danie pachnie świętami, ale warto przygotowywać je znacznie częściej niż tylko na Boże Narodzenie. Zobaczcie, jak upiec pierogi z aromatycznym, słodkim farszem!
istock
(średnia 4.58 z 187 głosów)
Farsz: Suszone śliwki płuczemy, a natępnie moczymy w herbacie z dodatkiem brandy przez godzinę. Skórkę pomarańczową mieszamy z posiekanymi migdałami. Śliwki odsączamy i nadziewamy przygotowaną masą.
Ciasto: Śmietanę miksujemy z 1 jajkiem i cukrem. W drugim naczyniu przesiewamy mąkę i mieszamy ją z solą i proszkiem do pieczenia. W mące robimy dołek i wlewamy do niego masę śmietanowo-jajeczną. Wszystko dokładnie wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto, a następnie wkładamy do lodówki na godzinę.
Pieczenie: Po tym czasie wałkujemy ciasto i wycinamy w niego małe kwadraty. Na każdym kwadraciku kładziemy jedną nadzianą śliwkę i składamy na pół po przekątnej (tak, by wyszły trójkąciki). W miseczce roztrzepujemy 1 jajko, smarujemy nim każdy trójkącik, układamy na blasze i pieczemy przed 15-20 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypujemy pierożki cukrem pudrem.
Porady
- Jeśli nie mamy suszonych śliwek, te pierogi na słodko można też zrobić w wersji z daktylami lub morelami.
- Zamiast brandy, do herbaty można dodać też odrobinę koniaku lub amaretto.
- Pieczone pierogi będą świetnie smakowały w towarzystwie roztopionej czekolady lub sosu waniliowego.
- Ciasto na pierogi pieczone może być przygotowane na różne sposoby. Świetnie smakują zarówno pierogi na cieście kruchym, francuskim, jaki i drożdżowym.
- Zamiast migdałów można użyć orzechów włoskich, laskowych albo nerkowców.
- Farsz do pierogów z suszonych śliwek warto przyprawić odrobiną cynamonu, kardamonu i imbiru
Pierogi z bakaliami to nie jedyna opcja na słodkie pierogi. Jeśli szukacie inspiracji na przepis na pierogi na słodko, wypróbujcie różne warianty smakowe. Klasyką deserowych pierogów są oczywiście te z serem, ale warto wypróbować też pierogi czekoladowe! W sezonie letnim najlepiej smakują pierogi z jagodami lub truskawkami. Z kolei jesienią polecamy pierogi ze śliwkami albo jabłkiem. Natomiast zimą, szczególnie w okresie świątecznym, sprawdzą się pierogi z makiem.
Pierogi z pieca można przygotować z przeróżnymi farszami na słodko i słono. Wystarczy przygotować ciasto drożdżowe i wypełnić je pieczarkami, szpinakiem, suszonymi pomidorami czy kurkami. Innym wariantem są pierogi na cieście francuskim, które najpyszniej smakują z łososiem lub z roztopionym, ciągnącym się serem w środku. Kruche pierogi świetnie wychodzą z nadzieniem meksykańskim lub z kurczakiem. Dobrym pomysłem są też pierożki jak włoskie calzone. Do wszystkich tych wytrawnych pieczonych pierogów warto przygotować pyszny sos. Najlepszym wyborem będzie sos czosnkowy, ziołowy lub jogurtowy.
Ciasto na pierogi pieczone w piekarniku lepimy tam samo jak te do gotowania, formując je z kółka, złożonego na pół. Jednak kształtów i sposobów lepienia jest bardzo dużo, mogą to być trójkąty, prostokąty, a nawet kopertki lub sakiewki. Ile piec pierogi w piekarniku? Czas pieczenia zależy od tego, jakiego ciasta używamy, ale zwykle wystarczy około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180-200 stopni. Aby pierożki pięknie się zarumieniły, przed wstawieniem do piekarnika watro je posmarować rozmąconym jajkiem.
Komentarze