Racuchy z jabłkami - pulchniutkie i miękkie w środku. Tak przygotowane placki z jabłkami są przepyszne i szybko znikają z talerza :) Gotowe racuchy drożdżowe z jabłkami można podać posypane cukrem pudrem. Najlepiej smakują na gorąco, ale po lekkim przestudzeniu też są pyszne.
Racuchy drożdżowe z jabłkami - przepis / fot. istock
(średnia 3.76 z 713 głosów)
Mąkę przesiać do bardzo dużego naczynia ponieważ ciasto będzie rosnąć, dodać sól i wymieszać. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Następnie zalać ją połową szklanki mleka i odstawić na 15 min.
Potem dodać jajko oraz resztę mleka i wymieszać. Odstawić na 1 -2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jak już ciasto wyrośnie, dodać jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać. Odstawić na 15-20 min.
Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jeśli dodamy trochę masła do rozgrzanego oleju, racuchy z jabłkami będą miały lepszy smak. Racuchy z jabłkami najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem lub z konfiturami.
Porady
Racuchy drożdżowe z jabłkami warto przyprawić cynamonem oraz wanilią - będą pachnieć jak najlepsza szarlotka. Warto uzbroić się w cierpliwość - poczekać, aż ciasto wyrośnie, bo dzięki temu danie będzie jeszcze lepsze. Wystarczy dobrze to zaplanować - jeśli chcesz zrobić racuchy drożdżowe na podwieczorek, wstaw ciasto do wyrośnięcia zaraz po obiedzie. Wypróbuj też bułeczki drożdżowe z cynamonem i cytrynowe z wiśniami
Racuchy z jabłkami - pyszne danie, które znika z talerza raz dwa :). Zaręczam, że moje racuchy z jabłkami znikać będą jeszcze szybciej niż inne. Takie placki z jabłkami zasmakują dużym i małym domownikom. Szczególnie dzieci lubią racuchy z jabłkami, więc na plan pysznego śniadania na słodko lub szybkiego podwieczorku zapiszcie sobie ten przepis na pyszne, pulchne racuchy z jabłkami.
Komentarze