Racuchy drożdżowe z jabłkami

Racuchy z jabłkami - pulchniutkie i miękkie w środku. Tak przygotowane placki z jabłkami są przepyszne i szybko znikają z talerza :) Gotowe racuchy drożdżowe z jabłkami można podać posypane cukrem pudrem. Najlepiej smakują na gorąco, ale po lekkim przestudzeniu też są pyszne.

dodany przez: Kulinarna Ania

ciasto drożdżowe racuchy przekąski Przekąski na ciepło

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 3.76 z 713 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • jajko
  • 1,5 szklanki mleka ( nie może być bardzo zimne)
  • 3-4 jabłka

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • smażenie

Sposób podania:

  • na ciepło

Racuchy drożdżowe z jabłkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • maka-racuchy 1.

    Mąkę przesiać do bardzo dużego naczynia ponieważ ciasto będzie rosnąć, dodać sól i wymieszać. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Następnie zalać ją połową szklanki mleka i odstawić na 15 min.

  • racuchy2 2.

    Potem dodać jajko oraz resztę mleka i wymieszać. Odstawić na 1 -2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  • jablka-krojenie 3.

    Jak już ciasto wyrośnie, dodać jabłka pokrojone w kostkę i wymieszać. Odstawić na 15-20 min.

  • racuchy-smazenie 4.

    Ciasto nabierać łyżką i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Jeśli dodamy trochę masła do rozgrzanego oleju, racuchy z jabłkami będą miały lepszy smak. Racuchy z jabłkami najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem lub z konfiturami.

Porady

Racuchy drożdżowe z jabłkami warto przyprawić cynamonem oraz wanilią - będą pachnieć jak najlepsza szarlotka. Warto uzbroić się w cierpliwość - poczekać, aż ciasto wyrośnie, bo dzięki temu danie będzie jeszcze lepsze. Wystarczy dobrze to zaplanować - jeśli chcesz zrobić racuchy drożdżowe na podwieczorek, wstaw ciasto do wyrośnięcia zaraz po obiedzie. Wypróbuj też bułeczki drożdżowe z cynamonem i cytrynowe z wiśniami

Notka redakcyjna

Racuchy z jabłkami - pyszne danie, które znika z talerza raz dwa :). Zaręczam, że moje racuchy z jabłkami znikać będą jeszcze szybciej niż inne. Takie placki z jabłkami zasmakują dużym i małym domownikom. Szczególnie dzieci lubią racuchy z jabłkami, więc na plan pysznego śniadania na słodko lub szybkiego podwieczorku zapiszcie sobie ten przepis na pyszne, pulchne racuchy z jabłkami. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy